28 / 03 / 2024

Türkiye’nin en değerli caddeleri İstiklal ve Bağdat!

Türkiye’nin en değerli caddeleri İstiklal ve Bağdat!

JLL Türkiye Perakende Pazarı Raporu’na göre Türkiye’nin cadde perakende pazarında 7 lokasyonda deyim yerindeyse yer bulmak imkansız hale geldi. Türkiye’nin en değerli caddeleri İstiklal ve Bağdat.



İstiklal Caddesi’nde 100 metrekarelik bir mağazanın aylık kirası ortalama 24 bin Euro’ya çıkarken, İstiklal Caddesi’ni sırasıyla Bağdat Caddesi ve Nişantaşı izliyor. 


75 ülkede, 200 kurumsal ofisi ve 53 bin çalışanıyla müşterilerinin yerel, bölgesel ve küresel ihtiyaçlarına cevap veren JLL, Türkiye “Perakende Pazarı Raporu” ile perakende pazarının nabzını tutuyor. JLL’in raporuna göre perakende pazarında ulusal ve uluslararası perakendecilerin Türkiye genelindeki büyüme hedefleri bakımından oldukça aktif bir görüntü gözlemleniyor ve bu söz konusu eğilimin önümüzdeki dönemde de devam etmesi öngörülüyor.


100 metrekarelik mağaza 24 bin Euro

JLL’in raporunda en dikkat çekici noktalardan biri cadde perakende pazarı oluyor. Rapora göre perakende sektörünün İstiklal ve Bağdat Caddeleri’ne yönelik talebi artıyor. Bu yılın 3. çeyrek sonu itibariyle İstiklal ve Bağdat Caddeleri’nde kira bedelleri bir önceki yıla kıyasla yüzde 6.67 artış gösterdi. Bu iki caddede birincil kira arzında metrekare fiyat ortalaması 240 Euro oluyor. Başka bir ifade ile, yüz metrekarelik bir mağazanın aylık kira bedeli 24 bin Euro’yu buluyor. 


Nişantaşı lüks perakende piyasasının kalbi olmaya devam ediyor

Ortalama kira bedeli 200 Euro civarında olan Nişantaşı bölgesi, her zamanki gibi lüks markaların en önemli merkezi olmaya devam ediyor. İstanbul’un en gözde lokasyonları arasında olan Nişantaşı’nda 2015 yılında kira bedellerinin artan perakende talebiyle birlikte yükselmesi bekleniyor.


Bunun yanı sıra, rapora göre 2015 yılında İstiklal, Bağdat,Bahariye ve Beşiktaş Çarşı’da kira bedellerindeki yükseliş trendi sürecek. 2015’te Alemdağ ve Nispetiye Caddeleri’nde fiyatların mevcut seviyelerini muhafaza edeceği öngörülüyor.



Caddelerde neler oluyor?

İSTİKLAL CADDESİ: İstanbul’un yaya trafiğinin en fazla olduğu caddede perakendeci talebi sürekli olarak devam ediyor. Kısıtlı arz nedeniyle mevcut kiracılar devir bedeli talep ediyor. Perakende sektörünün İstiklal Caddesi’ne talebinin 2015 yılında da devam etmesi ve kira bedellerinin yükselme eğiliminde olması öngörülüyor.

BAĞDAT CADDESİ: 2014 yılında Anadolu Yakası’nın en önemli perakende caddesi konumunda olan Bağdat Caddesi’nde pek çok kentsel dönüşüm projesi gerçekleşti. Caddede yıkılıp yeniden yapılacak olan binalar nedeniyle mevcut kiracıların yeniden konumlanma işlemleri ön plana çıkıyor. Yeni binaların perakende kullanımına uygun olarak dizayn edilmesi perakende sektörünün bu caddeye gösterdiği talebin artmasına neden oluyor. Yeni geliştirme projeleri göz önüne alındığında 2015’te kira bedellerinin İstiklal Caddesi’nde olduğu gibi yükselme eğiliminde olması öngörülüyor.

NİŞANTAŞI: Lüks perakende piyasası için en önemli lokasyon konumunda olan Abdi İpekçi Caddesi, önemli markaların yeni mağazalarına ev sahipliği yapmaya başladı. Teşvikiye, Rumeli ve Valikonağı Caddeleri, gerek şehir merkezine yakın konumları gerekse yoğun yaya trafiği nedeniyle perakende sektörünün ilgisini çekiyor.  Giriş katlarda mağazalara üst katlarda ise konutlara yer verilen bu bölgede yeniden yapılan binaların sayısı artıyor. Talebin yüksek olduğu Nişantaşı bölgesinde 2015 yılında kira bedellerinin yükselmesi bekleniyor.

ALEMDAĞ CADDESİ: Alemdağ Caddesi, Ümraniye’de yaya trafiğinin yoğun olduğu bir bölümde yer alıyor. Alemdağ Caddesi ve bölgeye olan talebin 2015 yılında olumlu olması bekleniyor. 2015’te bu bölgedeki kira bedellerinin sabit kalması öngörülüyor.

BAHARİYE CADDESİ:  Bahariye Caddesi, tramvay yolunun varlığı  ve yoğun yaya trafiği nedeniyle Anadolu Yakası’nın önemli perakende caddelerinden biri oluyor. Ulusal ve uluslararası markaların yer aldığı caddede az sayıda mağazanın bulunması ve perakende sektörünün talebinin yüksek olması nedeniyle 2015 yılında caddedeki kira bedellerinin yükselme eğiliminde olması bekleniyor.

BEŞİKTAŞ ÇARŞI:  Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu bir bölge olan Beşiktaş Çarşı’da çok sayıda perakendecinin yanı sıra yeme içme markaları da konumlanıyor. Bölgede verimli  perakende alanlarının ağırlıklı olarak Köyiçi ve Ortabahçe Caddeleri’nde toplanmış olmasından dolayı  perakendecilerin taleplerine uygun nitelikte mağaza arzı sınırlı kalıyor. Bu caddelerde son dönemde tekstil markaların yanı sıra kozmetik ve aksesuar markaları da kiralama işlemleri gerçekleştirdi. Bölgede yeni perakende alanları oluşturmak amacıyla bina alım satım işlemleri de gerçekleştiriliyor. Kısıtlı arz ve yoğun talep nedeniyle bu bölgede 2015 yılında kira bedellerinin artması bekleniyor. 

NİSPETİYE:  Özellikle Akmerkez’in yeniden yapılandırılması ve cadde üzerinde kafe ve restoranların konumlandırılması nedeniyle Nispetiye Caddesi özellikle yeme-içme markalarının tercih ettiği önemli lokasyonlardan biri haline geldi. 2014 yılı içerisinde hareketlenen bölgede önümüzdeki dönemde de değişiklikler olması öngörülüyor. Bölgedeki binaların genel olarak gıda işletmeciliğine uygun benzer nitelikler taşıması ve piyasa şartları doğrultusunda oluşan istikrarlı kira bedelleri nedeniyle 2015 yılı içerisinde perakende sektörü talebinin artması öngörülüyor.




Geri Dön