19 / 04 / 2024

Türkiye'nin 4. botanik parkı 116 dönüm üzerinde Ordu'da kurulacak!

Türkiye'nin 4. botanik parkı 116 dönüm üzerinde Ordu'da kurulacak!

Türkiye’de sadece İstanbul, Adana ve Yalova’ da bulunan botanik bahçelerinin dördüncüsü Ordu’da inşa ediliyor. 116 dönüm arazi üzerine kurulacak olan botanik bahçesinin toplam yatırım maliyeti ise 12 milyon 500 bin TL’yi buluyor.



 Karadeniz Bölgesi'nin ilk botanik bahçesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ordu’da kuruluyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülecek çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi alan Başkan Enver Yılmaz, "Botanik bahçesinde 3 bin tür bitki çeşidinin yanında, Türkiye'nin dünya mirası özel eserlerinin birebir küçültülmüş hallerinin sergileneceği, İstanbul'daki Miniatürk benzeri bir yer de bulunacak" dedi.


KARADENİZ'DE İLK


Türkiye’de sadece İstanbul,  Adana  ve Yalova’ da bulunan botanik bahçelerinin dördüncüsü Ordu’da inşa ediliyor. Dünyanın değişik bölgelerinden 3 bin tür bitkinin bulunacağı botanik bahçesinde, geniş yeşil alanlarla ve su yüzeylerine sahip görsel bir şölen yaratılarak ziyaretçilerin hoş vakit geçirebilecekleri dinlenme mekanları bulunacak.


BAŞKAN YILMAZ: ORDU'NUN PRESTİJİ OLACAK


Altınordu ilçesine bağlı Eskipazar mevkiinde 116 dönüm alan üzerinde kurulacak olan Ordu Botanik Bahçesi inşaatında incelemelerde bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Botanik Bahçesi'nin Ordu'nun prestij projelerinden birisi olacağını vurgulayan Başkan Yılmaz, "Türkiye' nin sayılı botanik bahçelerinden ama Karadeniz Bölgesi'nin tek botanik bahçesinde incelemelerde bulunduk. Orman bakanlığımızın yapmış olduğu bizimde milletvekilliği dönemimizde takip ettiğimiz önemli projelerimizden birisiydi. Bu ay yapılacak üst yapı ihalesi ile birlikte, Ocak ayından itibaren bitki ve ağaç dikme aşamasına geçilebilecek. Biz bu projenin başından sonuna kadar her zaman takipçisi olduk Bu proje tamamlandığında Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin bir mülkü ve tesisi olacak. Büyükşehir Belediyesi olarak burayı Ordulu hemşerilerimizle beraber bir açık hava müzesi olarak açmayı planlıyoruz. Burada Dünya kültürünün ağaçlarının ve eserlerinin yanı sıra bir bölümüne de Türkiye'de ki Miniatürk tipi tarihi eserler ve tarihe mal olmuş eserlerin suretlerini koymak suretiyle inşallah gelecek yıl bu vakitlerde Ordulu hemşerilerimizin vakitlerini geçireceği kır düğününü yapabileceği sosyal tesisiler ile kafeteryasıyla gününü rahat bir şekilde geçireceği muazzam  bir işletme yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki günlerden itibaren toprak üzerine çıkarılacak yapılar kendini gösterecek. Resmi devir işlemlerimizi tamamladık. Burası Türkiye'nin sembolik alanlarından ve tarif edilebilecek görselliği bol bitki çeşitliliği itibarıyla da ilimize renk katacak bir tesis olacak" diye konuştu..


BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TALİMATIYDI


Ordu sınırları içerisinde kurulan ve bölgede başka bir örneği bulunmayan Karadeniz’in ilk botanik bahçesi olan Ordu İli Botanik Bahçesi’nin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 28 Şubat 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından canlı yayınla atılmıştı.


116 DÖNÜM ÜZERİNDE KURULUYOR


186 dönümlük fidan üretim sahasında 116 dönüm arazi üzerine kurulacak olan botanik bahçesinin toplam yatırım maliyeti ise 12 milyon 500 bin TL’yi buluyor.  Altyapı çalışmaları tamamlanmış olan tesiste aynı zamanda toplantı, nikah gibi pasif etkinliklere de fırsat verilecek.

Tabiatın ve bitkilerin insan yaşamı açısından önemi, korunması, ekonomik, kültürel ve estetik yönden katkıları konusunda ziyaretçilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin de proje içerisinde yer alan tesislerle eğlenceli ve eğitici bir biçimde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön