18 / 04 / 2024

Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali Geycek RES açıldı!

Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali Geycek RES açıldı!

EPDK Başkanı Yılmaz, bugün açılan Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali Geycek RES ile "Türkiye’nin elektrik enerjisi sektörü yeni ve önemli bir yatırıma daha kavuştu" dedi.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "(Kırşehir Geycek RES ile) Türkiye’nin elektrik enerjisi sektörü, yeni ve önemli bir yatırıma daha kavuşmaktadır" dedi. 


Yılmaz, Polat Enerji Geycek Rüzgar Enerji Santrali'nin (RES) açılış töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a enerjiye verdiği önemden dolayı teşekkür ederek, "Devletimizin en üst makamından gelen bu destek, hem enerji yönetimindeki bizleri, hem de yatırımcılarımızı motive etmekte ve ve bizleri heyecanlandırmakta" diye konuştu.


Rüzgar enerji sektöründe yaşanan gelişmelere değinen Yılmaz, 1998 yılında 8,7 MW olarak başlayan rüzgar enerji yatırımlarının, bugün 3650 MW kurulu güce ulaştığını belirterek, bugün itibariyle 250 RES projesi için 9 bin 900 MW kurulu güce sahip projeye EPDK'nın lisans verdiğini hatırlattı. 


Yılmaz, rüzgar enerjisinde son bir yılda kurulu gücün yüzde 32 arttığını belirterek, son beş yıl dikkate alındığında, yüzde 360 artış oranıyla, yatırımların 790 megavattan 3650 megavata ulaştığını söyleyen Yılmaz, "Rüzgardan üretilen elektrik miktarı geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 12 civarında arttı ve 8,5 milyar kilovatsaat rüzgardan enerji üretmekteyiz" dedi.


Nisan sonu itibariyle Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından belirlenen 3 bin megavatlık kapasitenin tamamı için ön lisans başvurularını alacaklarını hatırlatan Yılmaz, "Bu başvurular için sektör oyuncuları tarafından yaklaşık 1400 ölçüm istasyonu kuruldu. Bu rakam bize rekabet ortamında yatırımcılar arasında çetin bir yarışın olacağının göstergesidir" diye konuştu. 


- "Kurum olarak enerji yatırımcısını mağdur etmedik"


Yılmaz, yasal çerçevede zorunluluklarını yerine getiremedikleri için bazı lisansları iptal ettiklerini hatırlatarak, EPDK olarak hiçbir zaman gerçek yatırımcıyı mağdur etmediklerini belirterek, "Projelerin yatırıma dönüşmesi için azami özen gösteriyoruz" diye konuştu.


EPDK, 2023 yılına kadar rüzgar enerjisinde 20 bin megavat kurulu güç hedefine ulaşmak için dönemsel planlamalarını yaptıklarını hatırlatarak, önümüzdeki yıllarda yeni rüzgar santrallerinin de art arda devreye alınacağını söyledi. 


Yılmaz son olarak, hidroelektrik, rüzgar ve güneş santralleri ile yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının en üst düzeyde değerlendirme amacında olduklarını vurguladı. 


Polat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi santralini yapmak için çok emek verdik. Ancak bu santral sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eseridir" dedi. 


Polat, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi konusununda çıkarılan kanunlar sayesinde temiz enerji kaynakları kullanılan santrallerin hayata geçtiğini söyleyerek, Türkiye'de 3600 rüzgar santrali kurulduğunu belirtti.


Türkiye'nin bugün kapasite olarak 40 bin megawat güneş, 36 bin merawat rüzgar kapasitesi olduğunu hatırlatan Polat,  2023 yılına kadar 20 bin megavatlık hem güneş ve rüzgar yatırma yapmayı ön gördüklerini dile getirdi.


Yenilebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmekle kalmayıp, 240 bin kişiye istihdam sağlandığını söyleyen Polat, "Temiz enerji kaynağı kullanılan rüzgar enerjisi santrallerinin yapılmasıyla, 20 bin megawat daha arttırmamız halinde doğal gaza yılda 6 milyar dolar daha az ödeyeceğiz. Güneşle beraber yılda 12 milyar dolar eksik para öderiz" ifadelerini kullandı


Polat, Mayıs ayında Soma'da inşaatı devam eden santrali bitireceklerini söyleyerek, Türkiye'nin en büyük santrali olacağını söyledi.


Polat Enerji, 150 megavat gücündeki Türkiye’nin en büyük rüzgar santralinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Yıllık yaklaşık 400 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapacak santral, doğalgaz faturalarının her yıl 40 milyon dolar düşmesini sağlayacak.




Geri Dön