29 / 03 / 2024

Türkiye'nin en büyük otopark projesinin temeli Manisa'da atıldı!

Türkiye'nin en büyük otopark projesinin temeli Manisa'da atıldı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en büyük otopark projesi olan 560 araçlık tam otomasyonlu otoparkının temeli, düzenlenen görkemli törenle atıldı. Başkan Ergün ve protokol üyeleri temel harcına nazar boncuğu da attı.



Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 2015 yılında da çok büyük ve önemli projelerin hayata geçirileceğini müjdeleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Allah nasip ederse 2015 yılı yeni yatırımların ve atılımların yılı olacaktır. Hizmete hasret kalan, bizden iş bekleyen her yere Büyükşehir’in hizmet ayrıcalıklarını ulaştıracağız” dedi.


Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehzadeler ilçesi Verem Savaş Dispanseri yanında projelendirilen 560 araç kapasiteli tam otomasyonlu otopark projesinin temeli, görkemli törenle atıldı. Temel atma törenine Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, eşi Şeyda Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Genel Sekreter Yardımcısı Fuat Uzun, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Genel Müdür yardımcıları, MHP MYK Üyesi Mustafa Enöz, MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, MTSO Başkanı Yaşar Coşkun, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisaspor Kulüp Başkanı Abdullah Mergen, Manisa Belediyespor Başkanı Cenk Ergün, daire başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri, Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Alanın Türk bayraklarıyla süslendiği törende, Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri de mini bir konser verdi.


Manisa tanıtım klibi beğeniyle izlendi


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi tarafından Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen ‘Ateş Attım Samana’ adlı türküye çekilen klip gösterimi gerçekleştirildi. Klip, davetliler tarafından büyük alkış aldı. Ardından tam otomasyonlu otopark sistemini anlatan kısa bir video gösterimi gerçekleştirildi.


Hizmet ayrıcalıklarını her yere ulaştıracağız


Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri kentimizin kanayan yarası haline gelen sorunlarının cesur adımlarla üzerine gittik. Yapılmayanları, hasıraltı edilenleri, kangrene dönmüş sorunları bir bir çözmek için ekibimizle birlikte gece-gündüz demeden çalıştık, çabaladık. Geldiğimiz noktada çok şükür Manisa’mıza önemli proje ve hizmetleri kazandırdık. İmar sorunundan katı atık bertaraf tesislerine, atık su arıtma tesislerinden 17 ilçemizin tamamına yapılacak hizmetlerimizin artık planlamasını yapıyoruz. İlimiz merkezinde önceki dönemimizde hayata geçirdiğimiz güzel projeleri, ilimiz bütününe de ulaştıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Geride bıraktığımız 8 aylık bir süreç var. Bu süre içerisinde sıfırdan yapılanmaların içine girdik. Hem MASKİ bünyesinde, hem de ilçelerimizde koordinasyon merkezlerimizin yapılanmasını tamamlama aşamasına getirdik. Allah nasip ederse 2015 yılı yeni yatırımların ve atılımların yılı olacaktır. Hizmete hasret kalan, bizden iş bekleyen her yere Büyükşehir’in hizmet ayrıcalıklarını ulaştıracağız. Bilhassa köylerimize 2013 yılında İl Özel İdaresi tarafından 15 milyon TL’lik yatırımın aksine 2015 yılında 75-80 milyon TL asfalt hizmeti götüreceğiz” dedi.


Uzun ve yorucu bir süreç


Temeli atılacak olan tam otomasyonlu otopark projesinin uzun ve yorucu bir süreçten geçtiğini belirten Başkan Ergün, “Subay Lojmanları olarak hizmet veren üzerinde bulunduğumuz bu alanı otopark olarak hizmete açmak için yaptığımız girişimler olumlu sonuçlandı ve 1. Piyade Tugay Komutanlığı ile 2011 yılında protokol imzaladık. İmzaladığımız bu protokol Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nda onay bekledi. Uzunca süreçlerin ardından aldığımız onayın akabinde aldığımız bu yer karşılığında Batıkışla içerisine Karargah Binası ve Er Pavyonları yapımını o dönem Manisa Belediyesi olarak biz gerçekleştirdik. Daha yeri almadan 4 milyon TL’nin üzerinde bir yatırımla bunu gerçekleştirdik. Ayrıca TOKİ-3’te bulunan ve mülkiyeti belediyemize ait olan 24 daireyi de yine subaylarımıza lojman olarak tahsisini gerçekleştirdik” dedi.


