24 / 04 / 2024

Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde boya vernik fabrikası yandı!

Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde boya vernik fabrikası yandı!

Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde bulunan boya ve vernik fabrikasında sabah saatlerinde çıkan yangın hala söndürülemedi




İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada, ard arda meydana gelen patlamalar nedeniyle yangına güçlükle müdahale edilebildiğini söyledi.


Yangın, saat 10.30 sıralarında Kayalar Boya ile Genç Vernik’in bulunduğu 10 bin metrekare üzerine kurulu bulunan fabrikanın bahçesinde başladı. Önce fabrikanın bahçesindeki trafo patladı. Hemen ardından vernik deposu alevler içinde kaldı.


Yangın sırasında sık sık patlamalar meydana geldi. Yangına müdahale için çok sayıda itfaiye ekibi bölgeye sevk edildi. Ancak itfaiye ekipleri, patlamalar yüzünden yangına uzun süre müdahale edemedi. Alevler metrelerce yüksekliğe ulaştı. Dumanlar uzak yerlerden bile görüldü. Alevler fabrikanın üstünden ve yakınlarından geçen yüksek gerilim hatlarının da kopmasına neden oldu.


RÜZGAR YÖN DEĞİŞTİRDİ


İtfaiye ekipleri ilk 2 saat fabrikanın dış kapısından yangının merkezine uzaktan su sıkılabildi. Önlem alarak alevlerden uzaktaki boya ve vernik tanklarına su sıkılarak yangının sıçraması önlendi. Yangının başlamasından yaklaşık bir saat sonra rüzgar yön değiştirdi. Rüzgar alevleri bahçeden asıl fabrika binasına doğru yöneltti. Bu yüzden yangın tehlikesi daha da büyüdü. Kısa bir süre sonra yangın ana binaya da sıçradı. Bunla birlikte patlamaların sayısı arttı.


YAKIT DEPOLARI SOĞUTULDU


Yangın saat 12.15’den itibaren etkisini kaybetmeye başladı. Bundan sonra itfaiye ekipleri yangının merkezine doğru harekete geçebildi. Çevrede bulunan kimya fabrikalarında da artan sıcaklığa karşı önlem alındı. Fabrikalarda bulunan yakıt depoları zaman zaman hortum ile su sıkılarak soğuldu.


ZORLU SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada "Yangına kuvvetli patlamalar nedeniyle güçlükle müdahale edilebiliyor" denildi. Açılamada şu ifadelere yer verildi:


"İtfaiyeye saat 10.35’de yapılan ihbarla alarma geçen İstanbul İtfaiyesi Anadolu ve Avrupa yakasındaki grupları kademeli olarak yangın bölgesine yönlendirdi. Yangına ilk olarak Tuzla OSB grubu müdahale etti. Daha sonra OSB, Tuzla, Dudullu, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli, Kurtköy, Ümraniye, Başakşehir, Bakırköy, Kadıköy grup ve müfrezeleri 51 araç 180 personel ile yangına müdahale etti. Ancak meydana gelen büyük patlamalar nedeniyle müdahalede güçlük çekiliyor. İtfaiye ekipleri yangının diğer fabrikalara yayılmaması için çevrede soğutma ve önleme çalışmaları yapıyor."

Hürriyet


Geri Dön