23 / 04 / 2024

Türkiye'de yer alacak 3. nükleer santrale 4 ülke talip!

Türkiye'de yer alacak 3. nükleer santrale 4 ülke talip!

Türkiye, yapımı planlanan üçüncü nükleer santral için ön görüşmelere başladı. ABD'li Westinghouse Electric Company'nin de aralarında bulunduğu Çin'den iki şirket ve Rusya, Japonya ve Fransa'yla görüşmeler yapılıyor.



Türkiye, Mersin Akkuyu ve Sinop'ta yapılacak iki nükleer santralin ardından yapımı planlanan üçüncü nükleer santral için ön görüşmelere başladı. Edinilen bilgiye göre 3. nükleer santral için ABD'li Westinghouse Electric Company'nin de aralarında bulunduğu Çin'den iki şirket ve Rusya, Japonya ve Fransa'yla görüşmeler yapılıyor.


Westinghouse'tan yapılan açıklamada, şirketlerin EÜAŞ ile münhasır görüşmelere başladığı belirtildi. Üst düzey bir enerji bürokratı "Westinghouse ile Türkiye üçüncü nükleer santralinin yapımı için görüşmelere başladı. Ancak bu bir ön görüşme niteliğinde. Görüşmeler altı ay süreyle yapılacak ve EÜAŞ tarafından yürütülecek. Bu görüşmelerde Türkiye'nin yerlilik şartı var bu da en önemli konuklardan biri."


Yerde Trakya öne çıkıyor


Başka bir yetkili de Akkuyu nükleer santralini yapan Rusya ve Sinop nükleer santralini yapacak Japonya ile Fransa'nın da üçüncü nükleer santrale talip olduğunu, ön görüşmelerin yapıldığını söyledi. Hükümet, enerji alanında iş yapacak olan yavbancı şirketlerin yerli sanayiyi de projelere dahil eden bir yapı kurmasını ve yerli girdi kullanım oranının arttırılmasını istiyor. Yetkililer, üçüncü santralin yerinin henüz kesinlik kazanmadığını belirtirken Trakya bölgesi üçüncü nükleer santral yapımı için önde gelen seçenekler arasında bulunuyor.


Star Gazetesi


Geri Dön