28 / 03 / 2024

Türkiye'de en çok Ruslar ev aldı!

Türkiye'de en çok Ruslar ev aldı!

Rusya'nın Sesi, Türkiye'de yabancılara tavan yapan mülk satışlarındaki hızlı artışa vurgu yaparken Ağaoğlu Şirketler Ceo'su Hasan Rahvali'nin değerlendirmelerini de yansıttı. Türkiye'de en çok Rusların ev aldığı ifade edildi...



Türkiye'de yabancılar geçen yılın ilk 6 ayında Türkiye'den 3 bin 107 taşınmaz alırken, mütekabiliyet yasasının yürürlükte olduğu bu yılın aynı döneminde satış rakamlarının iki katına çıkarak 7 bin 145'e yükseldiğine dikkat çekiliyor. 


Rusya'nın Sesine göre, Türkiye'den geçen yıl Ocak-Haziran döneminde 55 ülke vatandaşı mülk edinirken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 88'e çıktı. Rusya'nın Sesi, Türkiye'de yabancılara tavan yapan mülk satışlarındaki hızlı artışa vurgu yaparken Ağaoğlu Şirketler Ceo'su Hasan Rahvali'nin değerlendirmelerini de yansıttı. Nüfus avantajından dolayı Rusya vatandaşlarının daha önlere çıkacağını düşünen Rahvali, henüz tapuya yansımayan satışlara dikkat çekerek rakamın 10 binlerin üzerinde olduğunu sandığını belirtti. 


Hasan Rahvali, "Bir örnekle söylemek gerekirse bizim sadece grup olarak yasa çıktıktan sonra 2000 civarında konut satışını realize ettik. 650 milyon dolar da döviz transferini gerçekleştirdik. Bu şu anlama geliyor, şu anda inşaatı devam eden ama satış prosedürü, ödemeleri yapılmış olmasına rağmen her ne kadar yasal olarak yabancının konut alması imkanı mevcutsa da bazı prosedüre tabi, bu prosedürün uzaması dolayısıyla tapuya yansımamış olan rakamlar var" dedi. 


Rusya daha çok öne çıkacak Türkiye'de emlak alımı konusunda Rusların İngilizleri geride bırakmalarının birkaç nedeninin olduğunun kaydeden Rahvali, "Bir tanesi İngiliz vatandaşları zaten bizden gayrimenkul alabiliyorlardı. Çünkü son yapılan yasa değişikliği mütekabiliyet esasını ortadan kaldıran bir değişiklik" dedi. Rahvali şöyle devam etti: "Dolayısıyla Türk vatandaşı İngiltere'den gayrimenkul alabildiği için ingiliz vatandaş da alabiliyordu. O rakamlarda fazla bir değişiklik zaten beklemiyorduk. 


Ama Suudi Arabistan vatandaşı mesela bizden gayrimenkul alamıyordu. 

Dolayısıyla gayrimenkul alamayan ülkelerde ülke vatandaşlarının bu imkanı elde etmeleriyle o ülkelerin satışları artmış oldu. Bizim kendi grubumuzda yaptığımız 2000 satışın ağırlığında Rus vatandaşlar da var." 


İstanbul İstiklal Gazetesi


Geri Dön