Tanrıverdi’ye göndermeler


Anıtlar Kurulu onayı ve Kamu İhale Kurumu’nda geçen prosedür süreçleri gibi süreçleri geride bırakarak, bugünlere geldiklerini belirten Başkan Ergün, konuşmasında AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’ye de göndermelerde bulundu. Ergün, “Her ne kadar birileri 30 Mart seçimlerinde bu projeyi kendi projesiymiş gibi lanse etse de, çok şükür bugün sizlerle birlikte bu güzel hizmetin temelini atmayı Allah bizlere nasip etti. 3 yıllık projemizi yeni bir projeymiş gibi anlatıp, atıp tutanlara Manisalılar sandıkta en güzel cevabı verdi. Hafta sonu Kula’da da açıklamalarda bulunmuş. ‘Kula’yı çöplüğe çevirmem’ demiş. Şimdi soruyorum; 3 dönem milletvekilliği yaptığın dönemde Kula’ya tehlikeli atıklar, kimyasallar bırakan firmayı getiren kendisi değil midir? Sadece Kula’yı değil, 8 ilçeyi ilgilendiren ve 450 bin nüfusu ilgilendiren bir projeye muhalefet ediyor. Gündemde kalmak için ismimi kullanıyor. 30 Mart’ta bu halk sana en güzel cevabı verdi, benim söyleyecek başka bir sözüm yok” diye konuştu.


Proje en son teknolojiyle donatılacak


Projenin detayları hakkında katılımcıları bilgilendiren Başkan Ergün, “Otomatik otoparkımız 560 araç kapasitesine sahip olup, 4 kat bodrum, zemin kat ve zemin üstü 7 kat olmak üzere toplamda 12 kata sahiptir. Otoparkımızın toplam inşaat alanı 12 bin 750 metrekaredir. Otoparkın 3 katı, yüksekliği 2 metre olan SUV tipi araçlara; 8 katı ise yüksekliği 1,60 metre olan binek tip araçlara yönelik olarak tasarlandı. Binanın zemin katında kapalı bekleme salonu, bilet gişeleri, danışma, wc’ler, tesisat odaları, idari odalar ve teknik mahaller bulunmakta. Tüm bina güvenlik kameraları, her araca yönelik yangın söndürme sistemleri, uzaktan izleme ve kontrol sistemleri, elden ve otomatik park ücreti ödeme sistemi ile giriş çıkış odalarında yükseklik ve ağırlık kontrol algılayıcıları, lazer alan tarayıcıları, plaka tanıma kameraları, kullanıcı bilgilendirme ekranları, sesli iletişim sistemi, park yardım kamerası, araç algılayıcı manyetik dedektör gibi en son teknolojiye sahip olacak” dedi.


Proje bir yıldız gibi parlamakta


Otomatik Otopark Sistemi hakkında da bilgiler veren Başkan Ergün, şunları söyledi; “Zemin katta bulunan otopark giriş odalarına sürücüleri tarafından uygun konumda bırakılan araçları, hiçbir operatör müdahalesi olmaksızın otomatik olarak park yerlerine götüren ve istendiğinde geri getirerek çıkış odalarına teslim eden bir sistemdir. Otomatik Otopark Sistemimizde 7 adet manevra odası bulunmakta olup, odalardan hem giriş ve hem de çıkış işlemi yapılabilecektir. Yani bu sistemle bir kerede 7 araç, 1 buçuk dakika gibi bir sürede park etmiş olacak. Bu projemiz 560 araç kapasitesiyle Türkiye’nin en geniş kapasiteli ve en son teknoloji ürünü olan bir proje olarak karşımızda bir yıldız gibi parlamaktadır. Allah nasip ederse proje bittiğinde dış görünümü ve çevre düzenlemesiyle de bu alana canlılık ve hareket kazandıracak. Bina dış cephesinin yüzde 60’ı cam, yüzde 40’ı kompozit kaplama olacak. Yani otoparka dışarıdan bakıldığında kuru bir beton yığını değil, lüks bir konut gibi görülecek. 28 milyon 891 bin TL + KDV gibi bir bedelle ihalesi yapılan projemiz, 630 takvim gününde bitirilecek.”


Hizmeti betondan ibaret görmüyoruz


Otomatik otopark binasının diğer otoparklara göre daha az yer kaplamasından ötürü ortaya çıkan boş alanlarda havuzlar, oturma üniteleri ile yeşil alanlar yapılarak vatandaşların kullanımına sunulacağını belirten Başkan Ergün, “Biz hizmeti beton yapmaktan ibaret görmüyoruz. Emekliler Parkı otoparkında da örneğini gördüğünüz gibi, yaptığımız her hizmetin yanında mutlaka bir sosyal alanı da ekliyoruz. Çünkü biz hizmetlerimizi insan odaklı düşünüyoruz, projelerimizi buna göre yönlendiriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle 560 araç kapasiteli, tam otomasyonlu otoparkımızın temelinin Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyor; cenab-ı hakkın bizleri açılış töreninde de buluşturmasını temenni ediyorum. 2014 yılını bu dev projenin temeliyle kapatırken, 2015 yılında da yine dev projeler ve temel atmalarla yine hep birlikte olacağımızı belirtmek isterim. Hepinize törenimize katılımlarınızdan dolayı bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.


Temelin harcına nazar boncuğu


Konuşmanın ardından Başkan Ergün, temel butonuna törene katılan davetlilerle birlikte bastı. Okunan dualar eşliğinde gerçekleştirilen temel atma töreninin ardından Başkan Ergün, davetlilere proje hakkında bilgiler verdi. Yaklaşık 1 saatlik görkemli törenin ardından projenin kazasız bir şekilde ilerlemesi temennisiyle kurban kesildi. Başkan Ergün ve protokol üyeleri temel harcına nazar boncuğu da attı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön