28 / 03 / 2024

Türkiye'nin önemli yapı projeleri MIPIM'de görücüye çıkıyor!

Türkiye'nin önemli yapı projeleri MIPIM'de görücüye çıkıyor!

Türkiye'nin önemli yapı projeleri MIPIM'de görücüye çıkıyor



Türkiye'nin önemli yapı projeleri, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve dünyanın sayılı, Avrupa'nın en büyük yapı fuarlarından biri olarak nitelendirilen MİPİM'de görücüye çıkıyor.

Cannes Film Festivali'nin de düzenlendiği Festival Sarayı ve çevresinde düzenlenen fuara, bu yıl ilk kez Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) da katılıyor.  TOKİ  ve Emlak Konut GYO, büyük projeler uygulanabilecek değerli arsaları, yabancı yatırımcılara tanıtacak.

Türkiye'den 47 firma, kurum veya belediye bu yıl fuara katılırken, bunlardan 16'sı stand açarak tanıtımda bulunuyor. Diğerleri ise gözlemci olarak fuara iştirak ediyor. Ankara, İstanbul,  İzmir  ve Bursa büyükşehir belediyeleri ise TOKİ ve Emlak Konut ile birlikte aynı stantta projelerini tanıtıyorlar.

Bu yıl 76 ülkeden yüzlerce firma, kurum veya şehir yönetiminin katıldığı fuar, yabancı yatırımcıların çekilmesi açısından önemli bir fırsat ortamı yaratıyor.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, geçen yıl 340 milyon lira kar eden ve bu yıl halka açılmayı planlayan Emlak Konut GYO için, MİPİM'in, yabancı yatırımcıların çekilmesi açısından önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.

Bu yıl içinde gerçekleştirilecek halka arzda, en az yüzde 25 hissenin halka arzının planlandığını belirten Kurum, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Hisselerin yüzde 25-30'una yurt içindeki yatırımcılardan, kalan bölünüme ise yabancı yatırımcılardan talep gelmesi bekleniyor. Bu nedenle MİPİM'de projelerimizi tanıtmaya özel önem veriyoruz. Yatırımcılar hisse alırken sadece arsa stoğuna bakmıyor. Proje portföyüne de bakıyor" dedi.

Emlak GYO'nun, 253 milyon liralık ödenmiş sermayesi, 4 milyar liralık net aktifi ile Türkiye'nin en büyük GYO'su durumunda olduğuna işaret eden Kurum, halka arz konusunda mevzuat yönünden altyapının tamamlandığını, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan da uygun görüşün alındığını ve arzın yıl sonuna doğru gerçekleşmesinin planlandığını belirtti.

Yüzde 25 hissenin halka arzı durumunda bile Emlak Konut GYO'nun dünyada ilk 10 şirket arasına girebileceğini kaydeden Kurum, halka arzlarda hisselerin nominal değerlerinin bir kaç kat fazlası üzerinden işlem görmesi nedeniyle, sıralamada dünyada ilk 5 arasına da girebileceklerini açıkladı.

Kurum, "Arsa sağlama konusunda sorun yaşamıyoruz. Satışlardan sürekli para geliyor. Projelerimiz de giderek artıyor. Elimizdeki çarkı büyüteceğiz" dedi.

-ARSA FİYATLARININ DÜŞMESİ KARI DÜŞÜRDÜ-
Emlak Konut GYO'nun 2008'de 600 milyon lira civarında olan karının, arsa fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçen yıl 340 milyon lira civarına gerilediğini açıklayan Kurum, "Kardaki düşüş, tamamen arsaların expertiz değerlerindeki düşüşten kaynaklandı. Şirketin karlılığında bir azalma yok" diye konuştu.

