26 / 04 / 2024

Turyapı, Kuzey Irak'ın Erbil bölgesinde yatırıma hazırlanıyor!

 Turyapı, Kuzey Irak'ın Erbil bölgesinde yatırıma hazırlanıyor!

36 yıldan bu yana İstanbul, Ankara, İzmit ve Zonguldak'ta 5000'i aşkın konuta imza atan Turyapı, yeni bir yatırım için büyük fırsatlar barındıran ve projelerini öncelikle Türk müteahhitlerine açan Kuzey Irak'ın Erbil bölgesine odaklanıyor



Güvenilir ve sağlam konutların markası Turyapı, İstanbul, Ankara, İzmit ve Zonguldak'ın ardından bu kez rotayı yurtdışına çevirerek Kuzey Irak pazarına odaklanıyor. Halihazırda Kuzey Irak'ta yapımı süren inşaatların önemli bir bölümünün Türk müteahhitler tarafından üstlenildiği ve finansmanın petrolden sağlandığını ifade eden Turyapı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Turpcu, bu coğrafyadaki yatırımları için öncelikle Erbil'i hedeflediklerini belirtiyor.

 

Yatırımlarda en avantajlı ülke Türkiye

Kuzey Irak'ta birçok ülkenin yarış içinde olduğu, ancak gerek coğrafi konum gerekse sektörel gelişmişlik ve deneyim bakımından Türkiye'nin yatırımlarda en avantajlı ülke olduğuna değinen Turpcu, Kuzey Irak'ın en kolay petrol ihraç edebileceği ülkenin Türkiye olduğunu, 'kazan-kazan' ilkesiyle Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki mevcut ticaret hacminin çok daha yüksek düzeylere çıkarmanın mümkün olduğuna vurgu yapıyor.

 

Mevcut durumda Kuzey Irak'ta Türk müteahhitlerin sayısız projeye imza attıklarını ifade eden Turpcu, müteahhitlik alanında özellikle Karadeniz kökenli firmaların tanındığı ve beğenildiği, diğer sektörlerde ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu kökenli firmaların bölgede yoğun olarak faaliyet gösterdiklerini belirtiyor. Bölgenin Erbil'den Süleymaniye'ye kadar uzanan çizgide adeta küçük Türkiye görünümüne sahip olduğunu dile getiren Turpcu, Türkiye'nin önde gelen bankalarının şubelerini her yerde görmenin mümkün olduğunu, siyasi bakımdan herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmadığı takdirde ikili ilişkilerin çok daha hızlı gelişmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor.

 

Erbil'de büyük bir projeye imza atmak için ön çalışmalarda bulunduklarını belirten Turpçu, bölgeye tüm müteahhitlerimizin ilgi göstermeleri gerektiğini, neredeyse tamamen petrol ve inşaat sektörüne dayanan Kuzey Irak ekonomisinin Türkiye açısından her bakımdan büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bölgede Amerika'dan Kanada'ya, Japonya'dan Güney Kore'ye kadar birçok yabancı kökenli firmanın faaliyet içinde olduğunu dile getiren Turpcu, Türkiyeli müteahhitlerin gerek tecrübe gerekse kalite ve hız bakımından tümüyle rekabet edebilme gücüne sahip olduğunun altını çiziyor.

 

Yabancılara satışlar da hız kazandı

Yürüttükleri mevcut projeler itibariyle yabancılara satışta Aralık ayında yaşadıkları durgunluğu da aştıklarını söyleyen Turpcu, Ocak ayı itibariyle yabancılara gayrimenkül satışlarının hız kazandığını, yeni bir bahar yaşadıklarını da sözlerine ekliyor.

 


Geri Dön