19 / 04 / 2024

Türkiye'de satılan konutların yüzde 15'ini yabancılar alıyor!

Türkiye'de satılan konutların yüzde 15'ini yabancılar alıyor!

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının alım gücü ise her geçen gün azalıyor.Türkiye'de 2000'li yılların başından bu yana inşaat sektörü, büyüme rakamlarına büyük ölçüde katkı yapıyor. 2012 yılı hariç büyümede ana eksenin inşaat sektörü olduğu görülüyor...



Türkiye'de satılan konutların yüzde 15'ini yabancılar alıyor. Sanılanın aksine alımlarda Araplar değil Avrupa ülkelerinin vatandaşları başı çekiyor. 


Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının alım gücü ise her geçen gün azalıyor.Türkiye'de 2000'li yılların başından bu yana inşaat sektörü, büyüme rakamlarına büyük ölçüde katkı yapıyor. 2012 yılı hariç büyümede ana eksenin inşaat sektörü olduğu görülüyor. 


Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat-Endeksi'ne göre Türkiye'de konut fiyatları son bir yılda 12.99, ay bazında yüzde 0.41 oranında artış gösterdi. Ülkemizde satılamayan konut stokunda da önemli bir artış var. 

Artan kredi maliyetleri ve düşen satın alım gücüne rağmen, konut ve proje rakamlarma göz atacak olursak 2013 yılında tamamlanan, 2014 ve 2015 yılları itibariyle tamamlanmış olacak proje ve konut arzı verileri daralmaya işaret ediyor. Örneğin Türkiye genelinde proje sayısı 2013 yılında 750 iken, bu rakamın 2014'te 460'a, 2015 yılında ise 174'e düşmesi bekleniyor. 

İç talep yetersiz Son zamanlarda projelerle birlikte emlak arzı da bir hayli yükseldi. Gazete, dergi sayfalarında yeni proje tanıtımları ve İstanbul'un neredeyse her yolundan geçen, gece gündüz çalışan ve hafriyat taşıyan kamyonları sürekli görüyoruz. Talep tarafı ise çeşitlilikler gösterebiliyor. Yabancıların çok büyük bir kısmı yatırım amaçlı Türkiye'den emlak satın alırken, yerli ise hem yatırımlık hem de barınma amacıyla satın alma gerçekleştirebiliyor. Ancak piyasada talep yaratmak daha zor hale gelmeye başladı. 


Yerli müşterilerin konut alma gücü ve talebi ekonomik koşullar nedeniyle düşüş yaşarken, yabancılar ise son dönemde Türkiye'deki yeni projelere daha topraktan giriyor. Özellikle son 6 ayın ortalamasına bakıldığında, iç talepteki daralmayı, ortalamaların üstünde yabancı alımları seyrediyor. 


Avrupalılar daha çok alıyor Sanılanın aksine Türkiye'den en çok konut alan Araplar değil Avrupalılar! Yabancıya konut satışında Antalya başı çekiyor, Antalya'yı İstanbul ve Aydın takip ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, 2014 yılının Ocak aymda istanbul'da 243 adet, Şubat aymda ise 301 adet olmak üzere toplam 544 adet yabancıya konut satışı gerçekleşti. 2013 yıllının tamamında ise İstanbul'da 2 bin 447 konut yabancı yatırımcılar tarafından satın alındı. 


Ayrıca geçen yıl Antalya, İstanbul, Aydın, Muğla, Mersin, Bursa, Yalova, İzmir,  Ankara  ve Sakarya olmak üzere 10 şehirde 12 bin 181 konutun yabancıya satışı gerçekleşti. Gayrimenkul alımında Almanya, Rusya, İngiltere, Norveç, Suudi Arabistan, İsveç ve Kuveyt gibi ülkelerin vatandaşları öne çıktı. Bolivya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, İzlanda, Liberya, Lüksemburg, Norfolk Adaları, Singapur, Sudan, Tanzanya ve Tunuslu vatandaşların son on bir aylık dönemde sadece bir taşınmaz satın alması dikkat çekti. Arapların gerçekleşen satışlardaki payı ise yüzde 20 seviyelerinde. 


Geri Dön