29 / 03 / 2024

Türkiye'den Irak'a ihracat için İran üzerinden hat açılacak!

Türkiye'den Irak'a ihracat için İran üzerinden hat açılacak!

Türkiye-İran Gümrük İdaresi Başkanları dördüncü toplantısında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altımyaldız ile İran Gümrük İdaresi Başkanı Dr. Mesud Karbasyan Türkiye-İran Ortak Gümrük Komitesi kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.



Türkiye-İran Gümrük İdaresi Başkanları dördüncü toplantısında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altımyaldız ile İran Gümrük İdaresi Başkanı Dr. Mesud Karbasyan Türkiye-İran Ortak Gümrük Komitesi kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı. Gürbulak kara hudut kapısına ilişkin alınan kararların her iki ülke gümrük idaresi için oldukça sevindirici olduğunu dile getiren Altunyaldız, "Bakanlık olarak Gürbulak Kapımızda yapacağımız inşaat faaliyetleriyle hudut kapımızdaki mevcut kapasiteyi iki katına çıkarmak üzere şekilde peron sayısını iki katına yükseltiyoruz. Özellikle ticari araç geçişlerinin kapasitesinin iki kat artacağını değerlendiriyoruz" diye konuştu. 


Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Esendere-Sero Kapısı ile ilgili 24 saat esasına göre çalışılacağını ifade den Altunyaldız, İran ile olan ilişkileri kurumsal temele indirgemek ve bu temel üzerinde yürütmek adına İran ve Türkiye arasında Ortak Gümrük Komitesi oluşturma kararı aldıklarını anlattı. 


Altunyaldız, "Irak'ta yaşanan gelişmeler çerçevelinde Hatam; Gümrük Kapısından yoğun trafik akışıyla özellikle Irak'ın Güneyi ve Orta bölgelerine ticaret eşyalarının ulaştırılmasıyla ilgili dostum Karbasyan ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda İran üzerinden iki hat güzergahıyla Irak'a ulaşma konusunda görüş birliğine vardık. Bu şekilde Gürbulak ve E şendere kapılarımızdan çıkış yapan araçlarımız herhangi bir aktarma işlemine gerek duymadan İran - Irak hududundaki Mehran kapısından Irak'ın orta kesimine ve Bağdat istikametine ayrıca daha güneyde Hürremşehir yoluyla Irak'ın güneyine ve Basra istikametine geçebilecekler" dedi. 


Dünya 


Geri Dön