24 / 04 / 2024

Turkmall, AVM yatırımlarıyla 1000'den fazla mağaza açacak!

Turkmall, AVM yatırımlarıyla 1000'den fazla mağaza açacak!

M1, Forum ve Novada gibi market zincirlerini kuran, Uniq İstanbul’u hayata geçiren Turkmall Anadolu’ya odaklandı. Turkmall Anadolu’daki AVM yatırımlarıyla 1000’ün üzerinde mağaza açılacak, 20 bin kişiye istihdam yaratılacak.



M1, Forum, Novada AVM zincirlerinin ve Uniq İstanbul’un mimarı Turkmall’un Yönetici Ortağı Levent Eyüboğlu, Anadolu’da AVM ve yaşam merkezi yatırımlarına ağırlık verdiklerini açıkladı. Eyüboğlu ve ortağı Hans Otto Nagel, Anadolu’daki şehirlerin AVM’lerle sosyalleştiğini savunuyor. Turkmall’un son dönemdeki projelerini Levent Eyüboğlu ile konuştuk.


YAŞAM ALANI


Size ‘Zincir AVM yatırımcısısınız’ desem, doğru söylemiş olur muyum? 

Doğru. İlk M1 konseptini geliştirdik. Sonra Forum AVM’ler geldi. Ardında da Anadolu’da odaklandığımız Novada’lara başladık. Son dönemde yaptıklarımızı artık ‘yaşam alanı-yaşam merkezi’ diye tanımlamak gerekiyor. Yalnızca alışverişe, mağazalara odaklanmıyoruz. 

Son dönemde daha çok Anadolu’ya mı odaklandınız? 

Anadolu’da çok ihtiyaç var. Son dönemde Anadolu’nun farklı illerinde 9 tane Novada açtık. 5 Novada’nın da inşaatı devam ediyor. 2016’da Yozgat, Burhaniye, Ordu, Manavgat ve Urfa’daki Novada’lar açılacak.


1000 MAĞAZA


Bu iller de aynı zamanda sinema da açıyor musunuz? 

AVM’lerimizin hemen hemen hepsinde sinema var. Doğru dürüst sinema salonu yoktu çoğu yerde. Şimdi dolup taşıyor sinemalarımız. Anadolu’daki AVM’ler Anadolu illerinin sosyalleşmesi için çok önemli. Bu yeni yatırımlarımızla birlikte 300 perakende zinciri Anadolu’ya gidecek, 1000 kadar mağaza açılacak. 20 binin üzerinde istihdam yaratılacak. Anadolu şehirlerinde kadınlar, genç kızlar için AVM’ler güvenli yerler. AVM’lerde etkinlikler ve atölye çalışmaları da yapıyoruz. Gün içinde çok sayıda kadın ve genç kız bu etkinliklerden de yararlanıyor. Genç kızlar iş olanağı da buluyor. 

İstanbul’da proje geliştirmek zaman alıyor. Forum İstanbul projesi 12 yıl sürdü. Anadolu’da daha hızlı sonuç alınıyor. Büyükçekmece’de marina yapıyoruz. Orada aynı zamanda AVM de var projemizde.


FRENE BASMAMALIYIZ


2015 zor bir yıl oldu, oluyor. Hiç mi frene basmadınız?

Bizim sektörde şimdi frene basarsanız 2 sene sonra durursunuz. İşsiz kalırız. Biz krizleri değerlendirdik. Şehirle bütünleşiyoruz. İhtiyaçları karşılıyoruz. Samsun, Söke, Akhisar, Edremit, Tokat, Konya, İzmit’te AVM’lerimiz var. 2015’de 5 açılış yaptık. Symbol Kocaeli son açılan AVM’lerimizden. Orada kültür merkezi de yaptık. Sergiler konserler yapacağız. 1000-1500 kişilik konser salonu yapıyoruz. Sergi salonu açıyoruz. Yozgat, Urfa, Ordu, Manavgat’ta inşaatı devam eden projelerimiz var. Burhaniye başlayacak, Elbistan’da da yeni anlaşma yaptık. 

