28 / 03 / 2024

Türkiye'nin ilk Kadın Müzesi bugün açıldı!

Türkiye'nin ilk Kadın Müzesi bugün açıldı!

Konak Belediyesi 'nin butik müzeler zincirinin 5. halkası olan Kadın Müzesi' nin açılış töreni, Basmane Akıncılar mahallesi 1298 sokak 12-14 No'da saat 13.00'te gerçekleşti...



Kadın Müzesi'nin açılışı bugün saat 13.00'te Basmane'de yapılacak Konak Belediyesi, İzmir'in 5. butik müzesi, Türkiye'nin ise ilk Kadın Müzesi'ni bugün açacak. Konak Belediyesi'nin butik müzeler zincirinin 5. halkası olan Kadın Müzesi'nin açılış töreni, Basmane Akıncılar mahallesi 1298 sokak 12-14 No'da saat 13.00'te gerçekleştirilecek. Muazzez İlmiye Çığ, Afet İnan'm kızı Ati İnan, Ayşen Gruda, Nurhan Damcıoğlu, Gürdal Mumcu, Zuhal Yorgancıoğlu gibi iz bırakan kadınlar da özel eşyalarım bağışlayarak müzeye katkıda bulundu. 


Müzede neler olacak? 

Geçici sergi salonu, video art, geçmişten günümüze kadınlar, antik dönemde Anadolu'da kadınlar, öncü kadınlar, koleksiyon eserler, protesto ve kadınlar, enstelasyon odası, atölye, arşiv, depo, kütüphane ve yönetici odası olmak üzere müzede toplam 13 oda bulunuyor. Müzenin her odası farklı konseptlerde hazırlandı. Müzenin girişinde ziyaretçileri ilk olarak Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nebile Hanım ile Viyana Başkatibi Tahsin Bey'in 1929 yılında  Ankara  Palas'ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün, manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf karşılıyor. 


Belediye Başkam Dr. Hakan Tartan, "Bu mekanda hedeflenen, kadım içinde yaşadığı toplumdan soyutlayıp bir kadın erkek ayrımcılığı yaratmak değil, kadının yaratıcılığını ve üretkenliğini ortaya çıkaracak orijinal eserlerin ve görsel işitsel malzemelerin bir araya getirilmesiyle toplum ile olan bağlarını güçlendirmek ve unutulan geçmişini bir müze ile fark edilir kılmak" dedi. 


Yeni Asır Gazetesi 


Geri Dön