25 / 04 / 2024

Türkiye'de kiralar yüzde 9 arttı!

Türkiye'de kiralar yüzde 9 arttı!

Türkiye'de son 1 yılda kira fiyatları yaklaşık yüzde 9 arttı. Bu artış ortalama bir ailenin bütçesine ise 50 lira olarak yansıdı. İşte 1 yılın analizi...



Türkiye'de son 1 yılda kira fiyatları yaklaşık yüzde 9 arttı. Bu artış ortalama bir ailenin bütçesine ise 50 lira olarak yansıdı.


İstanbul gibi büyükşehirlerdeki kira fiyatı artışı ise 70 lirayı buldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre temmuz itibarıyla Türkiye'deki ortalama konut kirası 650 lira. 


Garanti Mortgage ve Reidin'in hesaplamalarına göre bu rakam, geçen yıl aynı dönemde 600 lira seviyesindeydi. Bu artış sebebiyle ailelerin kira ve konut için ayırdıkları harcama ise toplam gelirlerinin 4'te 1'ine ulaştı. 


Uzmanlar, Suriyeli göçmenlerin talebinin de etkisiyle bazı bölgelerdeki kira fiyatlarındaki artışın 100 lirayı aştığına dikkat çekti. 


İstanbul Bağcılar'da yaşayan Cemalettin Kanaş, ev sahibinin kendilerine 100 lira zam yaptığını belirterek, “İşin daha acıklı yanı, bu kira artışları sadece geliri iyi olan ailelerin yaşadığı bölgelerde olmadı. Son 1 yıldaki kira artışı özellikle dar gelirli ve 5 milyon asgari ücretli aile için zor bir durum oluşturdu.” dedi.


 Uzmanlara göre asgari ücretlinin maaşı son 1 yılda 100 liraya yakın arttı. Bunun en az yarısı kira zammına gitti. Kalan kısım ise gıda zamlarıyla eridi. 


Bunların yanında doların yüzde 27 değerlenmesi ise asgari ücretin 135 lira değer kaybetmesine neden oldu. “Bütün bunlar ülkede fakirleşmeyi beraberinde getirdi.” diyen uzmanlar, bu tablonun esnafa da yansıdığını kaydetti. Nitekim bu yılın ilk 9 ayındaki sadece karşılıksız çek adedi 560 bine yaklaştı. Karşılıksız çıkan çek tutarı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 artarak 20 milyar liraya yaklaştı.


Arif Bayraktar / Zaman


Geri Dön