23 / 04 / 2024

Türkiye'yi tercih eden turist profili değişti!

Türkiye'yi tercih eden turist profili değişti!

Son dönemde Türkiye'yi tercih eden turist profili değişti Başta gelişmekte olan ülkelerin sosyetesi olmak üzere, yerli zenginler de tatil için sahillerdeki lüks mekanlara akın etti




Türkiye'ye zenginlerin ilgisi arttı. Gerek yerli gerekse yabancı zenginler tatil için başta Antalya olmak üzere sahillerimizdeki lüks mekanları tercih etmeye başladı. Son dönemde, ekonomik olarak güçlenen gelişmekte olan ülke vatandaşları başta olmak üzere paralı turistler sahillerdeki lüks mekanları doldurdu. Yabancı zenginlerin yanında Türk zenginlerin de tercihi Antalya ve civarı oldu. 


GECELİĞİ 2 BİN 500 DOLAR 

Ramazan Bayramı'nda Antalya'daki 5 yıldızlı tesislerdeki villa tarzındaki lüks odaların ve suitlerin yüzde 30'unu Türkler doldurdu. Yılın ilk 7 ayının verilerine göre; bu lüks odalara Türki Cumhuriyetleri'nin de ilgisi yoğun oldu. Yüzde 100 dolulukla satılan Antalya'daki lüks villaların ve suitlerin yüzde 80'ini Kazaklar, Özbekler, Azeriler ve Romenler doldurdu. Bu arada Arjantin ve Brezilya gibi Güney Amerika ülkelerinin zenginlerinin de Türkiye'ye ilgisinin de arttığı görüldü. Türkiye turizminin 12 milyon turistle yüzde 40'ını oluşturan Antalya'daki turizm sezonunu değerlendiren Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, 2012'nin Türkiye ve Antalya turizmi açısından zorlu geçtiğini ama 2013'ün genel görünümünün olumlu olduğunu söyledi. Antalya'da lüks turizme daha çok ilgi duyulmaya başlandığını kaydeden Alkaya, "Yerli turist de son zamanlarda lüks turizme ilgi göstermeye başladı. Geceliği 2 bin 500 dolar olan bu odaların Ramazan Bayramı'nda yüzde 30'unu yerli turist doldurdu" dedi. Alkaya, Antalya'ya gelen yabancı sayısının da arttığını belirterek, "Özellikle, Kazakistan- Özbekistan- Azer-baycan pazarında yüzde 20, İngiliz pazarında yüzde 7 artış oldu" dedi. 


LÜKS MARKA LAZIM

Zafer Alkaya, Antalya'daki otellerin kalitesi ile çevre kalitesinin örtüşmediğini belirterek, "Para harcayan turistler, lüks konaklama ile yetinmiyor. Lüks bir çevrede de tatilini geçirmek istiyor. Zengin turisti çekmek için lüks markaların bölgeye gelmesi, gurme restoranların açılması gerekli" dedi. 


3 BİN EV GÜNLÜK KİRALANIYOR

Öte yandan otel rezervasyonlarının önüne geçmeye başlayan alternatif konaklama sektöründe günlük ciro 9 milyon lirayı buldu. Daire ve rezidansların yanı sıra, yalı, villa hatta teknede bile konaklamaya olanak tanıyan sektörde, online olarak satışa açık ve sürekli rezervasyon yapılan yaklaşık 45 bin alternatif konaklama mekanı bulunuyor. Kayıt dışı kalan günlük kiralama Turizm Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü, sektörün kayıt içine alınması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 


YABANCI SAYISI ARTTI

Antalya, yılın ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artış kaydederek 6 milyon 297 bin 887 yabancı misafir ağırladı. Yabancı turistte 1.8 miyonla Rusya Federasyonu ve 1.4 milyonla Almanya başı çekti. Antalya'ya gelen yerli turist sayısı da 236 bin olarak gerçekleşti. 


Akşam


Geri Dön