19 / 04 / 2024

Türkiye’deki emlak fiyatları dünya ortalamasının üstünde!

Türkiye’deki emlak fiyatları dünya ortalamasının üstünde!

İstanbul Emlakçılar Derneği Başkanı Eyüp Yaşar Ovalı, Türkiye’deki emlak fiyatları dünya ortalamasının 5 kat üstünde olduğunu belirtti. Ovalı, buna bağlı olarak konut satışları da her geçen gün azaldığını söyledi.



TÜİK verileri açıkladı. Konut satışı nisan ayıda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 geriledi. Kredili konut satışlarındaki gerileme yüzde 27.4’e yükseldi. 2016’nın Nisan ayında satılan toplam konut sayısı 106,348 adet oldu. İstanbul, konut satışlarında 19 bin ile en yüksek paya sahip. Yabancılara konut satışında ise tablo daha da vahim. Geçen yılın nisan ayına göre yüzde 14,4’lük bir azalma söz konusu. Bu arada en çok konut satışı Iraklılara yapıldı.  


BÜYÜKŞEHİRLERDEN KAÇIŞ VAR 

Vahdet’e konuşan İstanbul Emlakçılar Derneği Başkanı Eyüp Yaşar Ovalı, vatandaşların borç batağında olduğunu ifade ederek “Bankalar istediği kadar kredi versin vatandaş gırtlağına kadar borç batağında” dedi.  Kredi borcu olmayan kişinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Ovalı,  “Dolayısıyla bankalar istediği kadar kredi kampanyaları yapsınlar, vatandaş buna yanaşmıyor. İkinci olarak da büyükşehirlerde yaşama şansı azaldı. Bu kadar trafik sorunu, pahalılık vs. gibi problemler doğal olarak insanları etkiliyor. Dikkat ederseniz büyükşehirlere her ne kadar göç olsa da, bir kaçışın da olduğunu görüyoruz” dedi. 


KONUTLAR ELLERİNDE KALACAK 

Ülkemizde konut fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Ovalı, “Her müteahhit maliyet ve masraflarını topladıktan sonra 2 katına satmaya çalışıyor. Metrekare bazında en lüks dairelerin yapımı bile 2 bin-2 bin 500 dolar arasıdır. Bakıyorsunuz 8-10 bin dolardan satışa çıkartılıyor. Bu da alım gücünü oldukça eksiye götürüyor. Satıcılar, fiyatları düşürmek zorundalar, yoksa bir süre sonra bu konutlar ellerinde kalacak” ifadelerini kullandı.  


GİT GİDE FİYATLAR ÇAKILACAK 

Emlak piyasasında oluşan sorunlara da değinen Ovalı,  şöyle devam etti: Önümüzdeki 3 yılda fiyatlar daha da düşecek. Durmadan inşaat yapılıyor, homojen bir serpilişi yok, belli bölgelerde yığılmalar var. O yüzden git gide fiyatlar çakılacak. Zaten ev almak isteyenlerde bankadan kredi çekemiyor. Bankalar artık çok zor kredi veriyor. Bir sürü insan borçlu durumda. 


‘İÇ SAVAŞ VAR ZANNEDİLİYOR’ 

3 yıl sonra müteahhitlerin yaptıkları daireleri satmakta zorlanacağının altını çizen Ovalı, “Çünkü alıcı olmayacak. Bu evlerde oturacak insanların sayısı bellidir. Artık eskisi kadar büyükşehirlere göç de yok. Terör nedeniyle göç etmek zorunda kalanlar geliyor. Bu kişilerde lüks dairelerde değil, daha kenar semtlere, daha düşük fiyatlı dairelere gidiyor. Üstelik de satın almak yerine kiralamayı tercih ediyorlar” şeklinde aktardı. Yabancı yatırımcı ilgisinin azalmasına da değinen Ovalı, “Düşüş, Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili bir konu. Türkiye güvenilmez ülkeler listesinde olduğu sürece azalma devam edecektir. Yabancılar şu anda Türkiye’de iç savaşın olduğunu zannediyor. İç savaşın olduğu düşünülen yerde de kimse yaşamak istemez” diye konuştu.  


FİYATLAR YÜZDE 15 ARTTI 

Merkez Bankası, konut fiyatı endeksi (KFE) verilerine göre Türkiye genelinde konut fiyatları, mart ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.33 artarken, en yüksek tırmanışın yaşandığı illerden biri olan İstanbul’daki artış yüzde 19.57’ye ulaştı. Fiyatlar Ankara’da yüzde 9.87 İzmir’de ise yüzde 16.69 yükseldi.  Aynı illerde yeni konutlardaki fiyat artışları da sırasıyla yüzde 19.00, yüzde 9.72 ve yüzde 14.51 oldu. Metrekare fiyatları mart 2015’te 1,569.63 lirayken, bu sene 1,774.34 liraya yükseldi. 


‘ABD’DEN BAHÇELİ EV ALABİLİRSİNİZ’ 

Ovalı, Türkiye’deki emlak fiyatlarının son dönemde inanılmaz derecede arttığına vurgulayarak, “Burada bir apartman dairesine ödediğiniz parayla ABD ve Kanada’da bahçe içinde ev alabiliyorsunuz. Komşumuz Yunanistan’da konut fiyatları çok daha ucuz. Biz emlak fiyatlarında dünya ortalamasının 5 kat üzerindeyiz” dedi.


Vahdet


Geri Dön