26 / 04 / 2024

Türkiye'deki ilk Maden OSB'si için geri sayım başladı!

Türkiye'deki ilk Maden OSB'si için geri sayım başladı!

Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip Maden Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalarda sona gelindi. Enerji Bakanlığı tarafından yer kararı verilecek sanayi bölgesi sayesinde, işlenecek mermerler Bursa’dan dünyaya pazarlanacak.



Bursa'nın Orhaneli ilçesinde Türkiye'nin ilk Maden Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) kurulması için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Uludağ eteğinde kurulu Orhaneli ilçesinde dev mermer rezervi ortaya çıkarılmıştı. Rezervin ortaya çıkartılmasının ardından ilçede OSB kurulması çalışmaları da hızlandırıldı. İlçe Belediyesi'nin katkıları ile OSB için yer çalışmaları başlatıldı. Orhanli'nin 3 bölgesinde bulunduğu tespit edilen mermer rezervi için alternatif 3 bölge belirlendi. 5-6 Mayıs tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerin bölgeye gelerek yer tespiti için son kararı vermesi bekleniyor.

63 FİRMA SIRAYA GİRDİ

Rezervin ortaya çıkmasının ardından 63 firma ilçede yapılacak Maden Organiza Sanayi Bölgesi'nde yeralmak için düğmeye bastı. Türkiye'de bir ilk olacak OSB ile mermer rezevi bulunduğu yerden kısa süreli ile alınıp işlenebilecek. Türkiye'de ağırlıklı olarak çıkarılan mermer, kütük olarak satılıyor. Bu da madenin ucuza satılmasına neden oluyor. İşlenerek satılan mermer ile Türkiye ihracatına daha fazla katkı sunulması hedefleniyor.


ORHANELİ BELEDİYE BAŞKANI: TÜM ÇEVRELER DESTEKLİYOR

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ilçede bulunan mermer rezervinin 500 milyar doların da üzerinde olduğunu iddia etti. Tatlıoğlu, “Bir yıl gibi bir süreç içerisinde ön araştırmalarımızı bitirerek, bakanlıktan onayımızı aldık. 5-6 Mayıs tarihlerinde bakanlık yetkilileri yer tespitinde son kararı vermek için Orhaneli'ne gelecekler. İlçe halkı ve bürokratı ile beraber bu karar verilecek. Bu proje, Bursa'nın tüm çevreler tarafından desteklenen belki de ilk projesidir” diye konuştu.



Yeni Şafak


Geri Dön