19 / 04 / 2024

TÜSİAD, Doğu ve Güneydogu'da yatırım seferberliği için harekete geçti!

TÜSİAD, Doğu ve Güneydogu'da yatırım seferberliği için harekete geçti!

Yönetim kurulu toplantısını haziranda Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapan TÜSİAD, Doğu ve Güneydogu'da yatırım seferberliği için harekete geçti. Doğu'yu bilmeyen iş adamlarını bölgede yatırım yaptırmak için harekete geçti..





Yönetim kurulu toplantısını haziranda Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapan TÜSİAD, Doğu ve Güneydogu'da yatırım seferberliği için harekete geçti. Derneğin yönetiminde yer alan Cizreli işadamı Tarkan Kadooğlu, "Bir ülke bütün illeriyle büyürse istikrar olur. Bu sebeple isadamlarında 'Doğu sorumluluğu' olmalı." dedi. 


Türk Sanayicileri ve İşadamları Demeği (TÜSİmm AD) Yönetim Kurulunda yer alan ilk Kürt kökenli üye Tarkan Kadooğlu, Doğu'yu bilmeyen işadamlarını bölgede yatırım yaptırmak için harekete geçtiklerini açıkladı. Kadooğlu, bölgedeki karışıklıklardan nemalananlarm, rant sağlayanların, kendine yol bulanların sabotelerinin aksine TÜSİAD ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliği ile Yatırım Danışma Konseyi'ni kurduklarını söyledi. Kadooğlu, "Bir ülke bütün illeriyle büyürse istikrar olur. Bu sebeple işadamlannda 'Doğu sorumluluğu' olmalı. Ben Sırnak'ın Cizre ilçesinde yeni inşaatlara başlıyorum. TÜSİAD Başkanı Muharrem Bey Bingöl'de, Boydak'lar Diyarbakır'da fabrika kuruyor. Koç, Cizre'ye Divan Oteli inşa ediyor. Ama yetmez. Ortadoğu'nun kapısı Doğu ve Güneydogu'da daha fazla yatırını için başta TÜSİAD bünyesinde o bölgeye yatınm yapmamış olanlan, sonra diğer kuruluşlardakini ikna edeceğiz." dedi. 


Bölgesel eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için TÜSİAD'da Bölgesel Kalkınma Politikalan ve İş Dünyası Kuruluşlan ile İlişkiler Komisyonu Başkanlığına getirilen Kadooğlu, Konsey'in üç ayda bir Doğu'da toplanacağını ifade etti. Konseyde 6. bölgede yer alan 14 ildeki işadamlan demeklerinin tamamının temsil edileceğini vurgulayan Kadooğlu, "Doğu'yu bilen işadamı ile profesyonel Batılı işadamını buluşturacağız. Bunun için TÜSİAD olarak ciddi bütçe ayırdık ve gerekli çalışmalan yaptık." şeklinde konuştu. 


Türkiye'nin çözüm sürecinde doğru bir noktaya geldiğini belirten Cizreli işadamı, çözüm sürecinin ardından Mardin, Malatya, Siirt, Diyarbakır, Cizre gibi şehir ve ilçelerdeki sanayi bölgelerinde yer kalına- 9 dığına dikkat çekti. Kadooğlu, "30 yıldır acılar çeken bölge artık işadamlarının menfaatine de hitap ediyor. Sadece ® Irak, Suriye gibi yatırıma ihtiyaç duyan ülkeleri düşünün. Akü, ticaret zekâsı olan ve ülkesi seven herkes o bölgeye yatırım yapar." dedi. Irak'a yapılan ihracatın Almanya'dan aşağı kalmadığını hatırlatan Kadooğlu, bölgede yeraltı kaynaklan, kömür ve petrole odaklanılması gerektiğini kaydetti: "Şu an ekonomideki kırılganlık cari açıktan kaynaklanıyor. Bu, işadamlarının 'Doğu sorumluluğu' ile ortadan kalkabilir. Nitekim ben bölgede petrol rezervleri, yeraltı kaynaklan olduğunu biliyorum." Doğu ve Güneydogu'da 90 yıllık bir zihniyetin -ürünü acıların ortadan kalkmaya başladığını söyleyen Tarkan Kadooğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bir zamanlar başörtüsü denince ceza oluyordu, şimdi kamu dahil, bütün üniversitelerde insanlar bu konuda rahat. Şeriat mı geldi? TRT Şeş kuruldu, ülke mi bölündü? Yok! Artık bu zihniyet değişiyor. Dünya entegre hale gelirken, gizli saklı yapılar varlığını zaten sürdüremezdi. Nitekim bugün hata yapan paşalar, rektörler, siyasetçiler içeri alınıyorsa bu ülkede artık demokrasi vardır demektir. Yeterli mi? Değil! Pozitif adımlar atmaya devam etmek lazım." 


