19 / 04 / 2024

Türkiye'de yapıların yüzde 60'ı kaçak!

Türkiye'de yapıların yüzde 60'ı kaçak!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Türkiye'deki 20 milyonluk bina stoğunun yüzde 60'ının mühendislik hizmeti almadan inşa edilen kaçak yapılar olduğunu söyledi.



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şube Başkanı Nazım Biçer, Türkiye'deki 20 milyonluk bina stoğunun yüzde 60'ının mühendislik hizmeti almadan inşa edilen kaçak yapılar olduğunu söyledi.


'Yeterli ve sağlıklı' barınma hakkının temel insan haklarından birisi olduğunu belirten İMO Şube Başkanı Nazım Biçer, buna karşın mühendislik hizmeti almadan yapılan kaçak yapıların da hiç güvenli olmadığını aktardı. Türkiye'deki 12 milyon yapının depreme karşı riskli olduğunu kaydeden Biçer, "Bu mevcut durum alınması gereken önlemler olduğunu açıkça göstermektedir. İnşaat yatırımları son 12 yıldır ülkemizde hız kazandı, ancak sağlıklı barınma koşullarının sağlanması ne yazıktır halen yetersiz durumda" dedi.



'İNŞAAT YATIRIMLARINDA DÜŞÜŞ VAR'

İnşaat yatırımlarında bu yılın ilk yarısındaki büyümenin, önceki 4 çeyreğin gerisinde kalarak yüzde 3'e kadar düştüğünü bildiren Nazım Biçer, "İnşaat yatırımlarında tempo düşüşü, üretilen konutların satışının yavaşlamasından kaynaklanıyor. Konuta talepteki düşüşün ise döviz-faiz politikaları ile ilgisi var. Konut kredisine talep önemli ölçüde azaldı, ipotekli konut satışlarında sert bir düşüş yaşandı" diye konuştu.



İSTEKLERİNİ SIRALADI

İnşaat yatırımlarındaki düşüşün kentsel dönüşüm projeleriyle aşılmak istendiğini savunan Biçer, şunları kaydetti:"Kentsel dönüşüm çalışmalarının asıl amacından, yani insanlara daha sağlıklı yerleşim alanları yaratmanın ötesinde bir anlayışla yürütüldüğünü örnekleriyle görmekteyiz. Bu anlayışın, yoksul halk kesimlerinin barınma sorununun çözümünden daha da uzaklaşılması anlamına geleceğinin bilinciyle, devletin ilgili kurumlarını, belediyeleri insan haklarına saygılı çözüm geliştirmeye çağırıyoruz. Barınma haklarını ihlal eden, başlıca amacı rant yaratmak olan proje uygulamaları durdurulmalı, kiracılar da dahil, kentsel dönüşüme konu olan alanlarda yaşayan yurttaşların aynı bölgede kalmaları sağlanmalıdır. Vatandaşları borçlandırmaya dayalı politikalara son verilmelidir. Devletin konu ile ilgili kurumlarının, kamusal desteklerle, yoksul kesimlerin gelir düzeyine uygun, satın alınabilir, nitelikli, sağlıklı yaşam koşullarına sahip konut üretimine yönelmesi sağlanmalıdır."



Bizim Gazete


Geri Dön