19 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk kadın müzesi 23 Ocak 'ta İzmir'de açılıyor!

Türkiye'nin ilk kadın müzesi 23 Ocak 'ta İzmir'de açılıyor!

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan; Ümran Baradan Oyun ye Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi, İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi ile Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin ardından Kadın Müzesi'ni turizme ve kente kazandırıyor.




Konak Belediyesi nin butik müzeler zincirinin 5. halkası olan Kadın Müzesi 23 Ocak'ta açılıyor. İzmirlileri butik müzecilik kavramıyla tanıştıran Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan; Ümran Baradan Oyun ye Oyuncak Müzesi,  İzmir  Mask Müzesi, İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi ile Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin ardından Kadın Müzesi'ni turizme ve kente kazandırıyor. Müzenin kuruluş amacı; Anadolu kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının yaratıcılığını ortaya çıkarmak, kendine güvenini desteklemek ve kendi geçmişine ait anıların canlandığı özel bir mekan yaratmak. 


MÜZEDE NELER VAR? 

Geçici sergi salonu, video art, geçmişten günümüze kadınlar, antik dönemde Anadolu'da kadınlar, öncü kadınlar, koleksiyon eserler, protesto ve kadınlar, enstelasyon odası, atölye, arşiv, depo, kütüphane ve yönetici odası olmak üzere müzede toplam 13 oda bulunuyor. Müzenin girişinde ziyaretçileri ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün Nebile Hanım ile Viyana Başkatibi Tahsin Bey'in 1929 yılında  Ankara  Palas'ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün, manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf karşılıyor. 

Müzede Afife lale, Aliye Berger, Behice Boran, Sabiha Gökçen, gibi öncülük yapmış Türk kadınları da yer alıyor. 


Bursa Meydan


Geri Dön