26 / 04 / 2024

Türkiye'de 400 milyar dolarlık yatırım potansiyeli var!

Türkiye'de 400 milyar dolarlık yatırım potansiyeli var!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'de 2023'e kadar yaklaşık 8 yıllık sürede 350-400 milyar dolar gibi bir altyapı yatırım portföyü bulunduğunu açıkladı..



Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'de 2023'e kadar yaklaşık 8 yıllık sürede 350-400 milyar dolar gibi bir altyapı yatırım portföyü bulunduğunu açıkladı ULUSLARARASI finans kuruluşu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yetkilileri, 200 milyon TL'lik 3 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihracını tamamlayan, inşaat ve altyapı sektöründe faaliyet gösteren  Ankara  merkezli YDA Group'un toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 


Uluslararası finans kuruluşu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Michael Davey; altyapı sektöründeki yatırımların Türkiye için kritik öneme haiz olduğunu belirterek, "Biz uzun vadeli altyapı projelerine kredi verirken, uluslararası standartları benimsemiş kurumlarla çalışmayı tercih etmekteyiz. Türkiye'de sermaye piyasasında 'tahvil ihracı' konusunda daha çok işlem yapmayı hedefliyoruz. 

Sermaye piyasalarının gelişmesi için 2015 yılında Türkiye'de yeni tahvil ve ihraçlar olmasını temenni ediyoruz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının çalıştığı kurumların; kurumsal yönetimi, şeffaflık yönetimi, çevre ve iş EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey, YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan'a 'Bize, Türkiye'deki yatırım potansiyelini hatırlattınız!' dedi. 

güvenliği konusunda da uluslararası standartları benimsemesi önemlidir" diye konuştu. Michael Davey Türk şirketlerini altyapı yatırımları konusunda teşvik ettiklerini ve sermaye piyasasını geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı. 

EBRD Türkiye Direktör Yardımcısı Şule Kılıç, Türk şirketlerinin başarılı altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini son dönemde YDA Group'un da 'tahvil ihracı'yla Türkiye'de önemli bir aşama kaydedilmesine yardımcı olduğunu hatırlatarak, "Önümüzdeki dönemde 2023'e kadar, yaklaşık 350-400 milyar dolar gibi bir altyapı yatırım portföyü var. Türk şirketleri için büyük yeni yatırımların gerçekleştirilmesi için büyük bir fırsat olarak görülebilir. 


YDA Group'da yatırımlar arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Önümüzdeki 2023'e kadar olan 8 yıllık dönemde sadece sermaye ihtiyacı düşünüldüğünde, projelerin yüzde 20'lik kısmı sermaye ile finanse edildiği planlansa, toplamda 80 milyar dolarlık sermaye ihtiyacı var. Bu yıllık 10 milyar dolar sermaye ihtiyacı demek. Şimdiye kadar Türk şirketleri bilançolar üzerinde, çok kısa vadeli banka finansmanı yoluyla yapıyorlardı. Bunun ne kadar sağlıksız sonuçlara sebep olacağı aşikâr. Sermaye finansmanlarında kullanılan daha uzun sermayeli alternatif araçların geliştirilmesi, altyapı yatırımları için çok önemli. İşte biz de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak piyasadaki bu açığı göz önüne alarak, sermaye piyasası alternatif araçlarının geliştirilmesi ve yabancı yatırımcıyı Türkiye piyasasına çekmek amacıyla çalışıyoruz" diye konuştu. 


Habertürk


Geri Dön