19 / 04 / 2024

Türkiye'nin ulaşım alanında 100 projesi var

Türkiye'nin ulaşım alanında 100 projesi var

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023 yılına gelirken Türkiye'nin önünde ulaşım ve iletişim alanında 100 tane projesi bulunduğunu söyledi



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023 yılına gelirken Türkiye'nin önünde ulaşım ve iletişim alanında 100 tane projesi bulunduğunu ve bu 100 projenin parasal hacminin 400 milyar dolar olduğunu belirterek, "biz bütçeden taş çatlasa 150 milyar dolar para ayırırız. Yani bizim geriye kalan 250 milyar doları mutlaka dış kaynaklardan temin etmemiz lazım" dedi.

Yıldırım, UniCredit Grubu tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Proje ve Altyapı Finansmanı Konferansı'nda konferansında alt yapı projelerinin, günlük yaşam için önemli olduğunu söyledi.

Büyük ve uzun süren altyapı projeleri için finansman bulmanın kolay olmadığını dile getiren Yıldırım, "Bu projelerin hepsinin finansmanı genel bütçeden yapılamıyor. Onun için alternatif finansman kaynakları bulmalıyız" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, konferansta küresel finansmanı yöneten üst düzey bankacıların ve kuruluşların olduğunu, ancak önemli olanın bu kararları uygulama alanına sokabilecek uzmanların bulunmasının olduğunu ifade etti.

Krizin yılın başında şiddetini artırdığını ancak yılın ikinci yarısından sonra "8-9 şiddetindeki havanın, 5-6 şiddetine düştüğünü" dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ancak hava her zaman dönebilir. Dışarıya baktığımızda hava günlük güneşlik ama Marmara Denizi'nde lodos kasıp kavuruyor. Dolayısıyla güneşe bakarak havanın nasıl olduğunu bilmek kolay değil. Sadece bir tarafına bakar da öbür tarafını göremezseniz vereceğiniz kararlar da yanlış olur. İşte uzmanlık bunu gerektiriyor. Üç boyut da yetmez, dördüncü boyutu da artık hepimizin görmesi lazım.

Bu yüzden biz bu kriz ortamında 'Krize İnat Yatırıma Devam Et' sloganıyla yola çıkıyoruz. Bizim prensibimiz bu. Bunun için önümüze 15 yıllık bir plan koyduk. Eylül ayının sonunda bir Ulaştırma Şurası yaptık. Bu şurada Türkiye'nin ulaşımda ve altyapıda 2023 vizyonunun ortaya koyan bir yol haritası çıkardık.

Ortaya çıkan tablo şöyle oldu; 2023'e gelirken dünyanın en hızlı şekilde büyüyen ilk 10 ekonomisi içerisinde yerini almış bir Türkiye, ithalatı ve ihracatı toplamı 1,2 ile 1,3 trilyon dolara ulaşmış bir Türkiye, nüfusu 90
milyona dayanmış bir Türkiye, GSMH'sı 2,5 trilyon doları bulmuş bir Türkiye, enerji ihtiyacı 350-400 bin megavat saat'e erişmiş bir Türkiye, ulaştırmanın enerjiden aldığı payı yüzde 40'lara erişmiş bir Türkiye, toplam taşımaları 1,5 milyar tonu geçmiş bir Türkiye, nüfusunun yüzde 80'i bilgisayar okuryazarı olmuş bir Türkiye ve nihayet tabii Avrupa Birliği (AB) içinde yerini almış bir Türkiye... 2023 yılına gelirken böyle bir Türkiye'nin önünde ulaşım, iletişim alanında 100 tane projesi var ve bu 100 projenin parasal hacmi 400 milyar dolar.Bunda enerji, karayolu, demiryolu, havayolu, denizcilik ve haberleşme yatırımları var."

Bakan Yıldırım, 2010 bütçesine bakıldığında kamunun yatırımlara ayırdığı toplam payın yüzde 6,5 civarında olduğunu belirterek, toplam yatırıma ayrılan miktarın 13 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Özel sektörün artık kamudan daha çok yatırım yaptığına dikkati çeken Yıldırım, "Yani böyle bir büyüklükle yılda haydi 12-13 milyar dolar demeyelim de 20 milyar dolar para harcayacaksınız. 15 yılda 250 milyar dolar civarında bir para yapar. Bu da herhangi bir sıkıntı yaşamazsanız, hesaplar tutarsa... Yani 400 milyar dolara daha çok açığınız var. Bu iyimser bir görüş. Benim tahminim ise, biz bütçeden taş çatlasa 150 milyar dolar para ayırırız. Yani bizim geriye kalan 250 milyar doları mutlaka dış kaynaklardan temin etmemiz lazım" diye konuştu.
AA


Geri Dön