25 / 04 / 2024

Türkler Rusya'da meyve-sebze hali kuracak

Türkler Rusya'da meyve-sebze hali kuracak

Türk işadamları Rus ortaklarla Rostov kentine 32 milyon dolar yatırımla Yaş Meyve Sebze Toptancı Hali inşa ediyor



Türk iş adamları, Rus ortaklarıyla birlikte Rusya'nın Rostov kentinde 32 milyon dolarlık yatırımla Yaş Meyve Sebze Toptancı Hali kuracak. Rusya'nın Rostov şehrinde 90 bin metrekare alan üzerinde kurulması planlanan Rostov Yaş Meyve Sebze Toptancı Hali Projesi tanıtımı ANFAŞ Uluslararası Meyve Sebze, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı'nda yapıldı. Rostov Meyve Sebze Hali Şirketi (FORT) Genel Müdürü İlhan Erdinç, yaptığı açıklamada, Rusya'da ilk kez bir Türk firmasının Rus ortaklarıyla Rusya'nın en büyük ve modern toptancı halini inşa edeceğini belirterek, inşaata mayıs ayında başlanacağını ve kısa sürede tamamlanarak Türk ihracatçılarının ve Rusya'nın hizmetine sunulacağını belirtti. 90 bin metre kare alanda kurulacak toptancı halinin 21 bin 500 metre kare açık alanının bulunacağını anlatan Erdinç, şöyle konuştu: "32 milyon dolara mal olacak toptancı hali, Türk yaş meyve sebze ihracatına büyük katkı yapacak. Rostov Meyve Sebze Hali'ni Rusya'da yapmamızın nedeni, buradaki mevcut Toptancı Hali'nin gıda güvenliği standartlarına uygun olmamasıdır. Yeni hal, dünya standartlarında hizmet verecek. Her türlü gıda tüzüğüne uygun şartlarda yaş meyve sebze satışı yapılacak. Böylece bölge halkının daha sağlıklı ve güvenli gıda tüketmeleri de sağlanacak. Şu anda Rusya'da kar olduğu için inşaata mayıs ayında başlayacağız ve en kısa sürede tamamlayacağız."

İhracata 50 milyon dolar katkı
Rostov Yaş Meyve Sebze Toptancı Hali'nin Türk ihracatına da çok büyük katkı yapacağını anlatan Erdinç, "Rostov Meyve Sebze Hali'nin önemini artıran bir önemli konu da, Rusya'nın yaş meyve sebze ve narenciye ihracatçısı için en büyük pazar olmasıdır. Geçen yıl Türkiye Rusya'ya toplam 633 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirmiştir. Rus ortaklarımızla kuracağımız Rostov Meyve Sebze Hali, Türk ihracatına en az 50 milyon dolarlık daha katkı yapacaktır" diye konuştu.

Türk işadamlarına yatırım çağrısı
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Satıcı da, Rostov Yaş Meyve Sebze Toptancı Hali'nin Türk ihracatçısı için çok önemli bir proje olduğunu söyledi. Rusya'ya ihracat yapan Türk üretici ve ihracatçılarının da Rusya'da dağıtım yapabileceğini anlatan Satıcı, şunları kaydetti:
"Rusya'da yapılacak toptancı hali Türk ihracatının önünü açacak. Gelecek sezon tamamlanacak Hal, Türk ihracatına büyük katkı yapacak. Rusya'ya yaklaşık 700 milyon dolarlık ihracatımız var. Bu ülkede gelecek yıl hizmete girecek toptancı hali ile ülkemizin yaş meyve sebze ihracatı daha da artacak, rekabet gücümüz üst seviyeye çıkacaktır."
Rusya'nın Rostov Vali Yardımcısı Aleksi Gocavin ise, bu projenin kendi ülkesi ve bölgesi için çok büyük önem taşıdığını belirtti. Meyve sebze sektörünün geliştiğini ifade eden Gocavin, "Toptancı hallerimizde standartlar Avrupa standartlarına uygun değil. Bu proje gıda güvenliği sağlayacak. Türk iş adamlarını yatırım yapmaya davet ediyoruz. İş adamları Rusya'da bürokrasiden şikayet ediyor. Biz bu konuda her türlü yardımı yapmaya hazırız" diye konuştu.    
Radikal


Geri Dön