19 / 04 / 2024

Türkiye’nin ilk engelsiz adliyesi Sincan Adliyesi oldu!

Türkiye’nin ilk engelsiz adliyesi Sincan Adliyesi oldu!

Ankara Sincan Cumhuriyet Başsavcısı Murat Gökçe, mekan kalitesi, projeler ve yönetim tarzı ile engelli vatandaş ve avukatlar için yapılan düzenlemelerle Türkiye’nin ilk engelsiz adliyesinin Sincan Adliyesi olduğunu söyledi...




Ankara Sincan Cumhuriyet Başsavcısı Murat Gökçe, engelli vatandaş ve avukatlar için yapılan düzenlemelerle Türkiye’nin ilk engelsiz adliyesinin Sincan Adliyesi olduğunu söyledi.


Başsavcı Murat Gökçe, mekan kalitesi, projeler ve yönetim tarzı ile klasik adliye imajının dışında çağdaş bir anlayışla Sincan Adliyesi’nde hizmet verildiğini belirterek “Türkiye’nin en önemli pilot adliyelerinden biri olması sebebiyle birçok proje bu kapsamda adliyemizde uygulanmış ve hizmete sunulmuştur. Engelsiz Adliye Projesi de bunlardan biridir.” dedi.


BRAİLL ALFABESİ İLE ÇIKTI ALINAN YAZICI DA VAR


Engelli vatandaşlar ve avukatlar için ‘engelsiz bir hizmet verme’ amacıyla yerel yönetimlerle işbirliği kurarak uygulanan proje ile Sincan Adliyesi’nin Türkiye’nin ilk engelsiz adliyesi olduğuna işaret eden Gökçe, yenilikleri şöyle sıraladı: “Adliye ana girişinden başlamak üzere 3 bin 300 metre hissedilebilir yürüme yüzeyi, 112 adet merpen küpeştesi, 1 adet sesle yönlendirme sistemi, kabartmalı yönlendirme panoları, 3 kademeli isimlik (braill alfabesi, Türkçe kabartma ve piramit rakamsal), asansör içi ve dışı enformasyon panoları, adliye girişinde engelli danışma ve her ön büro içinde bir adet engelsiz banko, her katta tanımlı ikişer adet kat planı ve engelli tuvaleti ile gerekli tüm hassasiyetler düşünülmüş ve hizmete geçirilmiştir. Ayrıca savcılık ön bürosuna konulan braill yazıcısı ile bütün görme engellilerimiz için UYAP’ta yapılan tüm resmi işlemlerin braill alfabesiyle (kabartma) çıktı alması imkanı getirilmiştir.”


İŞİTME DİLİ KURSU


Murat Gökçe, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isteği üzerine Etimesgut Halk Eğitim Merkezi tarafından, işitme engelli vatandaşlarla daha ili bir iletişim kurmak adına adliye personeline verilen ‘İşitme Dili’ kursunun, iletişimle ilgili engelleri de ortadan kaldırdığını söyledi. Gökçe ayrıca adliye genelinde engelli vatandaşlara ve engelli avukatlara tanınan önceliklerle hak ettikleri değere kavuştuklarını dile getirdi.



Kastamonu Postası


Geri Dön