19 / 03 / 2024

Türkiye'nin otel yatırımı haritası değişiyor!

Türkiye'nin otel yatırımı haritası değişiyor!

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) Ekin Grubu Araştırma Birimine yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye'nin otel yatırımı haritası değişiyor



Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, araştırma biriminin, Hazine Müsteşarlığı verileri üzerinden 2009 yılı sonrası için alınmış turizm yatırım teşvik belgelerini inceleyerek gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları,
önümüzdeki dönemde hizmete girecek konaklama tesislerinin yarısından fazlasının, Anadolu'nun iç bölgelerindeki illerde olduğunu gösterdi.

Bu eğilimin ardında, Anadolu illerindeki gelişen iş hacmi, hizmete giren havaalanları ile havayolu şirketlerinin artan seferlerinin etkili olduğu ifade edildi.

Yatırım teşvik belgesine bağlanmış olan 115 projenin illere göre dağılımına bakıldığında, projelerin 60'tan fazlası, Trabzon, Denizli, Çanakkale, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Samsun, Yozgat, Çorum ve Sivas gibi illerde gerçekleştirilecek.

2009-2012 döneminde hizmete girecek konaklama tesisi projelerinden 36'sı İstanbul'da iken, konaklama tesisi yatırımlarında en çok tercih edilen Antalya'da 17 otel projesi bulunuyor.

Araştırmada, Adana, Bursa ve Eskişehir, kısa vadede konaklama tesisi yatırımına gereksinim olan iller olurken, Çanakkale, Erzincan ve Nevşehir'de bu gereksinimin orta vadeli, Muğla ve Isparta'nın potansiyellerinin değerlendirmeye açık olduğu belirtildi. Konya, Edirne ve Samsun'da "acil olarak" otel yatırımı yapılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, bu durumu olumlu bir gelişme olarak gördüklerini belirterek, Antalya'da yeni otel yatırımına değil, mevcut tesislerde verimliliği artırmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Çorabatır, "Antalya'da zaten otel yatırımı için yer neredeyse kalmadı. Bugünkü durumda yeni yatırımlar yapmak üzere Antalya dışında bir yerin tercih edilmesi yatırımcı ve işletmeciler için daha karlı olabilir" eğerlendirmesinde
bulundu.
A.A

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Otel yatırımları artık Anadolu'ya kayıyor

Türkiye'nin otel yatırımı haritası değişiyor. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Ekin Grubu Araştırma Birimi'ne yaptırdığı araştırmaya göre, önümüzdeki dönemde hizmete girecek konaklama tesislerinin yarısından fazlası, Anadolu'nun iç bölgelerindeki illerde bulunuyor. Yatırım teşvik belgesine bağlanmış olan 115 projenin illere göre dağılımına bakıldığında, projelerin 60'tan fazlası, Trabzon, Denizli, Çanakkale, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Samsun, Yozgat, Çorum ve Sivas gibi illerde gerçekleştirilecek. 2009-2012 döneminde hizmete girecek konaklama tesisi projelerinden 36'sı İstanbul'da iken, konaklama tesisi yatırımlarında en çok tercih edilen Antalya'da 17 otel projesi bulunuyor.

Gelişen iş hacmi

Araştırmada, Adana, Bursa ve Eskişehir, kısa vadede konaklama tesisi yatırımına gereksinim olan iller olurken, Çanakkale, Erzincan ve Nevşehir'de gereksinimin orta vadeli, Muğla ve Isparta'nın potansiyellerinin değerlendirmeye açık olduğu belirtildi. Konya, Edirne ve Samsun'da 'acil olarak' otel yatırımı yapılması gerekiyor. Gelişen iş hacmi, hizmete giren havaalanları ile havayolu şirketlerinin artan seferlerinin Anadolu'daki otel yatırımlarının artmasında etkili olduğu ifade edildi. AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır ise bu durumu olumlu bir gelişme olarak gördüklerini sözlerine ekledi.
Gazete Habertürk

Antalya doydu, otelci Anadolu'ya gidiyor

Akdeniz Turistik Otelciler İşletmeciler Birliği'nin Ekin Grubu'nun yaptırdığı araştırmaya göre otel yatırımları Anadolu'ya kayıyor. Önümüzdeki dönemde konaklama tesislerinin yarısından fazlası, Anadolu illerinde hizmete girecek. Teşvik belgesine bağlanmış olan 115 projenin dağılımına bakıldığında, projelerin 60'tan fazlası, Trabzon, Denizli, Çanakkale, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Samsun, Yozgat, Çorum ve Sivas gibi illerde gerçekleştirilecek. 36'sı İstanbul'da, 17'si Antalya'da olacak.

Posta


Geri Dön