18 / 04 / 2024

Türkiye’de yazlık ev arayanların yaklaşık yüzde 40’ı site içini tercih ediyor!

Türkiye’de yazlık ev arayanların yaklaşık yüzde 40’ı site içini tercih ediyor!

Son dönemlerde Türkiye’de konut algısı git gide değişiyor.Güvenlik problemi, yeşil alanların azalması, sosyal alan ihtiyacı gibi etmenler de satılık ve kiralık konut aramalarında ‘site içi’ kriterini öne çıkarıyor...



Hurriyetemlak.com verilerine göre; Türkiye’de yazlık ev arayanların yaklaşık yüzde 40’ı site içini tercih ediyor.


Son dönemlerde Türkiye’de konut algısı git gide değişiyor. Özellikle deprem tehlikesi vatandaşı yeni yapılmış güvenli binalarda yaşamaya itiyor. Güvenlik problemi, yeşil alanların azalması, sosyal alan ihtiyacı gibi etmenler de satılık ve kiralık konut aramalarında ‘site içi’ kriterini öne çıkarıyor.


Hurriyetemlak.com konut arama verilerinden derlenen bilgilere göre, birincil konutların yanı sıra yazlık aramalarında da bu tip kriterler öne çıkmaya başladı. Vatandaş artık yazlık evlerini de site içinden arıyor. Özellikle yüzme havuzları, spor alanları ve güvenlik gibi unsurların cezbettiği alıcılar tatillerini rahatlık ve güven içinde geçirmek istiyor.


İstanbul’un yazlık ilçelerinden Silivri, Büyükçekmece, Şile gibi bölgeler ele alındığında; ‘yapı tipi’ kategorisinde en çok aranan özellik yüzde 56 ile ‘apartman’ seçeneği.  Konut arayanların yüzde 41’i ‘site içi’ni, yüzde 2’si ‘müstakil’ seçeneğini, yüzde 1’i ise ‘rezidans’ seçeneğini işaretliyor.


Akdeniz ve Ege’de de oranlar değişmiyor


Yazlıkçıların çoğunlukla tercih ettiği Antalya ve  İzmir  illerinin arama verilerine bakıldığında ise benzer oranlar göze çarpıyor. Yapı tipi dağılımında yine yüzde 41’lik oran site içini, yüzde 57’lik bölüm ise apartman seçeneğini gösteriyor.


Konut arayanlara binanın yaşı sorulduğunda ise yüzde 61'lik dilim 'sıfır bina'yı tercih ediyor. 1 ila 5 yıllık binaları tercih edenlerin oranı yüzde 11, 6 ila 10 yıllık seçenlerin oranı yüzde 10 olurken; kalan kısım 10 yıldan yukarısını tercih ediyor. Bina toplam katının seçeneklerinde ise en yüksek oran yüzde 65 ile 1 ila 5 katlık binalarda. Yüzde 26'lık kısım 6 ila 10 katlı binaları seçerken, diğer konut alıcıları daha yüksek katlı binalarda yaşamak istiyor.


Otopark ve asansör isteniyor


Yazlık ev alıcılarının konut arama sorgularından çıkan sonuçların bir diğeri de otopark ve asansörün tercih edildiği yönünde. Yüzde 61'lik kısım açık otopark, yüzde 6'lık kısım ise kapalı otopark tercih ederken, yüzde 32'lik kısım 'otopark olmasın' diyor. Asansör sorulduğunda ise yüzde 54'lük kısım 'asansör olmalı', yüzde 45'lik kısım 'olmamalı' diyor. Kalan yüzde 1'lik dilim ise 'farketmez' diyor.


Diğer arama seçeneklerine bakıldığında ise yüzde 73'lük kısım iklimlendirme sorgusunu 'klima' olarak, yüzde 40'lık kısım daire istikametini 'sokak' olarak seçiyor. Fiyat sorgusunda ise 100 bin lira ila 200 bin liralık evleri seçenlerin oranı yüzde 52 olarak göze çarpıyor. 100 bin liraya kadar olan yazlıklara bakanların oranı yüzde 22 olarak belirlenirken, 200 bin ila 300 bin liralık evlere bakanların oranı yüzde 17 olarak dikkat çekiyor. Öte yandan 300 bin ila 400 bin liralık evlere bakanların oranı yüzde 6, 400 bin ila 500 bin liralık evlere bakanların oranı yüzde 2, 1 milyon liraya kadar olan evlere bakanların oranı yüzde 1 olarak ortaya çıkıyor.




Geri Dön