19 / 04 / 2024

Türkiye'de Kent Yenileme Kanunu çıkartılmalı!

Türkiye'de Kent Yenileme Kanunu çıkartılmalı!

İzmir'e bakınca gecekondu görüyorum diyen 25. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili ve Buca Belediyesi eski Başkanı Cebil Şeboy, İzmir'de kentsel dönüşümün acilen başlaması gerektiğini vurguladı.




25. Dönem AK Parti  İzmir  Milletvekili ve Buca Belediyesi eski Başkanı Cebil Şeboy, Yenigün'e referandumdan İzmir'in kentsel dönüşümüne, tramvaylardan stat sorununa birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu 


İzmir'e bakınca gecekondu görüyorum!


İzmir'de kentsel dönüşümün acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Şebov, "İzmir'e bakınca gecekondu görüyorum. İzmir'de bir tane sağlam bina göremiyoruz. İzmir, Türkiye'nin Batı'ya açılan penceresi deniliyor. Bu sözler bana biraz reklama dönük sözler gibi geliyor. Çünkü içi doldurulmuyor. İzmir'de kentsel dönüşüme başlamak çok mu zor? Kentsel dönüşüm hayata geçmeden kentin sorunlarının çözülmesi mümkün değil. 


Türkiye'de Kent Yenileme Kanunu çıkartılmalı!


Türkiye genelinde 'Kent Yenileme Kanunu' diye bir kanun çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bu kanunla kentsel dönüşümün altyapısı ve sosyal yaşam alanları ile birarada değerlendirilmelidir" dedi. 


GÜNEYDOĞUYA 5 YILDIZLI OTELLER PROJESİ 


Terörün çözümüne ilişkin Güney doğu'ya yapılacak yatırımların önemine değinen Şeboy, "Benim projeme göre Güneydoğu'ya 5 yıldızlı büyük oteller kurularak bölgeye turist çekilebilir ve istihdama katkı konulabilirdi. Güneydoğu, lokasyon olarak oteller kurulması için ideal bir yer. Bu proje uygulanırsa orada terör merör kalmaz. Ekonomik kalkınma sağlanır" diye konuştu. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU 


İzmir'de kentsel dönüşümün acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Şeboy, "İzmir'e bakınca gecekondu görüyorum. İzmir'de bir tane sağlam bina göremiyoruz. İzmir'de kentsel dönüşüme başlamak çok mu zor? Kentsel dönüşüm hayata geçmeden kentin sorunlarının çözülmesi mümkün değil. Türkiye genelinde 'Kent Yenileme Kanunu' diye bir kanun çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bu kanunla kentsel dönüşümün altyapısı ve sosyal yaşam alanları birarada değerlendirilmeli" dedi. 


"TRAMVAYLAR İŞLEVSEL DEĞİL" 


Karşıyaka ve Konak tramvaylarının işlevsel olmadığını savunan Şeboy şunları söyledi: "Bunlar gezi tramvayı, fonksiyonel değil. Metro gibi, sabah kalkıp işe gidecek insanları taşıyacak bir ulaşım aracı değil. Dolayısıyla bunun yerine İstanbul Beyoğlu'ndaki gibi daha nostaljik bir tramvay yapılabilirdi. Bugün dünyanın pek çok yerinde nostaljik tramvaylar var. Bu şekilde hem daha ucuz hem de şık olurdu. Ben, İzmir'de şu anda zemin üzerinden gidecek tramvaylara karşıyım. Dediğim gibi fonksiyonel değil. Trafiği daha çok tıkıyor." 


Şeboy'dan yerel yönetimlere 'statları engellemeyin' çağrısı İzmir'deki stat sorunuyla ilgili yerel yönetime çağrıda bulunan Şeboy: "Yerel yöneticiler statları engellemek yerine kendileri statlar yapmalılar. Ben ufacık bir ilçe belediye başkanı olarak 12 bin kişilik stat yaptım. Bu İzmir'de yapılan ilk statta. Büyükşehir Belediyesi'nin bir stat yapması hiç zor değil. Ben, Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka'da yaptığı 500 milyon liralık opera binasına karşı değilim. Ama 50 milyon liraya İzmir için ortak bir stat da yapsa iyi olmaz mı? Ben zamanında stadın yerini de söyledim. Mesela Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'nın olduğu yer stat için ideal bir yerdi. Otoyol yanından geçiyor. Metro bağlantısı var. Buraya yapılacak 35 bin kişilik bir stat İzmir'in bütün stat sorununu çözerdi. Ama yapılmadı. Karşıyaka'da ve Göztepe'de butik statların yapımına devam edilmeli. İzmir'de büyük bir stat olmadığı için butik statlara karşı çıkmak hiç konuştu.



Yenigün (İzmir)



Geri Dön