20 / 04 / 2024

Türkiye’nin birçok ilinde jeotermal ruhsat ve kuyu açmada yatırımcının yanındayız!

Türkiye’nin birçok ilinde jeotermal ruhsat ve kuyu açmada yatırımcının yanındayız!

Türkiye ’ de son yıllarda jeotermal enerjinin öneminin farkına varılmasıyla birlikte gerek kamu, gerekse özel teşebbüs tarafından bu alanda yapılan yatırımlarda hızla artmaya başladı...



Türkiye’de son yıllarda jeotermal enerjinin öneminin farkına varılmasıyla birlikte gerek kamu, gerekse özel teşebbüs tarafından bu alanda yapılan yatırımlarda hızla artmaya başladı.


Bu alanda faaliyet gösteren firmalar da gerek teknolojik, gerekse fiziki altyapılarını tamamlayarak yatırımcıya en kısa ve en az maliyetle ruhsat alma ve kuyu açma işlemlerinde yardımcı oluyor. Yenilenebilir olması ve kullanım yelpazesi turizmden ısıtmaya, seracılıktan elektrik enerjisine kadar uzanan jeotermal enerji termal yatırımcılarında gözdesi durumunda.


Şahiner Mühendislik sahibi Jeofizik Mühendisi Bilal Şahin, firma olarak Türkiye’nin birçok ilinde yatırımcılara açtıkları onlarca  kuyudan sıcak su bulduklarını söyledi. Türkiye’nin Avrupa ülkelerine göre daha zengin kaynaklara sahip durumda olduğunu ifade eden Şahin, Almanya’da 3 bin metrelerde sıcak suya ulaşılırken, Türkiye’de 600 metreden sıcak bulunduğunu kaydetti. Şahin, kamu kurumu, belediyelerle birlikte şehir dışında birçok  ilde farklı çalışmaları olduğunu anlattı. Şahin, “En son Bitlis’te İl Özel İdare işlerini yaptım. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde başarılı etütlerimiz oldu. Afyonkarahisar’da da bu işi yapıyoruz. Sadece jeotermal su bulma değil, bunun bürokrasi ayağını da yürütüyoruz. Turizm, enerji, seracılık, balıkçılık, besicilik sektöründe şu anda ciddi talepler var.” dedi.


JEOTERMAL DEYİNDE HAMAM KÜLTÜRÜ AKLA GELİYOR


“Jeotermal dendiğinde insanların kafasındaki tek konu sudan faydalanma yani hamam kültürü akla geliyor.” diyen Şahin,  ancak son gelinen noktada enerjiyle sağlığın eşit duruma geldiğini anlattı.


Şahin,  jeotermal rezervlerin, kaynağın araştırılması, geliştirilmesine önem verdiklerini belirterek yatırımcıya her türlü desteği verdiklerini söyledi: “Bize işadamı yeter ki ‘ben jeotermal enerjiyle ilgili bir iş yapmak istiyorum’ desin.  İşin boyutu farklı olabilir. Bürokrasiyi de takip ediyoruz.  Son dönemlerde Türkiye’de jeotermale bakış biraz daha iyi. Hem kurumlar hem kişiler tarafından bunun bir enerji olduğu bilincine daha iyi varılmaya başlandı.”


Zaman 



Geri Dön