20 / 04 / 2024

Türkiye'de konut fiyat endeksi arttı!

Türkiye'de konut fiyat endeksi arttı!

Türkiye'de 3 büyük ildeki konut fiyatlarındaki artış incelediğinde, İstanbul ve Ankara'daki yıllık artışın Türkiye ortalamasının altında kaldığı görüldü.



Türkiye'de 3 büyük ildeki konut fiyatlarındaki artış incelediğinde, İstanbul ve Ankara'daki yıllık artışın Türkiye ortalamasının altında kaldığı görüldü. Mayıs ayında Türkiye'de konut fiyat endeksi yüzde 12.58 oranında arttı. İstanbul ve Ankara'da sırasıyla yüzde 10.53 ve yüzde 9.19 oranındaki yıllık fiyat artışı, Türkiye ortalamasının gerisinde kaldı. Buna karşın İzmir'de konut fiyatları Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 18.56 artarak Türkiye ortalamasının üstüne çıktı. İzmir'de konut fiyatları enflasyonun 6.84 puan, Türkiye ortalamasının da 5.98 puan üstüne çıktı.


Konut fiyatlarındaki getiri enflasyonla aynı seviyeye indi

Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatlarındaki yıllık artış mayısta 12.58 oldu. Fiyatlardaki artış mayısta 11.72 oranında olan enflasyondaki artışla başa baş seyretti.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2017 dönemine ilişkin konut fiyat endeksi verilerini açıkladı. Rakamlara göre mayıs ayında konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 12.58 olarak gerçekleşti. Mart ayında yüzde 13.37 seviyesini gören konut fiyatları artış hızı, nisanda yüzde 13.13 olarak kaydedilirken, bu tablo konut fiyatlarındaki artışın hız kestiğini gösterdi. Konut fiyatlarının, aynı zamanda mayıs ayında yıllık yüzde 11.72 olarak açıklanan enflasyon oranıyla da başa baş seyrettiği görüldü. Son iki yıldır enflasyonun bir hayli üzerinde seyreden konut fiyatları, 2015 Mayıs ayında zirve yaptıktan sonra frene bastı ve bu yılın mayıs ajanda enflasyonla kafa kafaya geldi. Mayıs 2015’te eflasyon 8.09 oramndayken, konut fiyatlarındaki artış yüzde 19.03 oldu. Bir başka deyişle de, yatırımcılar o dönem reel artış enflasyondan arındırıldığında 10.94 puan getiri elde etti. Konut fiyatlarında enflasyonun üzerindeki köprü 2 yılda eriyebildi ve enflasyondaki artışla aynı f seviyeye geldi. Bu tablo mayısta yatırımcıların konut fiyatlarındaki artıştan reel olarak getiri elde edemediğini gösteriyor.


Habertürk 


Geri Dön