Toplam ne kadar yatırım yaptınız?

Ortalama 25 milyon dolara maloluyor. 120 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz.


2015 zor bir yıl oluyor


Var mı üzerinde çalıştığınız yeni konseptler? 

Var. Biz Forum Almaty’i açmıştık Kazakistan’da. Forum konseptini Kazakistan’a taşımıştık. Çin’de FİBA Holding ile bir proje yaptık, sonra sattık orayı. Türkiye ve Türkiye dışı için farklı çalışmalarımız var. Afrika’ya bakıyoruz. Dediğiniz gibi 2015 zor bir yıl oluyor ama biz uzun soluklu projeler yapıyoruz. O yüzden durmuyoruz. Türkiye’ye de güveniyoruz. Derinliği olan bir ekonomimiz var. Mutlaka toparlanıyoruz. O yüzden de krizlerde durmuyoruz. Krizleri nasıl atlatacağımızı öğrendik. 

Uniq İstanbul alanının Türkiye’deki ilk örneği, nasıl gidiyor? 

İstanbullular burada soluk alıyor. Yakında daha da ilgi görecek. Aileler için farklı bir yaşam alanı oluyor hafta sonları. Volkswagen Arena konserleriyle ses getirdi. Yazın terör neniyle iptaller yaşandı ancak biz Caz Festivali’ni de ağırladık. Uniq Hall’u açacağız yakında. Kapalı konser salonumuz da olacak. Hafta sonları çocuklar ve gençlerin macera keyfini yaşadıkları orman içinde bir alan da yaptık. Çocuk müzesi de açıldı. Balıkesir’de Uniq İstanbul’a benzer proje yapıyoruz.


Emek Sineması AVM olmadı


Siz Emek Sineması’nın yerine yapılan yerin de ortaklarındansınız. AVM olması çok tepki çekti. Orada ihtiyaç var mıydı öyle bir projeye?

Orası AVM olmadı, olmayacak. Bunu anlatmakta zorlandık. Benim en sevdiğim proje orası. Beyoğlu yaşamına da uygun yapıldı. İçi pasaj olarak korundu. Oraya AVM diyemezsiniz. Sinemasını da koruduk. Beyoğlu kapısından girip Yeşilçam’dan çıkıyorsunuz. En çok sevdiğiniz şey en çok başınızı ağrıtabilir. Benim için de tam öyle.


Söke en çok ziyaretçi çeken AVM


En çok hangi Anadolu AVM’niz iş yapıyor? 

Söke’deki AVM’miz çok iyi. Bazı dönemlerde 45-50 bin ziyaretçisi oluyor. Günlük ortalaması 10 binin altına düşmüyor. Söke nüfusuna göre çok iyi rakam. Samsun AVM’miz de çok iyi iş yapıyor.


Hürriyet



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Turkmall, Anadolu’da büyümesini sürdürüyor. Manavgat, Şanlıurfa ve Yozgat’ın ardından Ordu, Burhaniye ve Elbistan’da da kapılarını açacak olan Novada alışveriş merkezleri ile 300 perakende zinciri Anadolu’ya gidecek ve yaklaşık 1.000 mağazada 20 bin kişiye istihdam yaratmış olacak


1992 yılından bugüne 80’den fazla alışveriş merkezi geliştirip, bulunduğu bölgelere ve iş ortağı olan perakende markalarına değer katmaya devam eden Turkmall, Anadolu’daki yatırımlara odaklandı. Turkmall’un yatırım, kiralama, yönetim ve pazarlama hizmeti verdiği alışveriş ve yaşam merkezleri arasında Novada Outlet Söke, Bulvar Samsun, Novada Ataşehir, Novada Tokat, UNIQ İstanbul, Novada Outlet Akhisar, Symbol Yaşam Merkezi, Novada Outlet Konya ve Novada Edremit bulunuyor.


