28 / 03 / 2024

Türkiye'deki çimento fiyatı dünyadan 30 dolar düşük!

Türkiye'deki çimento fiyatı dünyadan 30 dolar düşük!

Ege’de 1 metreküp hazır beton fiyatının 45 lira artışla 165 liraya çıkartılması çimentocular ile inşaatçıları birbirine düşürdü. Batıçim Türkiye’de çimento fiyatının dünyadan 30 dolar düşük olduğunu savundu.



İzmir’de inşaatçılar ile çimentocular arasındaki zam kavgası büyüyor. Ege bölgesinde çimento üreticilerinin 1 metreküp hazır betonun fiyatına yüzde 35 zam yaptıkları gerekçesiyle yılda 5 bin konutun üretildiği Torbalı’da 200 müteahhit 15 gün boyunca beton dökmeme kararı almış, Rekabet Kurulu da Ege Bölgesi’ndeki 6 çimento şirketini, anlaşarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle 4.5 milyon TL ila 15.5 milyon lira arasında cezalandırmıştı.

 

Türkiye’de 50 dolar 

İzmir’in Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ile EBSO Meclis Üyesi ve Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal zam yüzünden tekrar kapıştı. Çimentoda yüzde 35-40 olduğu belirtilen zam oranının gerçeği yansıtmadığını belirten Feyyaz Ünal, “Dünyada 80-85 dolar bandında olan çimentonun Türkiye’de 50 dolara satılıyor olması, en azından çimento sektöründeki rekabetçiliği anlatmada yeterli olacaktır. Daire maliyetlerinin 630 TL ile 675 TL arasında artması gerektiği hesabı ortaya çıkıyor” açıklamasını yaptı. 

  

% 35 zam daire başına 1.500 lira fark edecek 

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, Ünal’a şu sözlerle karşılık verdi: “120 TL’den 165 TL’ye çıkan zammı yüzde 15 zam yaptık olarak yansıtmalarını anlamadım. Ya matematik bilmiyor, ya da demagoji yapıyor. Bal gibi yüzde 35 zam yaptılar. Hatta yüzde 35’in de üzerinde bir zam var. Daire başına tüketiciye bunun yansıması olacak. Yani daire başına 1.500 TL fark edecek. Yıllardır İzmir’de kartelcilik yapan ve İzmir’in dağını İzmirli’ye fahiş fiyata satan çimentocular ilk kez konuşup bize cevap verme zahmetinde bulundu.”

 

Petrokok fiyatı düştü, yapılan neyin zammı? 

Rekabet Kurulu’nun verdiği cezayı az bulduğunu belirten Olgun, devamla şöyle konuştu: “Yedikleri 71 milyon TL’lik cezayı müteahhitlerden çıkarmak için bir zam daha yaparlarsa hiç şaşırmam. Çimento fabrikalarının enerji hammaddesi petrokok geçen seneye göre CIF değeri 117 dolardan bu ay itibariyle 55-60 dolarlara düştü. Bu fabrikalar neye göre, niçin çimento fiyatlarını arttırıyorlar? Petrol, emtia fiyatları düşüyor ama çimento fiyatı yükseliyor. Ayrıca Türkiye’de en pahalı çimento ve hazır beton İzmir’de satılıyor. Çünkü kurdukları kartel ile İzmir’de inşaat sektörünün kanını emiyorlar” dedi. İzmirli müteahhitler, hazır beton firmalarını aralarında anlaşarak fahiş fiyattan beton sattıkları iddiasıyla Rekabet Kurulu’na şikayete hazırlanıyor.


Vatan


Haber Ege Telgraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EBSO Mcclis Üyesi ve Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal'ın, müteahhitlerin eleştirilerine rakamlarla yanıt verirken "Dünyada 80-85 bandında olan çimento zamlarının, ben tabloda da kabul ama Türkiye'de 50 dolara satılıyor olması, en azından çimento sektöründeki rekabetçiliği anlatmada yeterli olacaktır. Daire maliyetlerinde 630 lira ile 675 lira arasında artması gerektiği hesabı ortaya çıkıyor" sözleri tartışma yarattı. 


Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Ünal'a şu sözlerle karşılık verdi: "120 liradan 165 liraya çıkan zammı yüzde 15 zam yaptık olarak yansıtmalarını anlamadım. Ya matematik bilmiyor, ya da demagoji yapıyor. Bal gibi yüzde 35 zam yaptılar. Hatta yüzde 35'in de üzerinde bir zam var. Daire başına tüketiciye bunun yansıması olacak. Çimentocular, dünyada çimentonun fiyatının 80-85 dolara Türkiye'de ise 50 dolara satıldığını söylüyor. 


Anlaşılan sadece Türkiye'de değil dünyada da kartel kurmak istiyorlar." MÜFED Başkanı Necip Nasır ve bağlı derneklerin başkanları CHP 11 Örgütü'nü ziyaret ederek inşaat sektörünün sorunlarını aktardı. Nasır İzmirli müteahhitlerin en büyük sorununun İzmirli çimento firmalarının hazır betona yaptığı zam, kentsel dönüşümde yaşanan sorunlar ve Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı planlara meslek odalarının yaptığı itirazlardan dolayı yaşanan mağduriyetler olarak sıraladı. Başkan Alaattin Yüksel, sorunların çözümünde aktif rol oynamaya hazır olduklarını bildirdi. 


Ege Telgraf


Geri Dön