20 / 04 / 2024

Türkiye'de mutfak dolap sektörünün büyüklüğü 1 milyar dolar!

Türkiye'de mutfak dolap sektörünün büyüklüğü 1 milyar dolar!

Türkiye'de mutfak dolapları ile ilgili sektörün büyüklüğü yaklaşık 1 milyar dolar.Küçük dairelerde mutfakların mobilyanın bir parçası olarak çözüldüğü iyi örnekler tasarlanmaya başlandı.



Müstakil evlerde ise mutfak çözümü iç-dış yaşam alanları, şömine, oturma grupları, kütüphaneler ile birlikte uzun zaman geçirilen, evin asıl yükünü taşıyan mekânlar olarak çözülüyor. Ülkemizde mutfak dolapları ile ilgili sektörün büyüklüğü yaklaşık 1 milyar dolar. Aynı büyüklük Almanya için 30 milyar dolar. Ülkemizin mutfak kültürü ve geleneksel yaşam alışkanlıkları içinde pişirme teknikleri ve yemek zenginliği düşünüldüğünde, uluslararası nitelikte bir hacimden söz edemiyor olmak düşündürücü.Pazarın yüzde 80’i kurumsal olmayan küçük atölyelere ait. Pazarın yüzde 20’si ise markalı grupların. Pazardaki yüzde 20’lik pay 130 mutfak firması arasında paylaşılıyor. Bu firmaların 48’i ithal mutfak firmaları. İthal mutfak firmaları içinde ise en iddialı gruplardan biri Alman Nolte markası. Yaklaşık 220 bin metrekare fabrikası ile Nolte 1923 yılından beri üretim yapıyor. Türkiye pazarına 2009 yılında giren firmanın çeşitli şehirlerde 15 mağazası bulunuyor. İstanbul’un çok büyük bir pazar olduğu gerçeği yadsınmıyor lakin Türk kullanıcıyı yakından tanıyan Nolte Mobilya Genel Müdürü Sabahattin Gürel, Anadolu’da bazı illerin potansiyelini; geniş mutfaklarda tüm gün misafirlerini ağırlayan ve mutfağı prestij olarak gören ev hanımlarının belirlediğini vurguluyor. Şu anda Antep mağazasının potansiyelinin İstanbul’u geçmek üzere olduğunu belirten Gürel, 2015 yılı hedefi içinde Eskişehir, Mersin,Trabzon ve Bodrum'u sıralıyor.



MASİF SANILDIĞI GİBİ DEĞİL

Masif ahşap, ahşabın en doğal hali özellikle mutfaklar için ülkemizde çok tercih ediliyor. Oysa masif doğal bir ürün olarak nefes alıyor. Özellikle mutfak dolabı gibi sıklıkla açılıp kapanan ve hareketli yüke maruz tasarımlarda aslında oynak, hareketi alan bir malzeme. Detaylar iyi değil ise mobilyayı unutun!


Habertürk - Esin Tümer


Geri Dön