25 / 04 / 2024

Türkiye'de yılda 300 binin üzerinde tapu işlemi yapılıyor

Türkiye'de yılda 300 binin üzerinde tapu işlemi yapılıyor

Gökhan Karahan, Türkiye'de her yıl 300 binin üzerinde tapu alım-satım işlemi yapıldığını söyledi



2007 yılının ikinci çeyreğinde 60 milyar Avro'ya ulaşan Avrupa gayrimenkul işlem hacmi, 2009'un ilk çeyreğinde 10 milyar Avro'ya kadar düşerken Türkiye'deki dinamik pazar koşulları, RE/MAX Türkiye'yi Avrupa Bölgesi'nde 37 ülke arasında, geçen yılın büyüme şampiyonu yaptı.

RE/MAX Türkiye Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, Türkiye'de her yıl, kriz dönemleri dahil bir millyon 300 binin üzerinde tapu alım-satım işlemi yapıldığını ve bu rakamın 2009 yılında 2008'e göre yükseldiği tahminini dile getirdi. Avrupa ülkelerinde ise gayrimenkul piyasasının çok daha fazla etkilendiğini belirten Karahan, RE/MAX Türkiye'nin faaliyette olunan 37 ülke arasında büyüme şampiyonu olduğunu bildirdi. Gökhan Karahan, bu gelişmenin ardından Avrupa'da krizin etkileri ile Türkiye piyasası arasındaki farkları şöyle özetledi:

ABD mortgage krizini izleyen aylarda Avrupa ülkelerindeki gayrimenkul fiyatlarında keskin bir talep düşüşü ve buna paralel fiyat düşüşü görüldü. Yapılan bir araştırmaya göre, 2007 yılının ikinci çeyreğinde 60 milyar Avro'ya ulaşan Avrupa gayrimenkul işlem hacmi, 2009'un ilk çeyreğinde 10 milyar Avro'ya kadar düştü.

Avrupa'da dipten dönüş var, ama...

Tüm Avrupa'da aynı gelişmelerin yaşandığı söylenemezse de ortalama konut fiyatları örneğin İngiltere'de yüzde 20, İspanya'da yüzde 15, Fransa'da yüzde 12 düştü. Almanya'nın iç dinamikleri sebebiyle fiyat düşüşleri yaşanmadı. Fiyat düşüşleri 2009'un üçüncü çeyreğinden itibaren genelde sona erdi; şu sıralar fiyatlarda çok hafif de olsa artış görülüyor. Ancak kriz öncesi fiyat seviyelerine dönülmesi oldukça uzun zaman alacak gibi görünüyor. 2009'un üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde Avrupa'da gayrimenkul pazarının bulunduğu dip noktadan tekrar büyümeye geçtiğini görüyoruz. Zaten Avrupa ekonomilerinin çoğunda iyileşme eğilimi görülüyor. Fakat bu iyileşmenin, büyük ölçüde devletlerin destek paketleri ile gerçekleştiği de biliniyor; yani Avrupa ekonomileri hala çok kırılgan. Bu da gayrimenkul piyasasındaki gidişin olumlu bir sürece girmesini geciktirebilir.

RE/MAX Türkiye olarak kriz yılı 2009'u artan eğitim ve girişimcilik etkinlikleriyle geçirdik... Aday profili çalışmalarımızla gayrimenkul danışmanı seçiminde bilimsel ve objektif kriterler kullandık. Ayrıca bir şansımız, konut sahibi olma yolunda toplumumuzda var olan güçlü arzunun, kriz dönemlerinde dahi kaybolmamış olması. Türkiye'de her yıl, kriz dönemleri dahil bir milyon 300 binin üzerinde tapu alım-satım işlemi yapılıyor. 2009'da da 2008'e göre artış var. RE/MAX ofislerinin işlem sayılarında da bu hareketliliği gözlemliyoruz. 2008 yılı Nisan ayına kadar gayrimenkul piyasasında talep ve fiyatlarda yukarı doğru giden bir eğri görülüyordu. Türkiye gayrimenkul piyasasında krizin dip dönemi 2009'un ilk çeyreğinde yaşandı. 2008 Nisan ve 2009 Mart arasında Türkiye'de konut fiyatları ortalama yüzde 15 düştü.

2009 Nisan ayından itibaren ise fiyatlarda küçük artışlar olduğunu görüyoruz. Gayrimenkul almayı düşünenler artık yavaş yavaş kriz senaryolarını düşünmek yerine en çok kazandıracak gayrimenkul yatırımlarını araştırmaya başladılar. Halen konut fiyatları, kriz öncesi döneme kıyasla yüzde 10 düşük durumda. Konut kredi faizlerinin de, henüz batı ekonomileri kadar düşük olmasa bile, geçmişse kıyasla oldukça düşük bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Bu da çalışan kesimin konut alma kararına cesaret verecek bir gelişme. 2009 sonunda 188 olan franchise ofis sayımızı 2010'da 210'a, gayrimenkul danışmanlarımızı 1391'den 1800'e, işlem sayımızı 6500'den 7000'e çıkaracağımızı öngörüyoruz.
Cumhuriyet/Fatma Koşar


Geri Dön