19 / 04 / 2024

Türkiye'de Körfez sermayesi gayrimenkul ve lojistiğe ilgi gösteriyor!

Türkiye'de Körfez sermayesi gayrimenkul ve lojistiğe ilgi gösteriyor!

Körfez sermayesi Türkiye'de gayrimenkul, gıda ve lojistik sektörüne ilgisini artırdı



Dubai-Türk İş Konseyi Başkanı Hakan Bahçeci, Körfez firmalarının Türkiye’ye doğrudan yatırım yapmak yerine mevcut gıda ve lojistik firmalarına ‘sermaye enjeksiyonu’ yapıp o firmaların sermayelerini yükselttiğini, sermaye artırımına gitmek isteyen Türk firmalarının Körfez firmaları ile temasa geçebileceğini açıkladı. Avrupa ve Ortadoğu’daki kriz sonrasında dış ticarette sermayesi güçlü Körfez ülkelerine ilgi giderek artıyor. Türkiye ile Körfez ülkelerinin ticari ilişkilerini DÜNYA’ya değerlendiren Dubai-Türk İş Konseyi Başkam Hakan Bahçeci, iki ülke arasındaki ve iş fırsatlarını anlattı.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda giderek artmaya başladığına dikkat çeken Hakan Bahçeci, kendisinin 25 Şubatta İş Konseyi Başkanlığına seçildiğini ve iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme yönünde yoğun bir çalışma içine girdiğini, öncelikle banka, finans, yatırım, sağlık, eğitim, teknoloji, inşaat gibi farklı iş dallarından oluşan 15 farklı sektörde çalışma gruplan kurduklarını kaydetti. Bahçeci, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Mevcut durumda Dubaililerden gördüğümüz ilgi ağırlıklı olarak gayrimenkule yönelik. Türkiye’den gayrimenkul alımına yönelik çok ciddi fonlar oluşturuyorlar. Birkaç yıl içinde milyarlarca doları aşan konut yatırımı yapacaklarını tahmin ediyoruz.” Bunun dışında gıda ve lojistik sektörlerine ilginin artmaya başladığına dikkat çeken Bahçeci, bu iki sektörde ise doğrudan yatırım yerine Türkiye’deki firmalara sermaye koyduklarını ve fabrikaların yapışım güçlendirerek kendi karlılıklarını da artırdıklarını anlattı.

‘Daha çok sermaye çekilmeli’
Bahçeci, “Bu noktada firmalar, daha detaylı bili almak için Türk İş Konseyi ile temasa geçebilir ya da www.tbcdubai.org adresinden yararlanabilirler” diye konuştu. Henüz BAE’den, daha fazla sermayeyi çekmek istediklerine değmen Hakan Bahçeci, yılbaşı itibariyle Türkiye’de BAE sermayesine sahip 193 adet firma bulunduğunu anlattı. 2002’den bu yana söz konusu firmalar tarafından gerçekleştirilen yatırım tutarının yaklaşık 3.7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bahçeci, “BAE firmaları  ülkemizde, emlak geliştirme, liman işletmeciliği, turizm, gıda ve telekomünikasyon başta olmak üzere pek çok sektörde faaliyet göstermekte” diye konuştu. İhracat rakamlarına da değinen Bahçeci, 2011 Ocak - Kasım döneminde Türkiye’den BAE’ye gerçekleştirilen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 3 milyar 310 milyon dolar seviyesine yükseldiğini, aynı dönemde BAE’den gerçekleştirilen ithalatın ise yüzde 142'lik artışla 1 milyar 517 milyon dolara çıktığını bildirdi.” Bahçeci, Türkiye’den yapılan ihracatta ise demir çelik ürünleri, işlenmiş petrol ürünleri ve işlenmiş altın ürünlerinin önemli yer tuttuğunu bildirdi.

‘5 küçük emirlik daha var’
BAE denildiği zaman akla Dubai ya da Abu Dabi’nin geldiğini belirten Hakan Bahçeci, “Oysa bu iki emirlik dışında 5 tane daha küçük emirlik var ve bu emirliklerde de ciddi bir potansiyel bulunmakta. Türk ihracatçısı için BAE ciddi bir çıkış kapısı olabilir. Bir bütün olarak düşünmeliyiz” değerlendirmesini yaptı. Türk firmalarının Dubai’de yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu kaydeden Bahçeci, bunun büyük bir kısmının inşaat ve turizm sektöründe gerçekleştirildiğine değindi.

Bu yatırımların çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bahçeci şunları söyledi: “Ticaret firmaları Dubai’de ofislerini açıp tüm dünyaya açılabilir. Ortadoğu’nun yanı sıra Doğu Afrika, Hindistan, Pakistan, Türk Cumhuriyetleri’ne hitap eden 2.5 milyar nüfuslu coğrafyaya hitap eden stratejik bir konumda. Altyapısı çok gelişmiş, finans merkezi konumunda. Ucuz insan gücü var. Çok gelişmiş liman hizmetleri bulunmakta. Dubai Hükümeti’nin de ticareti artırıcı her türlü desteği var.”

BAE'de yaklaşık 500 Türk firması faaliyette

BAE'de yaklaşık 500 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini kaydeden Hakan Bahçeci, bu firmaların büyük bölümünün Dubai ve Kuzey Emirliklerde yer alan serbest bölgelerde kurulu olan dış ticaret firmaları olduğunu anlattı. Bahçeci, "BAE'de faaliyet gösteren Türk firmaları, genellikle şirket kurulusu aşamasında verdi: Kanuni zorunluluk gereği ödenmesi gereken minimum sermaye miktarı ile kurulmaktadırlar" dedi. Bahçeci sözlerini, "Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü verilerine göre, BAE'de kurulan Türk şirketlerine toplam 29 milyon 53 bin 46 doları tutarında sermaye ihracı gerçekleştirilmiştir" bilgisini vererek tamamladı.

Derya Eğrican Güleç/Dünya


Geri Dön