29 / 03 / 2024

Tuzla Aydınlı Bölgesi'nde ileride 20 bin kişi yaşayacak!

 Tuzla Aydınlı Bölgesi'nde ileride 20 bin kişi yaşayacak!

Firma: TSKB

İnşası devam eden TOKİ tarafından gerçekleştirilen 5 bin konutluk “Kentsel Dönüşüm Projesi” Aydınlı bölgesinde yer almaktadır. Bu proje ile gelecekte bu bölgede 20 bin kişinin oturması planlanmaktadır...



TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Departmanı Değerleme Uzmanı Uzmanı Ayşe Hande TUNA Tuzla Aydınlı Bölgesi'ni analiz etti.


 Tuzla Aydınlı Bölgesi nde ileride 20 bin kişi yaşayacak!


İstanbul’un doğu sınırında konumlu Tuzla bölgesi, Sabiha Gökçen Havaalanı, F1 İstanbul Park ve Via Port alışveriş merkezi ile önemli bir gelişim sağlamıştır. Sabiha Gökçen Havaalanı, E5 bölgesi ve TEM otoyoluna yakınlığıyla Tuzla-Aydınlı bölgesi, bugün, bölgedeki yatırımlar sayesinde İstanbul’un büyük cazibe merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Bölge Anadolu yakasındaki gerek konut, gerek lojistik, gerekse de eğitim bölgesi olarak gelişmekte olan bölgeleri arasındadır. Ayrıca Tuzla-Aydınlı son yıllarda yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği ve kazanç sağladığı bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Bölge, düzenli bir şehirleşme alt yapısı ile gelişimine devam etmektedir.



Tuzla’da E-5 Karayolu’nun kuzeyinde yer alan Aydınlı bölgesinin Sabiha Gökçen Havalimanına, Sabancı ve Okan Üniversitelerine yakınlığı sebebiyle yakın zamanda konut arzı bakımından hareketlilik gösterdiği görülmektedir. Bölgede özellikle Dumankaya İnşaat tarafından geliştirilen stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 daire tiplerinden oluşan Adres projeleri ve Kampüs projeleri dikkat çekmektedir. 



İnşası devam eden  TOKİ  tarafından gerçekleştirilen 5.000 konutluk “Kentsel Dönüşüm Projesi” Aydınlı bölgesinde yer almaktadır. Bu proje ile gelecekte bu bölgede 20.000 kişinin oturması planlanmaktadır.

Dumankaya İnşaat’ın Tuzla Aydınlı Bölgesi’nde gerçekleştirdiği Villa Gizli Bahçe projesi yaklaşık 51 dönüm arazi üzerinde toplam 49 adet villadan oluşmakta olup, projede 24 adet ikiz villa ve 1 adet tek villa yer almaktadır. 256 m² ile 271 m² kullanım alanına sahip villaların ortalama birim satış fiyatları 5.400 – 6.500 TL/m² arasındadır.



Dumankaya İnşaat’ın Kampüs Projelerinden biri olan, Adres Kampüs Doğu; bodrum, zemin ve 5 katın bulunduğu tek bir bloktan oluşacaktır. 144 adet konuttan oluşacak proje kapsamında, kullanım alanları 37 m² ile 58 m² arasında değişen stüdyo ve 1+1 dairelerin ortalama birim satış fiyatları 1.500 – 1.600 TL/m² arasındadır. 



Adres Kampüs Batı projesi; toplam 134 adet konutun bulunacağı, zemin+ 7 kattan meydana gelen tek bir bloktan oluşacaktır. Projede 1+1 ve 2+1 daire seçeneklerinin olduğu ve kullanım alanları 49 ile 81 m² arasında değişen dairelerin ortalama birim satış fiyatları 1.400 – 1.600 TL/m² arasındadır.



Adres Kampüs Güney projesi; toplam 89 adet konut ve 4 adet ticari alandan oluşacaktır. 54-81 m² arasında değişen dairelerin ortalama birim satış fiyatları 1.400 – 1.800 TL/m² arasındadır.



Toplam 194 konutun yer aldığı Dumankaya Adres Su projesi; toplam 8.300 metrekarelik arsa alanı üzerinde kuruluyor. 3 bloktan meydana gelen projede 48 m² ile 148 m² arasında değişen stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerin ortalama birim satış fiyatları 1.800 TL/m²’dir.



Ayrıca yine Dumankaya İnşaatın 11 Adres projesi ile TOKİ projelerinin ortasında bulunan konut ve çarşıdan oluşan “Adres Lobi ” projesi devam etmektedir. Projede 527 adet konut ve 41 adet mağaza yer almaktadır. Projede konut satışları tamamlanmış durumdadır. 54-124 m² arasında değişen mağazaların ortalama birim satış fiyatları 3.300 – 3.500 TL/m² arasındadır.



Tuzla-Aydınlı Bölgesinde Kolin İnşaat tarafından Çamlıbelde Villaları ve 5 yıldızlı Otel Projesi devam etmektedir.



Bölge gelişiminin orta vadede konuta yönelik olduğu ve gerçekleşecek olan konut-residence projeleri ile birlikte AVM ihtiyacının da doğacağı düşünülmektedir. Mevcutta bölgeye yakın olarak faaliyet göstermekte olan Pendik sınırları içinde konumlanmış Viaport, Neomarin ve Pendorya ilk göze çarpan AVM’lerdir. Bölgedeki gelişmelerle beraber, alışveriş merkezi projelerine talebin artması yakın zamanda beklenen gelişmelerdendir.



Bölgedeki bir diğer önemli gelişme, Kozyatağı Carrefour yanında konumlanan sebze meyve halinin Tuzla-Aydınlı bölgesine taşınmasının hedeflenmesidir. 29.03.2010 tarihinde yeni hal projesi ihalesi yapılmış olup, yeni çıkan hal kanunu göz önüne alınarak, proje çizim ve detaylarının görüşmeleri devam etmektedir.

Aydınlı Bölgesi için bir diğer proje, Tuzla Aydınlı yolu güzergahında yer alan Assan Yapı tarafından 110 dönümlük  alan üzerine kurulan Şelale Park projesidir. 



Kadıköy-Kartal Metro Hattı plan dahilinde Kaynarca istikametine doğru uzatılacaktır. Kartal-Kaynarca arası yaklaşık 4,8 km. olup, bu hat üzerinde Yakacık İstasyonu, Pendik İstasyonu ve Kaynarca İstasyonları olmak üzere toplam 3 adet istasyon yer alacaktır. Ayrıca metro hattının Sabiha Gökçen Havaalanına kadar da uzatılmasına yönelik olarak projelendirme çalışmaları da yapılmaktadır.



Tuzla Aydınlı Bölgesindeki tüm gelişmeler incelendiğinde, bölgenin organize sanayi bölgesine ve Sabiha Gökçen Havaalanına yakınlığı ile ilerleyen dönemlerde daha da gelişme göstereceği düşünülmektedir. E-5 Karayolu’na yakın konumlu bulunan eski sanayi tesislerinin ilerleyen dönemlerde bölgeden kaldırılarak ticaret + hizmet fonksiyonunda gelişme göstereceği beklenmektedir. Aydınlı Bölgesi’nde ofis sektöründe gelişmelerin zaman alacağı, otel sektöründe ise devamlı gelişme gösteren organize sanayi bölgelerinin etkisiyle 3-4 yıldızlı şehir otellerine talebin oluşması orta vadeli süreçlerde bölge ile ilgili beklentilerdir.



*Bu rapor  TSKB  Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.



Geri Dön