24 / 04 / 2024

Türkiye'deki konut stoğunun yüzde 45'i sağlıksız!

Türkiye'deki konut stoğunun yüzde 45'i sağlıksız!

İstanbul Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye'deki 20 milyon yapı stokunun yüzde 45'inin sağlıksız olduğunu belirtti...



Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, "Bu kötü yapı stoku sadece bize yıkım ve felakete değil, cari açığa ve enerjimizi boşa harcamamıza da yol açıyor. Enerjinin yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor" dedi. 


Türkiye'de ve dünyada ekonominin can damarı olarak görünen inşaat sektörünün temsilcileri Bursa'da buluştu. 

Bursa'da ilk defa düzenlenen 'İnşaat Zirvesinde sektörün geleceği masaya yatırılacak. BTSO'daki zirvenin açılışında konuşan inşaat Burada Dergisi Genel Yaym Yönetmeni Serap Kaya, 2030 yılında dünya nüfusunun 8 milyar olacağım, 2050 yılında ise bu sayının 9 milyarı bulacağım söyledi. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'ınin şehirlerde yaşayacağım vurgulayan Kaya, geleceğin inşaat sektörü ile şekillendiğini dile getirdi. 

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (EMSIAD) Yönetim Kurulu Başkam Dündar Yetişener, inşaat sektörünün istanbul'dan sonra en aktif olduğu şehrin Bursa olduğunu söyledi. Yetişener, "Bizde yağ var, un var, şeker var. En iyi helvayı kim yapacak? Niye Japonlar yapıyor. Google'da bakıyorsunuz, Japonya'da 7.4 deprem olduktan soma 10 dakika soma Japonlar masalarının başma geçiyor. Biz ise 14 sene soma hala bir şeyleri konuşuyoruz. Biz de Allah kuluyuz. Farkı kapatmalıyız. 

Onların bizden farklı bir özellikleri yok" dedi. 


"TÜRKİYE DÜNYA İNŞAAT İHRACATINDA İLK 5'TE" 

Türkiye inşaat sektörünün dünya ihracatında 5. sırada olduğunu belirten Yetişener, "inşaat malzemeleri sektörü, yüksek katma değerlidir. Kendimizi yenileyemezsek, inovatif olamazsak hedefe ulaşamayız. inşaat ihracatında dünyada 5. sıradayız. Bizde bir gelişme var. Dünya bunu kabul etmiş. Bugün ihracatı 21.2 milyar dolarla kapattık. 

Bizim farkımız var. Cari açığa yüzde 250 katkı koyan bizim sektörümüzdür. 

Büyümenin sağlıklı olması ıçm kamunun ve büyük projelerin olması yetmez, ikisi birlikte dengeli olmazsa sürdürülebilir büyüme tehlikeye girer. 2014 yılından beklentimiz, özel sektör yatırımlarının büyüyeceği yönde. Yüzde 5'lik büyümeyi ülke yakalayacak" diye konuştu. 


20 MİLYON KONUTUN YÜZDE 25'İ KÖTÜ YAPTI

Güvenli yapı stokunun Türkiye'de artırılması gerektiğine dikkat çeken Yetişener, "Kötü yapı stokunun kalkması için kentsel dönüşüm önemli. Nüfus artıyor ve her sene bu ülkenin 50 bin konuta ihtiyacı var. Yeni konutları doğru dürüst yapmalıyız. Uzattığınız binaların ömürlerinden de ekonomik olarak zarar ettirmeyeceksiniz. Tüm yapılar optimum verimlilikte olmak. 


Yapı ömrünü tamamlayan ve geri dönüşümü olan yapılara güvenli yapı diyoruz. Eğer biz, 2023'te ilk 10 ekonomi içine gireceksek bu güvenli yapı şartlarını sürdürmemiz lazım. Bugün Türkiye'de 20 milyonluk konut stoku var. Bu konut stokunun yaklaşık 45'i sağlıksız, yani kötü yapı. Bu yapılar, sadece bize yıkım ve felakete mi yol açıyor? Hayır, cari açığa ve enerjimizi boşa harcamamıza yol açıyor. Enerjinin yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor. Biz enerjimizi boşa harcamamalıyız" şeklinde konuştu. 