Zamanında çetelerin Güneydoğu da halkı haraca bağladığını kaydeden Kadooğlu, "Ama onlar şimdi böyle şeyler yapamıyorsa ülke güçlenmiş demektir. Daha çok demokrasi için mücadele etmek lazım." diye konuştu. Kadooğlu, Tüpraş'a gerçekleştirilen denetimle ilgili olarak, "Denetim mekanizması bir yeri incelemek istiyorsa bunu yapabilir. Bunun genel anlamda incitici, zarar verici, şüphe uyandıncı olmaması gerekiyor. Daha temkinli olunmalı." ifadelerini kullandı. 


1 TÜSİAD'ın haziran ayında Cizre'de düzenlediği Dogu ve Güneydoğu Anadolu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi'ne derneğin başkanı Muharrem Yılmaz (solda), eski Başkan Ümit Boyner, yönetim kurulu üyesi Tarkan Kadooglu'nun (ortada) yanı sıra is dünyasından önemli isimler katıldı. Kadooğlu, son dönemde bölgeye yatırımda büyük artış olduğuna dikkat çekiyor. 



TÜSİAD yönetiminde yer alan Tarkan Kadooğlu, bünyesinde ihracat, gayrimenkul, enerji, gıda ve petrol şirketleri bulunduran Kadooğlu Grup'un yönetim kurulu başkanı. Özellikle akaryakıt dağıtım markası Kadoil için hassas davrandıklarını belirten Kadooğlu, "Sektöre otomasyon sistemi getirdiler. Ama bununla birlikte suistimaller arttı. İki yıl içinde yasal olmayan işlere kalkışan 80 bayiyle bağımızı kopardık. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama kolluk kuvveti değiliz. Bunu devletin özel şekilde mercek altına alması gerekiyor." dedi. 322 istasyona ulaşan Kadoil'de hedef yıl sonuna kadar 50 yeni istasyon açmak. Kadoil, Irak'ta da benzin istasyonu açan tek Türk markası. Şirketin Mersin'de 150 milyon metreküplük dolum tesisi bulunuyor. Grup, Kadooğlu ihracat markası ile salçadan şekere 40 ürünü, 20 ülkeye ihraç ediyor. Günde 550 ton kapasiteli sıvı yağ fabrikasına yıl sonunda 150 ton kapasiteli katı yağ fabrikasını ekleyecek şirket, 35 yeni istihdamla ihracatı büyütmeyi planlıyor. Grubun enerji şirketi ise Kars'ta Aras Nehri üzerinde 18 megavatlık hidroelektrik santralini üretime alacak. Grubun yıllık yatırım tutan 100 milyon lirayı aştı. Grup bünyesindeki Kadooğlu Gayrimenkul ise hastane, AVM ve çeşitli plazalar inşa etti. Hukuksuz iş yapan benzin istasyonları ile sözleşmeyi feshettim.


Arif Bayraktar/ Zaman Gazetesi


Geri Dön