19 / 04 / 2024

Türkiye'den ev almanın tam zamanı!

Türkiye'den ev almanın tam zamanı!

Küresel ekonomik kriz nedeniyle ev fiyatlarının önemli ölçüde gerilediği bu dönemde parası olanlara emlaka yatırım yapmalarını öneren Financial Times de, bu dönemde "güvenli" bir biçimde yatırım yapılabileceği 10 yeri seçti.



İlk sıralarda Londra, Paris ve New York'a yer verildiği listeye de giren Türkiye için "Araştırmaya değer yerler arasında Belek, Altınkum ve Bodrum civarındaki en az gelişmiş bölgeler de var" denildi.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle dünya çapındaki ev fiyatlarının önemli ölçüde gerilediği bu dönemde parası olanların gayrimenkul piyasasına yatırım yapmaları için çekici fırsatlarının bulunduğu belirtildi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, bu dönemde "güvenli" bir biçimde yatırım yapılabileceği 10 yeri seçti. İlk sıralarda Londra, Paris ve New York'a yer verildiği listeye de giren Türkiye için gazete, "Türkiye ikinci ev piyasası olarak hızlı bir biçimde yükseliyor. Araştırmaya değer yerler arasında Belek, Altınkum ve Bodrum civarındaki yerler de var" diye yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, "Yeni yıl, yeni yatırım" başlığı ile yayınlandığı araştırmada dünya emlak piyasasının küresel krizden yara aldığına, ancak 2009 yılına girilirken düşen konut fiyatları nedeniyle parası olanların için çekici fırsatlara sunulduğunu vurguladı. 2009 yılında konut fiyatlarının en düşük düzeyine inebileceğini kaydeden gazete, ancak dünyanın çeşitli bölgelerinde, konum, altyapı, erişim, eğlence ve ekonomik büyüme olanakları gibi faktörlerin nedeniyle ana konut yada tatil konutlarına yatırım yapılabileceği yerleri bulunduğuna dikkat çekildi.

Bu amaçla hem kent içerisinde hem de sahil yerlerinde "insanların güvenli bir biçimde yatırım yapabileceği" 10 yeri seçen gazete, Türkiye'yi 9. sırada yer verdi. Financial Times, listenin ilk üç sırasında konut fiyatlarının yüzde 20 düştüğü Londra, yerli ve uluslararası talebin güçlü olmayı sürdürdüğü Paris ile yine fiyatların yüzde 12 gerilediği New York'a yer verdi.

Bağımsızlığına 2006 yılında kavuşan Karadağ, İspanya'nın Mallorca adası ve Avusturya'daki Alp dağlarının, 4.,5. ve 6. sırada yer aldığı listede Güney Kıbrıs 7. oldu. Bu arada, Financial Times'in listesinin son üç sırasında Orta Amerika ülkelerinden Kosta Rica, Türkiye ile İngiltere'nin ünlü üniversite kenti Cambridge bulunuyor. Gazete,Türkiye için "Uzun ve güzel sahilleri ile Türkiye, ikinci ev piyasası olarak hızlı yükseliyor" dedi.

Türkiye'deki ikinci ev piyasasının şimdiye kadar daha çok kitlesel ve orta gelir grubuna yönelik olmakla birlikte yüksek kaliteli projelerin ortaya çıkmaya başladığını belirten gazete, yabancı alıcıların, stratejik, dini veya kültürel önemi olan yerleri almaları konusunda sınırlamalar olsa da piyasanın büyük ölçüde yabancılara açık olduğuna dikkat çekildi.

Gazete, Türkiye'de sahil yerlerinde metre kare fiyatlarının bin ile iki bin 600 euro arasında değiştiğini kaydeden gazete, "Araştırmaya değer yerler arasında Belek, Altınkum ve Bodrum civarındaki en az gelişmiş bölgeler de var" dedi.

Geri Dön