20 / 04 / 2024

Türkiye'de balkon kültürü sona mı eriyor?

Türkiye'de balkon kültürü sona mı eriyor?

Ev mimarisindeki değişim balkonları getirdi. Balkonlu evlerin balkonunda ise kimse görünmüyor. Peki neden böyle oldu? Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar açıkladı. İşte o haber...



Balkondan önce cumba vardı. Ev mimarisindeki değişim balkonları getirdi. Emlak ve marketing şirketlerinin yaptığı araştırmalarda Türkler'in yüzde 80'i 'balkondan vazgeçmem' dese de balkon kültürü sona eriyor.Yeni yapılarda balkon niyetine yapılmış çıkıntılar var artık.



Türkiye de balkon kültürü sona mı eriyor?



Balkonlu evlerin balkonunda ise kimse görünmüyor. Peki neden böyle oldu? Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar'a göre, Türkler'i balkondan uzaklaştıran beş ana neden var. Komşuluğun bitmesi, tv, internet ve artan sıcaklar yüzünden eve kapanmamız, mahremiyet, imar yönetmeliklerindeki değişiklikler. 


Varlık ve Çavdar, kadim balkon kültürümüzü sona erdirmek üzere olan bu beş nedenin detaylarını şöyle açıklıyor:




Türkiye de balkon kültürü sona mı eriyor?


KOMŞULUK BİTTİ

'Ev alma komşu al', 'Komşu komşunun külüne muhtaç' gibi çok derin anlamları olan deyimlerimiz bile artık anlamını yitiriyor. Şehir hayatının sonucu olarak insani ilişkilerin de azalmasıyla komşuluk ilişkileri yavaş yavaş ölüyor. İnsanlar birbirlerine karşı yabancılaşmakta. Artık aynı apartmanda oturan insanlar bile neredeyse birbirlerini tanımıyor. 



Türkiye de balkon kültürü sona mı eriyor?


TV, İNTERNET BAĞIMLISI OLDUK

İçeri kapanmamızda televizyon kültürünün ve internete olan bağımlılığımızın da etkisi büyük. Artık balkonlara masalar kurulmuyor, televizyonlar taşınmıyor, günün büyük bölümü içeride geçiyor. Birçok imar uygulamasında balkonun dairenin metrekaresinden sayılması balkonları bitirdi. İmar yönetmeliğinde emsale girmediği için artık Fransız balkonlar tercih ediliyor.





Sabah


Geri Dön