20 / 04 / 2024

Türkiye'de her yıl 30 bin konut açığı oluşuyor!

Türkiye'de her yıl 30 bin konut açığı oluşuyor!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye'de her yıl 30 bin konut açığının oluştuğunu, toplam 21 milyon konuta ihtiyaç olduğunu söyledi.



YapıEndüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen "Pazarlama Argümanı Olarak Kullanılan Mimari Kavramlar" başlıklı panelde konuşan Çelik, geçen yıl 630 bin nüfus artışı yaşandığını, buna karşılık 600 bin konut yapıldığını belirterek, dolayısıyla her yıl 30 bin konut açığının oluştuğunu ifade etti. Çelik, istanbul'da ise 100 bin konut ihtiyacı olmasına rağmen, 123 bin konut üretildiğine işaret ederek, "istanbul'da 23 bin konut fazlalığımız bulunuyor. 

Ancak Türkiye'de toplam 21 milyon konuta ihtiyaç var" diye konuştu. 




Geçen yıl 37 bin konutun aralarında İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Kuveytli yatırımcıların bulunduğu yabancılara satıldığı bilgisini veren Çelik, esas sorunun yabancıların yatırım amaçlı aldıkları bu konutları satmak istediklerinde yaşanacağını ifade etti. 




Çelik, Türkiye'de doların seyrinin her an değişebildiğim dile getirerek, şunları kaydetti: "Haliyle TL değer kaybına uğruyor. İkinci el olarak satışa sunulacak olan bu konutlar TL bazında satılacağı için, yabancılar zarar etmeye başlayacak. Bu da ülkemizde konut sektöründe yeni krizin başlamasına neden olacak. Türkiye'de her 10 yılda bir konut sektöründe konjonktürel bir değişim yaşanıyor. 

Geldiğimiz noktada ise Loft yapıları tartışmaya başladık. Gelir seviyemiz, yaşam standardı ve beklentilerimizi değiştirdi. 




Önümüzdeki 10 yıl içerisinde de yine değişimler yaşayacağımız kesin." KONUTDER Başkanı Çelik, konut sektöründe insanların beklentilerinin esas olduğuna dikkati çekerek, insanların 1980'li yıllarda konutun nicelik veya niteliğine değer vermediğini, 1990'lı yıllarda apartmanların tercih edildiğini, şimdilerde ise konutta artık konforun arandığını sözlerine ekledi. 



Ticari Hayat


Geri Dön