26 / 04 / 2024

Turup'a teleferik yapılıyor!

Turup'a teleferik yapılıyor!

Araklı Belediye Başkanı Recep Cebi, Turup konusunda bugüne kadar direndiklerini belirterek, "Şimdi Turup'a teleferik yapıyorum. Başkaları gelsin çöp döksünler bakayım. Turup konusu Araklı için kapanmıştır." dedi




Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Araklı'ya bir kent meydanı (göbek), Kültür Merkezi, şehir hamamı, öğrenci yurdu yaptıracaklarını ve Pazarcı'yı turizme açacaklarını ifade etti. Alt yapıyı tamamladıklarını ve dışardaki Araklılı'nın ilçeden ev aldığını ifade etti. 


Günebakış: Evet sayın başkan yeni döneminiz hayırlı olsun Araklı'da yeni bir dönem daha başlıyor. Artık köylerinde merkeze bağlı olduğu yeni bir Araklı var. Trabzon'un Ortahisar ve Akçaabat'tan sonra 3. büyük ilçesinin belediye başkanısınız ve aynı zamanda başkan adayı. Adaylığınız ilçede nasıl karşılandı? 


Recep Çebi: Çok teşekkür ediyorum. Öncelikle sizi Trabzon'umuzun 3'cü büyük ilçesinde görmekten son derece mutlu olduğumu ifade edeyim. Sizin aracılığınızla bütün herkese, büyüklerimize küçüklerimize bizi okuyan bütün kardeşlerimize sevgi saygılarımı hürmetlerimi sunuyorum. Siz de hoş geldiniz. 2009'da Araklı Belediyemizi AK belediyeyle birleştirdiğimizde zaten vatandaşın çok hoşuna gitmişti. 10 yıl geri kalmışlığın akabinde Türkiye'yi kasıp kavuran, yeniden yapılandıran bir hükümetin Araklı'da olmayışı vatandaşı derinden üzüyordu. 

Dolayısıyla göreve talip olduk ve vatandaşın tasvibi. Allah'ın nasibiyle başbakanımıza Araklı'yı hediye ettik. Söz verdiğimiz gibi. Çünkü o zamanda söz vermiştik. 5 yıl boyunca dolu dolu hizmet yaptık. Daha sonra yeni bir dönem için daha adaylık konusunda müracaatta bulunduk. Kalan projelerimizi devam ettirmek için.

Uzun bir süreç yaşadık. Süreç sonunda yine parti mensubu kardeşlerimiz, kendi teşkilatlarımız, yapılan kamuoyu anketleri, müfettiş anketleri, telefon anketleri sonucunda Cenabı Allah'a şükürler olsun, halkımızın da teveccühüyle beraber yeniden Dünya Lideri Başbakanımızın tasvipleriyle beraber göreve yeniden layık görüldük ve aday gösterildik. Halkımız bu durumdan mutlu ve memnun. Artık çalışmaya başladık. Projelerimizi ortaya koyuyoruz. Çalışma planlarımızı prensiplerimizi ortaya koyuyoruz. Teşkilatımızla bir araya gelip çalışmaya başladık. Vatandaşta büyük bir memnuniyet olduğunu burada belirtmek isterim. Nasıl sevindiler gerçekten anlatamam. 


Günebakış: Köyler, yaylalar ve dağlar Araklı'nın her yerinden sorumlu olduktan sonra ilçeye getirilecek yatırımlar noktasında yeni sorumluluklar üstlendiniz. Bu bağlamda yatırım anlamında Araklı'nın geleceği için nasıl projeleriniz var? 


Recep Çebi: Vatandaş bizi seçtiği zaman, bizleri gelecek bir 60 yıl hesabı yapmak için seçiyor. Araklı için ne yapmamız lazım biz bunları planladık programladık, öncelikle Araklımızın yüzölçümü geniş. Yani geniş bir araziye sahip. Alt yapı ve büyük çalışmalarımız var Araklı'nın gelişmesi için mesela bizi güneye bağlayan Araklı Bayburt tünelini bitirdik. Şimdi de ikincisine başlıyoruz. Bu bizim Araklı'nın ticaretini arttıracak. Bu dediğimiz ticaret yolu tünellerle beraber zenginleştiriliyor. Eğer tünel olmasaydı 6 ay çalışıyordu, 6 ay çalışmıyordu. Şimdi ise 12 ay boyunca çalışıyor. Araklı bizim geleceğimize hitap ediyor. Yani turizmimize. Bizim planlamamız da bu yönde. Turizmden nasıl pay elde edebiliriz deniz kenarında olan bir ilçeyiz. Denizden çok fazla faydalanamıyoruz. Neden faydalanamıyoruz?.. İşte bugün yeni geçen yol Araklı'yı denizden ayırdı. 

