19 / 04 / 2024

Türkiye'nin en cazip ihraç ürünü: Konut!

 Türkiye'nin en cazip ihraç ürünü: Konut!

Konut ihraç ürünü olur mu derseniz, evet olur derim. İhraç ediyorsunuz ama yurtiçinde kalıyor. Sonuçta döviz geliyor…



Konut ihraç ürünü olur mu derseniz, evet olur derim. İhraç ediyorsunuz ama yurtiçinde kalıyor. Sonuçta döviz geliyor… Otomotiv sektöründe yurtdışına sattıkça ithalatı da artırıyorsunuz, ama konut sektöründe yabancıya satış oldukça, iç ticaret canlanır… Konut sektöründeki yabancıya satış Türkiye ekonomisi için her anlamda çok önemlidir…


Türkiye’nin 2011 yılı ihracatı 134.5 milyar dolar. TİM verilerine göre son 12 ayın ihracatı 151.5 milyar dolar… 2011 yılı ithalatı ise 240.8 milyar dolar. 2011 yılı dış ticaret açığı 105.8 milyar dolar…


2011 yılı sonu itibarı ile gerçekleşen ihracat rakam ve sektörleri:

Otomotiv sektörü : 20 milyar 400 milyon 776 bin dolar..

Kimya Sektörü: 16 milyar 347 milyon 328 bin dolar

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü: 16 milyar 186 milyon 506 bin dolar

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller: 1 milyar   421 milyon 426 bin dolar

Madencilik ürünleri sektörü: 3 milyar  876 milyon 383 bin dolar.

Tarım Sektörü toplam: 17 milyar 887 milyon dolar, 

Sanayi Sektörü ise 111 milyar 537 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyor.. İhracatta tarımın payı %13.29 , Sanayi Sektörlerinin payı ise %82.88 ‘dir.


Türkiye mütekabiliyet yasasını iyi anlatıp konut sektörünü iyi pazarlayabilirse, konut sektöründen gelecek para diğer sektörlerin önüne geçebilir. Konut sektörüne gelecek yabancı yatırım Türkiye için önemli. Çünkü, konut yapımında kullanılan inşaat malzemeleri yerli malıdır. Türkiye’nin en büyük ihracat sektörü olan otomotiv sektöründe ise durum böyle değil, sektör ithalata dayalı ihracat yapıyor…


İhracatta 2023 hedefi 500 milyar dolar… Hayal değil. Gerçekleşir.. Ama hangi sektörde gerçekleştiği de önemli. Eğer ithalata dayalı bir ihracat olacaksa rakamların büyüklüğünün dışında fazla da işimize yaramaz… Türkiye’ye bedava işçilik yaptırmanın anlamı yok… Hükümet ihracatı artırmak için her sektöre ihracat teşvik ve hibeleri veriyor… Konut sektörüne çıkan mütekabiliyet yasasından başka henüz bir şey yok…


İnşaat sektörü, yaklaşık 200 alt meslek kolunu besliyor. Yabancı biri gelip beylik düzünden 3+1 daire alırsa, zincirleme olarak bu para inşaatın alt meslek kollarına dağılıyor.. Ayrıca dairesinde yılda bir süre kalan yabancı para harcayıp iç ticareti artırıyor. Turizm sektörünü canlandırıyor…

Bazı sektörlerdeki ihracatı salt rakam olarak ele değerlendirmemek gerek. Örneğin film sektöründe yapılacak bir milyar dolarlık ihracat geriye katma değer olarak birkaç milyar dolar getirebilir. Arap dünyasındaki Türk Dizileri, Arapların Türkiye’ye yönelmesinin ana nedenlerinden biridir. Eğitim sektöründe de durum benzerdir. Üniversite okumak için Türkiye’ye gelen bir öğrenciyi yılda bir kere ailesi, arkadaşı ziyarete gelebilir. Bu öğrenci Türkiye ekolü ile yetişiyor… Dolayısı ile yabancı bir öğrencinin Türkiye’de eğitim almasının değerini yıllık üniversite harcı ile değerlendirmek yanlıştır. 


Hükümet Eğitim ve Film sektörünün yabancılara açılmasının önemini bildiği için teşvik ve hibeler veriyor... Bu iki sektördeki şirketlere yıllık 300 bin dolar yurtdışı faaliyetleri için hibe veriyor. Ayrıca google ve yahoo gibi arama motorlarına kayıt için 100 bin dolar hibe veriyor. Doğru bir adım. Her sektöre tanıtım grubu kuruldu. Tanıtım gruplarına da ayrı bir bütçe veriyor…


Konut sektörü, bugün için, yabancı yatırımcıyı çekecek en cazip sektördür. Konut alan yabancının dış ticaret açığını kapatacağı ve  iç ticareti de artıracağı ortada…

Geriye kamu bürokrasisinin bu konunun önemini anlayıp adım atması kalıyor…


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com


Geri Dön