17 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk antika traktör müzesi Gelibolu'da açıldı!

Türkiye'nin ilk antika traktör müzesi Gelibolu'da açıldı!

Bu yıl 19.’su yapılan Gelibolu Uluslararası Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında yer alan işadamı Dursun Keskin tarafından 8 yılda toplanan 30 antika traktör müze haline getirildi.



Türkiye’nin ilk antika traktör müzesi olma özelliği taşıyan müze Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde açıldı.


Bu yıl 19.’su yapılan Gelibolu Uluslararası Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında yer alan işadamı Dursun Keskin tarafından 8 yılda toplanan 30 antika traktör müze haline getirilen eski balık fabrikasında sergileniyor. Müzenin açılışından önce Sırbistan ekibi gösteri yaptı. Gösterinin ardından Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, işadamı ve antika traktör müze sahibi Dursun Keskin tarafından açılış yapıldı.


Antika traktör müze sahibi Dursun Keskin yaptığı açıklamada, “Bunlar Türkiye’ye 1940’lı ve 1950’li yıllarda gelmiş, Türk tarıma hizmet etmiş traktörlerdir. Biz bunları toplayarak bir araya getirdik ve bu müzeyi oluşturduk. Tabi ki bu müzeyi oluştururken büyük zorluklar ve büyük emekler harcayarak bu güne geldik. 2006 yılında Almanya’da bir traktör müzesi gezdim. Bu gezi sırasında Türkiye’de böyle bir traktör müzesinin olmadığını öğrendim. Avrupa’nın birçok yerinde en az bir traktör müzesi var. Türkiye’de olmamasını bir kayıp olarak değerlendirdim ve traktör toplamaya başlayarak, çalışır duruma getirmeye başladım” dedi.

Bu arada müzede 1946 İngiltere yapımı Foroson Majör adlı Benzinli, Gazlı ve 4 silindirli olan elle çevirerek çalışan traktör davetlilere çalıştırılarak gösterildi. Müze sahibi Dursun Keskin fuarlara göstermek amaçlı iki üç traktör çıkarabileceklerini ancak Müze olarak Gelibolu’da kalacaklarını da söyledi.


Milliyet 


Geri Dön