18 / 04 / 2024

Türkiye'de inşaatta en iyi geri dönüş gazete ve web sitelerinden oluyor!

Türkiye'de inşaatta en iyi geri dönüş gazete ve web sitelerinden oluyor!

Vatan Gazetesi yazarlarından Ceren Kumbasar bugünkü köşe yazısında pazarlamanın yeni kavramlarından bahsetti. Kumbasar: "Türkiye’de hala inşaat sektöründe en iyi geri dönüş gazetelerle ve web siteleriyle oluyor." dedi...



Pazarlama o kadar yaşayan bir kavram ki, hemen her yıl tüketicilerin eğilimleri ve teknolojinin kullanımıyla beraber yeni kavramlar ve yeni stratejilerle karşılaşabiliyoruz. Tabii birçok sektörde, özellikle inşaatta bu kavramlarla sadece “karşılaşıyoruz”, onları kullanmıyoruz, anlamaya, strateji geliştirmeye çalışmıyoruz. Bazı sektörlerde hem pazarlama hem reklam açısından oldukça dünyalı hareket edebiliyorken konut sektöründe bu tür kavramlara bizim Azeri kanallarını izlerken hissettiğimiz yabancılaşma duygusu hakim. 


Gerilla kavramları


Dünyalı markalar uzun zamandır bizim için yeni olan Buzz gibi, gerilla pazarlama gibi kavramları kullanıyorlar. Özellikle lüks tüketime dönük markalar son yıllarda pazarlama kanallarının ilki olarak Buzz’u kullanıyor. Buzz kavramının Türkçe’si söylenti/dedikodu pazarlaması. Mantığı şu; gerçek olup olmadığı bilinmeyen ve merak uyandıran bir bilgiyi fısıltı gazetesiyle yaymak. Sonra aynı haberi, farklı tüketici grupların bakış açısıyla kısa videolarda, karikatürlerde, köşe yazılarında görmek yoluyla da viral pazarlama kanalları kullanılıyor. Viral pazarlamanın özelliği internet ortamında virüs gibi yayılması, kısa zamanda çok kişiye ulaşması. Gerilla pazarlama kanalıyla da sokakta yürürken, işinizin başındayken birden önünüze çıkan kısa canlandırmalar, canlı reklamlar, gösteriler izliyorsunuz. Bütün bu pazarlama kanallarının en önemli özelliği oldukça ucuz maliyetli ve akılda kalıcılığı yüksek olması. 


Ses getiren işler


Bir örnekle açıklayacak olursak dünyanın en çok izlenen talk show programı olan Oprah bir gün programında stüdyodaki seyircilerine çok büyük bir sürprizi olduğunuz açıklıyor. Programın sonunda seyirciler arasında bir kura çekileceğini ve çıkan kişiye çok büyük bir hediye verileceğini söylüyor. Program sonunda çekiliş yapılır ve bir izleyiciye çok lüks bir araba hediye edilir. Oprah hemen bir duyuru daha yapar, az sonra stüdyoya bir kutu dağıtılacağını ve kutulardan üçünde daha araba olduğunu açıklar. Kutular dağıtılır ve aynı açılır. Stüdyodaki herkes çığlık çığlığadır çünkü herkese araba hediye edilmiştir. O gün bu araba markası olimpiyatlara verdiği reklam bütçesi kadar bir bütçe harcar. Ama beş katı daha fazla bilinirlik, web sitesi ziyareti ve satış yapar. 


Bu örnekte de olduğu gibi yeni pazarlama kanallarını kullanarak büyük ses getiren işler yapmak çok kolay. Üstelik bu kanallar eski pazarlama usullerini reddetmiyor, destekliyor. 


Pazarlama, bir strateji ve bir bütünsel iletişim işidir. Eğer tek bir mecrayla ve aynı şekillerde kendinizi ifade ederseniz, sizin bütün çabanız en güçlü rakibinize yarar. Türkiye’de hala inşaat sektöründe en iyi geri dönüş gazetelerle ve web siteleriyle oluyor. Ancak bu iletişimi güçlendirmek, marka değeriniz oluşturmak veya arttırmak üstelik bunları düşük bütçelerle yapmak mümkün.


Ceren Kumbasar/Vatan Gazetesi


Geri Dön