29 / 03 / 2024

Türkiye'de Amerikan yatırımları 2016'da artacak!

Türkiye'de Amerikan yatırımları 2016'da artacak!

TABA Başkanı Bora Gürçay, yeni hükümet kurulduğunda imza atılacak 850 milyon dolarlık Amerikan yatırımının beklemede olduğunu açıkladı. Gürçay, "Obama'nın ziyareti de yatırımları hızlandıracak, 2016'da Türkiye'de Amerikan yatırımları daha da artacak" dedi



1 Kasım seçimlerininin ardından yatırımcılar iş başına gelecek hükümetin kurulmasına kilitlenmiş durumda. Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Bora Gürçay, tüm çalışmaları yapılmış 850 milyon dolarlık Amerikan yatırımının hükümetin kurulmasını beklediğini açıkladı. 


Gürçay, "Amerikalı yatırımcının birinci tercihi hükümetin kurulması, ama tek parti olsun ama koalisyon olsun, yeter ki bir hükümet kurulsun ve devlet mekanizmaları işlemeye başlasın" ifadesini kullandı. Gürçay, ABD merkezli 2 dev emlak şirketinin Türkiye'de yatırım için hükümeti beklediğini, ayrıca Amerikalı bir rüzgar enerjisi şirketinin büyük bir yatırım için son hazırlıklarını tamamladığını anlattı. Gürçay, "Bu üç yatırımcı hükümetin kurulmasını bekliyor. Bu üç yatırımcı, toplam 500 milyon dolarlık yatırım planlarını zaten sundu. Bu üç yatırımın yanı sıra birkaç küçük yatırımla birlikte bizim bildiğimiz toplam 850 milyon dolarlık yatırım hükümetin kurulduğu gün aktive olacak. Sadece devletin işlemeye başlamasını ve belirli onayların çıkmasını bekliyorlar" dedi. Gürçay, ABD Başkanı Barack Obama'nın G20 Zirvesi kapsamında birçok yatırımcıyla Türkiye'ye gelmesinin öneminin de altını çizerek, "2016 yılında yeni hükümetin de çalışmaya başlamasıyla Amerikan firmalarının Türkiye yatırımlarının daha da canlanmasını bekliyoruz. Eğer hükümet hızlı kurulabilirse 2016'da yatırımlar açısından milyar dolarlardan bahsedebileceğiz" diye konuştu. Gürçay, son dönemde İran Rusya yakınlaşmasının da Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlenmesini beraberinde getireceğini öngörüsünde bulundu. 


Üniversite de hükümeti bekliyor 


Diğer yandan TABA'nın üyelerinin desteğiyle Türkiye'de kuracağı Türk Amerikan Üniversitesi de hükümetin kurulmasını bekliyor. Bora Gürçay, 50 bin TL sermayeyle kurulacak bilişim alanına odaklanacak üniversite için izin beklediklerini söyledi. Nisan 2015'ten beri bekleyen yatırımlar olduğunun altını çizen Bora Gürçay, "Üyelerimizden ve Amerika'dan belirli fonlardan kaynak yaratacağımız üniversitemize gerekli onaylar için hükümeti bekliyoruz. Dernek olarak 500 üyemiz var, tüm üyelerimiz yatırım için organizmaların çalışmasını bekliyor" dedi. 


Washington'da temsilcilik açacak 


TABA'nın son seçimlerinde başkan seçilen Gürçay, derneği kurumsal bir firma gibi yönetmeye kararlı görünüyor. "Ben başkan odaklı değil kurumsal kimliğe sahip bir dernek yapısı planlıyorum" diyen Gürçay, dernekte 'one man show' tarzı bir yönetim yapısının olmayacağını belirtti. Önümüzdeki dönemde Amerikan Ticaret Odaları ile birlikte farklı sektörlerin liderleriyle 9 farklı kurul oluşturduklarını anlatan Gürçay, bilgi işlem, enerji, hızlı tüketim ürünleri gibi sektörlerde yılın her bir çeyreğinde 12 ABD'li firmayı Türkiye'ye getireceklerini söyledi. 


Bora Gürçay, "Bu sayede etkin bir yeni yatırım ortamı yaratacağız" dedi. Gürçay, TABA'nın Washington'da bir temsilcilik açmak için de harekete geçtiğini ekleyerek, bu temsilcilik üzerinden Amerika'da hem senatörler hem de dev yatırımcılar nezdinde daha etkin lobi faaliyetleri yürütüleceğini sözlerine ekledi.


Transatlantik Anlaşma için zirve düzenleyecek


Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması, TABA'nın gündeminin tepesinde yer alıyor. Aralık ayının ikinci haftası bu konuyla ilgili Çırağan'da kapsamlı bir toplantı için hazırlık yaptıklarını anlatan Bora Gürçay, zirveyi seçimler nedeniyle hazirandan beri ertelediklerini söyledi. Türkiye'nin anlaşma dışı kalmasının 39 milyar dolarlık kayıp yaratabileceğinin hesaplandığını hatırlatan Gürçay, "TABA olarak 2016'da TTIP'e odaklanacağız. Türkiye'nin anlaşmanın doğal parçası olduğunu kabul ettirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi


Dünya


Geri Dön