26 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk deniz biyoloji müzesi Antalya'da açıldı!

Türkiye'nin ilk deniz biyoloji müzesi Antalya'da açıldı!

Antalya'da Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi’ni açıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yat Limanı'nda yaptırılan ve maliyeti 370 bin lira olan müzede 500 çeşit balık bulunuyor...




Antalya'da Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi’ni açıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yat Limanı'nda yaptırılan ve maliyeti 370 bin lira olan müzede 150’si kemikli, 19 tanesi nadide köpek balığı türü olmak üzere 500 çeşit balık bulunuyor.


Deniz Biyolojisi Müzesi'nin açılış törenine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Kaleiçi ve Yat Limanı’nı canlandırmak, esnafın müşteri sayısını artırmak ve Antalya’nın kültürüne, özellikle çocukların eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla bu müzeyi açtıklarını söyledi. Antalya’da kendi dönemlerinde dördüncü müzeyi açtıklarını ifade eden Akaydın, Deniz Biyolojisi Müzesi’ni 370 bin liralık bir yatırımla hizmete soktuklarını dile getirdi. 


KIZILDENİZ TÜRLERİ DE VAR


Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi'ni kurduklarını ifade eden Akaydın, şöyle konuştu: “Antalyalı balıkçılar denizimizin nadide türleri uzun süre toplayıp bize teslim etti. Müzede 500 çeşit balık yer alıyor, 150’si kemikli tür, 19 tanesi nadide köpek balığı türü. Gazipaşa fokunu 1 yıl sonra işlemlerden geçtikten sonra müzede sergileyeceğiz. Kızıldeniz türleri de var.”


YAT LİMANI CANLANDI


Kaleiçi ve Yat Limanı’nı canlandırmak amacıyla daha önce Oyuncak Müzesi’ni açtıklarını kaydeden Akaydın, “Yat Limanı’nı yeniledik. Surların onarımında önemli bir mesafe kat ettik. Panoramik asansörün temelini attık. Önümüzdeki dönemde Cumhuriyet Meydanı’nı komple yenileyeceğiz. Yeni müzemiz Antalya’mıza armağan olsun.” diye konuştu.


TÜRKİYE’NİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ


Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyolojisi Müzesi’nde çoğunluğu Antalya Körfezi’nden olmak üzere Türkiye’nin faklı denizlerinden yakalanan deniz kaplumbağası (Caretta caretta), 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpekbalığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür deniz canlısı sergilenecek. Müzede nesli koruma altında olan, endemik ve Kızıldeniz kökenli deniz canlıları hakkında da bilgilendirmeler yapılacak. 


Müzenin kendilerine faydası olacağını ve İnsan sirkülasyonunun artacağını ifade eden esnaf İsmail Ceylan, “Limanda turizmin etkisini görmek istiyorsak reklama ihtiyacımız var. Müze bu anlamda çok iyi oldu.” dedi. Civardaki esnaflardan Yılmaz Özdemir de “Antalya’mızın böyle güzel bir yerine turistik bir yer kurmak limanı olumlu etkileyecek. İşlerimiz artacak. Müzeyi açanlara teşekkür ederim. Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarının sürekli olacağına inanıyorum.” diye konuştu. Müzenin esnafı şimdiden olumlu etkilediğini dile getiren Kasım Tekin de şunları söyledi: “Turistlerin aradığı gezip dolaşacağı bir mekan daha kazandık” dedi. Ramazan Dilsiz ise “Bizim için çok iyi oldu. Yerli ve yabancı turist çekmeye başladık, kentimize hayırlı uğurlu olsun.”


Açılış törenine Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Bugün


Geri Dön