Yetişener, mevzuat kargaşasının giderilmesini, uzun süredir tartışılan yapı yasasının değiştirilmesini istedi. 

Osmangazi Belediye Başkam Mustafa Dündar, Soğanlı ve Demirkapı'da kentsel dönüşüm çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi. Osmangazi olarak en büyük sıkıntılarının arazı sıkıntısı olduğunu kaydeden Dündar, "Bir ışı yapacaksın, çok fazla kişiyle uğraşacaksın. 


Bu kadar kişiyle uğraşmak çok zor bir iş. Elinde arsası olan insanlar çok rahat dönüşüm yapıyor. Bizim de kendi gerçeğimizi göz önüne alarak bu işi götürmemiz lazım. Osmangazi Belediyesinde hizmet üretmek için 105 milyon lira kamulaştırmaya kaynak ayırdık. Doğru bir planlama olsaydı, hızlı ve kaçak çarpık yapılaşma olmasaydı farklı hizmetler üretecektik. 2 bin metrekarelik park yapmak ıçm 600 bm lira kamulaştırmaya, 100 bin lira yapımına para harcıyoruz. 7 kat maliyet yani. Kentsel dönüşüm, Bursa'nın ana gündemi. Dönüşüm ile şehircilik kalitemiz yükselecek" dedi. 


Bursa Büyükşehir Belediye Başkam Recep Altepe ise, büyükşehir belediyelerinin yapılan son düzenlemelerle sorumluluk alanının arttığım, daha güçlü hale geldiğini söyledi. Şehirlerin geliştiğini ve yarıştığım ifade eden Altepe, "Türkiye artık gelişti. Artık çevreyi görmeye başladık. Tarihi eserlere sahip çıkmaya başladık. Bursa'da 750 bin yapı stokumuz var. Özellikle bizler hızlı bir yapılaşma içindeyiz. Yapılarımızın 17 Ağustos'ta sağlam olmadığım gördük. Riskli yapıların dönüşebilmesi gerek. Bu konuda adımların atılması lazım. Kentlerin gerçek anlamda Avrupa kenti olması için bu kent merkezindeki dönüşümü de önemsiyoruz. Şu anda yaptığımız kamulaştırmalar sürüyor. Bu dönemde yaptığımız kamulaştırma 300 milyon lirayı yakaladı. Bu yapılanlar bizden önceki 5 belediye başkanının hizmetlerine eşit" dedi. 


Sadece bir cadde için 350 kamulaştırma yaptıklarım hatırlatan Altepe, tabakhaneler bölgesinde yapılacak proje için bakanlar kurulundan kararın çıktığım, bu bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte dönüşüme başlayacaklarım söyledi. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların bilinçli olması gerektiğini belirten Altepe, "Vatandaşın beklentisi çok büyük. 'Benim dairem var. Karşısında bir daire ver. Bunun üzerinden para alma. Taşınma paramı da ver' deniliyor. Bunun karşılığında kentsel dönüşüm yapacak bir yatırımcı bulmak zor. Konuşmak kolay. Artık vatandaşın bilinçli olması lazım. Dönüşüm şart. Riskli yapı sayısı yüksek. Her an deprem olabilir. Bu deprem Bursa'da da İstanbul'da da olabilir. 1855 Depreminde Bursa'nın nüfusu yarıya düşmüş, iki katlı yapılar bile yıkılmış. Bugünü düşünün. Allah göstermesin. Marmara Bölgesi, Türkiye'nin lokomotifi. Burada en ufak bir deprem, Türkiye'nin belinin kırılması demek. Bu dönüşüme büyük önem verilmesi gerek. Halkın önceliğinin bu dönüşüm olması gerekiyor. Öncelik, yapıyı daha sağlıklı hale getirmektir. Bu konuda önemli hassasıyetsızlik var. Kampanyalar başlatılmalı. Vatandaşın harekete geçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.


İstanbul Gazetesi


Geri Dön