Emlak Konut GYO'nun 2003-2009 döneminde 33 bin konut yaptığını, bu yıl ise en az 15 bin konutu içeren projeler başlatmayı öngördüklerini belirten Kurum, yeni başlayan projeleri hakkında şu bilgiyi verdi:

"Ayazma'da 3 bin konutu içeren 355 bin metrekarelik bir arsamız var. Doğu Ataşenir'de 257 bin metrekarelik arsamız ihale edildi, 2500 civarında konut planlanıyor. Burada, finansman merkezine lojistik destek sağlayacak şekilde proje uygulanması öngörülüyor. Finans merkezi projesine çok önem veriyoruz. Burası İstanbul'a uçakla gelenlerin gördüğü ilk yerlerden birisi. İstanbul'un yüzünü oluşturuyor. Bu nedenle kentsel tasarımı çok önemli. Burada İstanbul'u temsil edecek, gözü yormayacak bir tasarım uygulamak istiyoruz. Bu nedenle, kentsel tasarım uzmanları ile görüşüyoruz. Dünyadaki uygulamalara bakıyoruz. Aynı yanlışları yapmamak için çok titiz davranıyoruz. Biz burada bir siluet belirleyeceğiz, arsa sahipleri bu siluete uygun projeler uygulayacak." Emlak Konut'un arsa sorunu bulunmadığını vurgulayan Kurum, MİPİM'de tanıtılacak projeler hakkında da şu açıklamada bulundu:

"Halen proje uyguladığımız hemen hemen bütün alanların yanında önemli miktarlarda arazimiz var. İSTOÇ'un yanında bulunan 131 dönüm arazimizde 288 bin metrekarelik yatırım yapmak mümkün. Ataköy'de, Florya Şenlikköy'de önemli yapı projeleri uygulamak için arsa stokları var. Uygulamalarımızla cazibe merkezleri yaratmaya çalışıyoruz. Dış yatırımcılar için oldukça cazip alanlar bulunuyor.

Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve yatırımcıların oldukça fazla dikkatini çekiyor. Halka arz sırasında yatırımcılar, sadece arsa stokuna değil, yatırım portföyüne de bakıyor. Yatırım portföyümüzü zenginleştirmeye çalışıyoruz."

-İSTANBUL BELEDİYESİ 4 BÜYÜK PROJEYİ YABANCI YATIRIMCILARA SUNACAK-
TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun ilk kez bu yıl katıldığı MİPİM'de, Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir büyükşehir belediyelerine de aynı stantta tanıtım yapma imkanı sağlandı.

Edinilen bilgiye göre, açılışı bugün yapılan fuarda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 4 büyük projeyi yabancı yatırımcılara sunacak.

Hyatt Regency'deki yüzde 13 hissesini satmak için 31 Mart'ta, Swissotel'deki yüzde 7 hissesini satmak için 14 Nisan'da ihale yapacak olan belediye, Cannes'e gelecek yabancı yatırımcıların dikkatini bu projelere çekmeye çalışacak.

Ayrıca, 40 katlı, yonca şeklinde 4 kule ile ticaret merkezinden oluşan "PERPA" projesi de yatırımcılara tanıtılacak. İmar planı onaylı, 140 milyon dolar tutarında muhammen bedel belirlenen ve 24 Mart'ta satış ihalesi yapılacak proje ile şimdiye kadar oldukça fazla sayıda yabancı sermayeli firmanın ilgilendiği belirtiliyor.

İBB, Beykoz Çubuklu'da bulunan 102 bin metrekarelik arazisini de yabancı yatırımcılara tanıtacak. Petrol Ofisi tesislerinin önündeki arazinin 1,2 km denize kıyısı bulunduğuna dikkati çeken yetkililer, arazi hakkında herhangi bir planlama yapılmadığını, yatırımcıların arazi hakkında tekliflerini, önerilerini değerlendireceklerini bildirdi.

Denize paralel arazinin, önemli bir proje merkezi olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Bu arada TOKİ Başkanı Bayraktar, MİPİM fuarı nedeniyle Cannes'e geldi.

Bayraktar, fuarda bugün düzenlenecek "sosyal konut ihtiyacı ve üretimi" konulu panelde bir konuşma yapacak.
AA


Geri Dön