2 yılda 7 AVM sırada


Turkmall, önümüzdeki 2 yılda Anadolu’da 7 Novada projesini daha tamamlayacak. Yatırım için alışveriş ve yaşam merkezi olmayan bölgeleri seçen Turkmall’un Manavgat, Şanlıurfa ve Yozgat’ın ardından Ordu, Burhaniye ve Elbistan’da da kapılarını açacak olan Novada alışveriş merkezleri ile 300 perakende zinciri Anadolu’ya gidecek. Yaklaşık 1.000 mağazada, 20 bin kişiye daha istihdam imkanı yaratılacak. Turkmall Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu, önümüzdeki 5 yıl içinde Anadolu’da yatırım yapmaya devam edeceklerini anlattı. Eyüboğlu, “Anadolu’da Novada zincirleri ile diğer alışveriş merkezleri ziyaretçi sayısı yıllık 30 milyona yaklaşıyor. Turkmall’un Anadolu’da en çok ziyaret alan AVM’si ise Söke’de bulunuyor. Dönemsel olarak günde 45 bin ila 50 bin arasında değişen ziyaretçi sayısı ile Novada Outlet Söke, kış sezonunda günlük minimum 10 bin kişiyi ağırlıyor. Novada Outlet Söke’yi Bulvar Samsun ve Novada Tokat takip ediyor. İnsanlar en çok yemek ve eğlence ihtiyaçlarına para harcarken, sinemaya gitmek ise ilk tercih edilen sosyal yaşam aktivitesi olarak başı çekiyor” dedi.


Yaşam merkezi oluyor


Eyüboğlu, bu yatırımların şehrin buluşma ve sosyalleşme noktası olduğunu ifade etti. Eyüboğlu, sözlerine şöyle devam etti:


 “Biz, geliştirdiğimiz alışveriş merkezi projelerinde yalnızca alışverişe odaklanmıyoruz. Turkmall, bu projelerle birlikte ‘yaşam merkezi’ konseptini de bulunduğu lokasyonlara taşıyor. Anadolu’da büyük bir eksiklik olan kültür sanat merkezlerini, alışveriş merkezlerimiz ile Anadolu insanına sunuyoruz. Sinema salonlarının yanı sıra etkinlik alanlarına ve atölye çalışmalarına yer açan Turkmall, atölye çalışmaları ile paralel gerçekleşen sosyal sorumluluk projeleri ile de Anadolu illerinin kendini geliştirmesine katkı sağlıyor.”


Uniq Hall Ocak’ta açılacak


Turkmall, Anadolu’nun yanı sıra İstanbul’da da sanat alanındaki yatırımlarına devam ediyor. Geçen yıl sonunda açılan UNIQ İstanbul, yeni nesil kültür-sanat ve yaşam merkezi temasında, doğanın içinde sanatseverlerle buluşuyor. 62 dönüm arazi üzerinde, 150 bin metrekare toplam inşaat alanına sahip olan merkez; 36 konser ve etkinlik, 17 açık hava performansı ve 11 sergiye ev sahipliği yaptı ve 10 ayda 2 milyon 300 bin sanatseveri ağırladı. Burada yer alan ve Ocak 2016’da açılacak olan, 1.200 kişi kapasitesine sahip UNIQ Hall ise Türkiye’nin ve dünyanın önemli tiyatro ve şovlarına ev sahipliği yapacak.


Kadınların ürünleri kermeste satılıyor


TURKMALL 6 projesinde yer alan 48 sinema salonu ile proje başına ayda yaklaşık 15 bin kişiyi ağırlıyor. Levent Eyüboğlu’nun verdiği bilgiye göre Turkmall, Anadolu projelerinde ev hanımlarının katılımı ile yapılan atölyelerde, yerel halkın el işi ve sanat becerilerini geliştirip atölyeler sonunda elde edilen ürünleri kermes dahilinde satışa sunarak, bu programları bölgenin ihtiyacı yönünde sosyal sorumluluk projeleri ile birleştiriyor.



Vatan



Geri Dön