Bunun planlamasını yapıyoruz. Mesela Arsin'in yaptığı tesisler gibi bizim de dolgularımız olması gerektiğine inanarak yeni proje hazırlıyoruz. Bu dolguyu orada oluşturarak denizden faydalanmak istiyoruz. İlçemizi ticarete açmak turizme açmak huzurlu bir ilçe yapmak istiyoruz. Şuanda mesela MOBESE için dün Ankara'daydım. Ben, kaymakamımız, emniyet müdürümüzle beraber Trabzon'un ilk MOBESE'sini ilk buraya yapıyoruz. Parayı topladık. Biraz devletten birazda halkımızın zengin kısmından topladık. Sonrada emniyetimizin üst katını ayırdık. Ana Merkezimiz kuruluyor oraya. 2-3 ay sonra Araklı ilçemizi MOBESE kameralarıyla donatacağız. Neden koyuyoruz? Az önce dediğim gibi rahat ve huzurlu bir ilçe olması için. 


Şuanda da en huzurlu ilçesi olarak söyleyebilirim. Son 3 yıl boyunca. Çünkü çok büyük bir gayret sarf ettik. Kaymakamımızla, emniyetimizle beraber son derece gayret sarfettik. Araklı'da bir karar verdik ve Araklı'nın en güzel huzurlu ilçesiyle beraber bütün insanları buraya çekmek istiyoruz. Ankara'da fuarlara katılıyoruz. İstanbul'da fuarlara katılıyoruz. Kısacası Araklı'yı dışarıya tanıtıyoruz. Dışardaki Araklı ile buluşturuyoruz. 


Günebakış: Turup'ta durum ne? Önümüzdeki dönem ne olacak? 

Recep Çebi: Turup sorunu benimle alakalı değil. Bildiğiniz gibi ben kucağımda buldum. Ama şöyle bir alakası var. Ben 2009 vaatlerimde fakülte yapma vaadi verdim. 

Hatta o zamanki arkadaşlar oraya yapamazsın diye iddia ediyorlardı. Demek bir şey vardı. Ama ben bir şey bilmiyordum. Allah'ın nasibiyle görevi aldık, dedik ki getirin bakalım arkadaşlar. Biz projelerimizi hayata geçireceğiz. Yapacağız. Şimdiden başlayalım. Burası nedir? Dosyayı elime aldığımda burası için 2004 yılında Trabzon Rize Katı Atık Birliğiyle Orman Genel Müdürlüğü arasında protokol yapılmış. Şaşırdım kaldım. 

Nedir, neyin nesidir? Kimsenin haberi yok. Hükümet konağını hem de yeni bir belediye binasını yapmayı düşünüyorum. Pazarcı'yı turizme açmayı düşünüyoruz. Kültür merkezimiz yok. Kültür merkezi programını hazırladık. Vatandaş bizden şehir hamamı istiyor. 

Artık Araklıya çok insan geliyor. Bunları gerçekleştirmek istiyoruz, öğrenci yurdu yok. Yurt yaptıracağız yerini de bulduk. 

