20 / 04 / 2024

Türkiye'ye gelen yardımlar bütçe olarak kaydedilecek!

 Türkiye'ye gelen yardımlar bütçe olarak kaydedilecek!

Hükümet, Suudi Kral'ın Türkiye'ye 10 milyar dolar yardım tartışmaları sürerken yurtdışından gelen hibe ve yardımların bütçeye gelir kaydedilmesi için yasan düzenleme hazırladı




Hükümet, tatile girmeye hazırlanan TBMM’ye son dakikada “Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı” adlı torba kanun tasarısı sevketti. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın açıklamalarıyla gündeme gelen Suudi Kral’ın Türkiye’ye 10 milyar dolar gönderdiğine ilişkin tartışma sürerken, hükümet, sürpriz bir adım adarak yurtdışı hibe ve yardımlara yeni düzen getirdi. Kısa süre önce Erdoğan Bayraktar’ın, Suudi Kralı’nın Sevda Tepesi’ndeki arazisine imar izni verilmesiyle ilgili sohbette Akşam gazetesinde, “Kral ailesi Türkiye’ye yardımcı oluyor. 10 milyar dolar tutarında yardımı oldu” sözleri yer almıştı. Bayraktar daha sonra Milliyet’e, “Suudi Kralı’ndan 10 milyar dolar geldi demedim. Suudi Arabistan ve çevresindeki dost ülkelerden 10 milyar dolar, hatta fazlası gelebilir dedim” açıklamasını yapmıştı.


Askeri yatırıma davet


Yeni düzenlemeye göre, yurtdışından gelen hibe ve yardımlar bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Maliye Bakanı, yurtdışı kaynaklardan hibe olarak yıl içinde elde edilecek imkânların Türk lirası karşılıklarını ilgili müsteşarlığın teklifi üzerine, gereğine göre bütçeye “gelir” veya “gelir-ödenek-gider” kaydetmeye yetkili olacak.


Hükümet, bazı askeri yatırımların da önünü açtı. Tasarıya göre, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinin mal ve hizmet alım giderlerine ilişkin tertiplerinde yer alan savunma sektörü, altyapı, inşa, iskan ve tesisleriyle NATO altyapı yatırımlarının gerektirdiği inşa ve tesisler, bunlara ilişkin kamulaştırmalar ile stratejik hedef planı içinde yer alan alım ve hizmetler, Kalkınma Bakanlığı iznine bağlı olmayacak. Bu yatırımlar yatırım programında da yer almayacak.

Tasarıyla TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve gümrüklere, Bakanlar Kurulu kararı ile doğrudan taşıt hibe edilebilecek. Mevcut uygulamada, bu tür hibeler Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na bağlı ilgili cetvellerde gösterilmek zorunda. 



Milliyet


Geri Dön