28 / 03 / 2024

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı 2014- 2018 Çalışması!

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı 2014- 2018 Çalışması!

2000 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Tuz Gölü için, hazırlanan yeni yönetim planı 11 Şubat'ta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştı. İşte yönetim planının detayları...




Tuz Gölü, 2000 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Sahip olduğu doğal değerlerin yanında tarım, hayvancılık, tuz işletmeciliği gibi etkinliklerle insan kullanımının yoğun olduğu bir bölge özelliği taşıyan Tuz Gölü, mevcut yasal, sosyal, ekonomik, ekolojik ve hidrolojik şartları incelenerek, akılcı kaynak kullanımı prensiplerini esas alan ve alanın ekolojik değerlerini koruyan gelişme ve koruma politikaları oluşturmak üzere “Katılımcı Planlama ve Birlikte Çözüm” ilkesi esas alınarak Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesinde Yönetim Planı hazırlanmıştı.


Çalışmalar sonucunda; belirlenen vizyon çerçevesinde Tuz Gölü’nün uzun vadeli temel stratejileri ile 5 yıllık yönetime esas biyolojik çeşitliliği ve ekosistem hizmetlerini korumak, su kaynaklarının tüm sektörlerde etkin kullanımını sağlamak, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde sürdürülebilirliği sağlamak, bölgedeki ekonomik faaliyetleri doğa ekseninde geliştirmek, sürdürülebilir turizmi geliştirmek ve Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni etkin yönetmek gibi 6 ideal hedef ortaya kondu.


Çalışmalar kapsamında hazırlanan “Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı” Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından  11 Şubat 2014 tarihinde onaylanmıştı.



Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi 2014- 2018 Yönetim Planı için tıklayın


Geri Dön