Uzak köylerden gelen çocuklarımızı barındırmak için yurt yaptıracağız inşallah. Yaşlılar barınma evi projemiz var. Şuan 2 tane Kadın Barınma Evi tesisimiz var. Bayanlara bedava hizmet veriyoruz. TOKİ'de bir okul yaptık. Son derece modern bir lise. TOKİ'yle beraber sanayi sitesi yapıyoruz. 60 dönümlük bir yer aldık. Bir proje çizdik biraz pahalı geliyor. Küçük sanayicileri toplamaya çalışıyorum. Şuanda Yine Muhammed Gümüşler hayırseverimizden belediyeye araba takviyesi sağlıyoruz. Sahilde pazaryeri oluşturdum. Sahilimiz çok kötüydü. Orayı 4 parçaya böldüm. Bir iki üç. İlk pazaryeri 2. etapta dolaşma yeri 3. etapta sosyal alanlar 4. etaba doğru gidiyoruz. Peyzajıyla ağaçlamasıyla çok ağaç diktik oraya. 2 tane kadınlar tesisi faaliyette. Şu anda Araklı'nın kanalizasyon hattını ben yapıyorum. Kendim ekip Kamuoyunun haberi yok. 1 ay içerisinde herkesi topladım. Arkadaş burada böyle böyle bir iş var. Bunu ben yeni öğrendim.  Kendi kendime bunu yapıyorum. Aslında yapmamam lazım. Oraya gittik, çıktık oraya.  Yemek verdim. Televizyon çağırdım. Sizleri davet ettim. Büyük bir miting yaptık. Bunu millet ile paylaştım. Turup konusunda bugüne kadar direndik. Ben oraya bu saatten sonra Katı Atık Tesisi yapılacağına inanmıyorum. Zaten yaptırmam da. Bu kadar söylüyorum. Ben Turup'a teleferik yapıyorum.  Başkaları gelsin çöp döksünler bakalım. Turup konusu Araklı için kapanmıştır. 

Biz bir proje ürettik yine Dağbaşı Bayburt yolunu denizle buluşturmak için. Mesela şöyle diyeyim. Sahildeki yolda araç yansa yardımcı olamam itfaiye ile. Ya Samsun tarafına ya da Rize tarafına gidip dönüyorum. 

Ben yeni projemi gittim yetkililere ilettim. 

Beğendilerde. İnşallah hayata geçireceğiz. 

Araklı'yı Sahil Yolu'na yeni bir yolla bağlayacağız. Yeni bir teleferik projesi hazırladık Turup'a, Ordu'da var turizme açmak için çok faydalı bir yatırım. Şehrin göbeği büyük sorun. İki bakanımızı da burada karşıladık çok zorluk çektik. Araklı'nın gelişen büyüyen bir ilçesinde bir şehir göbeğimiz yok. 

Onun için de Fiskorbirlik binası var orayı almak istiyoruz. Belediyeye aldık mı orayı. 

kurdum onlarla birlikte Araklı'nın bütün kanalizasyonlarını beraber yapıyoruz. 

Şehrin altyapısını yapıyoruz. Bir sürü insan gelip ev alıyor. 

İstanbul'dan geliyorlar, bazı şehirlerden geliyorlar. Çok önceden çıkıp giden Araklı'yı geri getirmeye çalışıyoruz. Çocuklara değer veriyorum. Mahallelerdeki parkları geliştirdim güzelleştirdim. 

Yaşlılar gelip şikayet ediyor. 'Burada çok ses oluyor, bunları kaldırın buradan' diye. Çocuğa tahammül etmemiz lazım. Çocuk oynamalı.  Okullara çok destek sağladım. Fakirlere yardım ettim. Belediye'ye gelen herkese yardım ettim. Kapım her zaman herkese açık. 

10 yıldır belediye binasına bakamayan arkadaşımız şimdi çıkmış konuşuyor. Başbakanımız belediyeye geldiğinde 'Oğlum buranın kapısı nerde? Burada kapı yok mu'? 

demişti. Yani belediye binası yoktu. Af edersiniz ahır gibiydi burası. Yani burayı ben düzelttim. Yeni gibi yaptırdım. İlçenin çevresini değiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunlara destek olalım başta başbakanımıza. İlçe başkanımıza, il başkanımıza, Büyükşehir belediye başkanımıza, belediyemizin en üst en alt kademesinde çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Daha ne güzel işler yapacağız. Daha büyük projelerimiz var. Araklı'nın yüzde yüz çevresini değiştireceğiz. Bazı sıkıntılarımız var ilçemizde. Gelen boyasız sıvasız ev anlayışı var. 

Bunu sizler aracılığıyla beraber evlerin boyama sıvamasını vatandaşımdan rica ediyorum. Bunları yapmakta bana yardımcı olsunlar. 



Karadeniz'den Güne Bakış




Geri Dön