29 / 03 / 2024

Türkiye'deki 100 asansörden 40’ı kullanıma uygun değil!

Türkiye'deki 100 asansörden 40’ı kullanıma uygun değil!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yılın ilk 6 ayını kapsayan Piyasa, Gözetim ve Denetim Raporu, bu durumu açıklıyor. Bu rapora göre Türkiye’de üretilen ve satılan asansörlerin yüzde 40’ı kullanıma elverişli değil.




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yılın ilk 6 ayını kapsayan Piyasa, Gözetim ve Denetim Raporu, bu durumu açıklıyor. Bu rapora göre Türkiye’de üretilen ve satılan asansörlerin yüzde 40’ı kullanıma elverişli değil. Rastgele denetime tabi tutulan 971 asansörün 394’ünün uygunsuz olduğunu, sadece 537’sinin kullanılabilir vasıfta olduğunu ortaya çıkardı. 40 asansör için ise denetimin sürdüğü belirtilerek tanımlama yapılmadı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 2013 yılını kapsayan Piyasa, Gözetim ve Denetim Raporu’nda da denetime tabi tutulan bin 230 asansörden yüzde 33’ünün kullanıma uygun olmadığına karar vermişti.


Bakanlık, bu yılın ilk 6 ayını kapsayan raporunda muhtemel patlayıcı ortamlarda çalışan teçhizat ve sistemlerle ilgili olan ve atex olarak adlandırılan ürünlerdeki uygunsuzluk oranı ise yüzde 34 olarak açıklandı. Denetlenen 242 atex ürününün 81’inin kullanıma elverişsiz olduğu belirtildi. Raporda taşınabilir basınçlı ekipmanlardaki uygunsuzluk oranı ise yüzde 21 olarak kaydedildi.


Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün Mitsubishi gibi yabancı asansör markalarını tercih ettiklerini, özellikle yüksek binalar için üretim yapabilecek kabiliyette yerli firma bulunmadığını ifade ediyor.


Buga Otis Asansör Sanayi Türkiye ve Ortadoğu Direktörü Bora Gülan da, “Kimse bilmez ama ayda 4-5 kişi asansör kazalarında ölüyor.” diyor. Ege Asansör ve Yürüyen Merpen Sanayiciler Derneği Başkanı Seyfettin Yedikardeş de, “Kentsel dönüşümle birlikte asansör sektörü büyüdü. Ancak yüksek katlı yapılarda yerli firmaların yerine yabancı firmalar tercih ediliyor.” tespiti yapıyor.



Zaman




Geri Dön