28 / 03 / 2024

Türkiye’nin gururu firmalar nükleer peşinde!

Türkiye’nin gururu firmalar nükleer peşinde!

Mersin’de hayata geçirilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için deniz hidroteknik yapılarının ‘anahtar teslimi’ projelendirilmesi ve inşası ihalesine 9 Türk firmasının teklif sunduğunu hatırlattı.



Mersin’de hayata geçirilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için deniz hidroteknik yapılarının ‘anahtar teslimi’ projelendirilmesi ve inşası ihalesine 9 Türk firmasının teklif sunduğunu anımsatan Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer, “Özellikle müteahhit firmaların nükleer konusunda attığı bu adımlar, sektörün diğer kollarının da nükleere yönelmesine öncü olabilir” dedi.


Tuncer, ülkemizde nükleer enerji kullanımının gündemin üst sıralarında yer aldığını hatırlatarak, Rusya, Japonya ve Fransa gibi ülkelerin nükleer enerji alanında tecrübeli firmaları yanında Türk firmalar da bu alanda yatırım yapmak için harekete geçtiğini belirtti.


Tuncer, Rus devlet nükleer şirketi Rosatom’un doğrudan iştiraki Akkuyu NGS tarafından Mersin’de hayata geçirilecek nükleer enerji santrali yapımı için elini taşın altına koyan Türk firmalarının, sektörün diğer elemanlarını da harekete geçirebileceğini kaydederek, şunları söyledi:

“Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için deniz hidroteknik yapılarının 'anahtar teslimi' projelendirilmesi ve inşası ihalesine ülkemizin önemli müteahhit firmalarının girmesi, sektörün diğer kollarının da nükleere yönelmesine öncü olabilir. Nükleer enerji santrali yapımı çok kapsamlı ve sektörün her bileşenine fırsat sunan bir alan. Müteahhit firmaların yanında boru, çelik, kablo, vana ve cıvata gibi firmalar için de santral yatırımları önemli yatırım alanları olarak öne çıkabilir” dedi.


Nükleer enerji alanına yatırım yapmak isteyenler için 19-20 Mart 2015 tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteğiyle, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği’nin  düzenleyeceği II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nin Türk firmalar için son derece önemli bir fırsat olacağına dikkati çeken Tuncer, uluslararası ve yerli yatırımcıların bu zirvede bir araya geleceğini ve bu alana yatırım yapmak isteyenlerin konuyla ilgili ilk kaynaklardan bilgi sahibi olabileceklerini kaydetti.



Geri Dön