18 / 04 / 2024

Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi 14 Nisan'da askıdan iniyor!

Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi 14 Nisan'da askıdan iniyor!

Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi Nazım İmar Planı 14 Nisan 2014'te askıdan indiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, planı 17 Ocak 2014'te onayladı. İşte Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi imar planı...




Tuzla İlçesi, Orhanlı Sanayi Bölgesi Nazım İmar Planı değişikliğine yapılan itirazlara ilişkin 1/5000 ölçekli plan 14 Nisan 2014 Pazartesi günü askıdan indiriliyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 27721 dosya numaralı planı 17 Ocak 2014'te onayladı. 


İmar planı, 12 Mart 2014'te askıya çıktı... 



İşte Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi imar planı;


Plan Hükümleri


Genel Hükümler


1. 1/5000 ölçekli Tuzla İlçesi Orhanlı Bölgesi Sanayi Nazım İmar Planı, plan paftaları, plan raporu ve plan hükümleri ile beraber bir bütündür.


2. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda çizilen çeşitli arazi kullanımı ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları onanmadan, bu plan üzerinden plan ölçeği ime ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Ancak, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılıncaya kadar eğitim, sağlık, idari, dini, sosyal ve kültürel tesisler ile kentsel hizmet alanı, belediye hizmet alanı, resmi ve umumi binalar gibi sosyal ve teknik altyapı alanlarında uygulama 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak Avan Projeye göre yapılabilir. 


3. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları ve avan proje yapım aşamasında ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınacaktır.


4. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı aşamasında tüm plan alanında yapılacak yapılar için alınacak önlemlerin türü, şekli ve taşıma değerleri ilgili kurumlarca onaylı zemin etüdü raporlarına göre belirlenecektir.


5. Ticari ve kamu kullanımına ayrılan tüm alanlarda (yol, yeşil alan, resmi alan vb.) proje ve uygulama aşamasında İstanbul İmar Yönetmeliği Hükümleri doğrultusunda özürlüler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. 


6. Kamu için ayrılan alanlarda ilgili idarelerce uygun görülmesi halinde, özel ve tüzel nitelikli alanlarda ise ilgililerin muvaffakatı ve ilgili idarelerince de uygun görülmesi halinde trafo, doğalgaz bölge reaktörü vb. altyapı yapıları yapılabilir. 


7. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda; bina ortak alanları hariç (sığınak, ısıtma soğutma, otopark vb.) eğimden dolayı kazanılan ve iskan olarak kullanılan katlar emsal değerine dahil edilecektir. 


8. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda gösterilenler dışında ölçek nedeniyle gösterilemeyen 15 m. ve daha az genişlikteki trafik yolları ve kentsel sosyal teknik altyapı alanları; 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda düzenlenecektir. 


9. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı aşamasında emsal değerler net parsel üzerinden verilecektir. 


10. İmar uygulamaları ile %40'dan fazla donatı payı alınması halinde alınan donatı alanlarının kamuya bedelsiz terk edilmesi şartıyla, parselin %60'ı üzerinden emsal değerinin kullanılmasına yönelik düzenlemeler (Planın Ömerli İçmesuyu Havzası'nda kalan kısımlarında İSKİ Yönetmeliği'nce sınırlanan yoğunluk değerini aşmamak kaydıyla) 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı aşamasında yapılabilir. 


İmar uygulamasından sonra oluşan parsellerde yeniden terk alınması halinde, alınan terkin kamuya bedelsiz bırakılması şartıyla yapılaşma değerleri ilk imar uygulamasından sonra oluşmuş parsel alanı üzerinden hesaplanacaktır.


11. Bu planda gösterilen eğitim, spor, sosyal ve kültürel tesis, sağlık, yönetim, kentsel hizmet alanı, belediye hizmet alanı, dini tesis, resmi ve umumi binalar gibi sosyal ve teknik altyapı (donatı) alanlarında yapılacak avan projelerinde ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapım aşamasında ağaç tespiti çalışması yapılacak ve bu tespite göre tüm nitelikli ağaçlar korunacaktır.


12. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarında ilgili kurumlarca belirlenen "Havaalanı Mania Planı" kriterlerine uyulacaktır. 


13. Planlama alanında ana ulaşım aksları yakınındaki açık alan, meydan ve yeşil alanların uygun noktalarındaki kamu binalarının bahçe ve çatılarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak Heliport Yönetmeliği'ne uyulmak koşulu ile kamuya ait "Helikopter iniş - kalkış pistleri" düzenlenebilir. 


14. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda Otopark, Deprem, Sığınak, İSKİ Enerji Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmelikleri hükümleri geçerlidir.


15. Planlama alanının da içinde yer aldığı Ömerli İçmesuyu Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanları'nda aşağıda sıralanan faaliyetlere izin verilemez:


- Metal Sertleştirme (tuz ile)


- Metal Kaplama


- Yüzey Temizleme (asitle)


- Tekstil Boyama ve emprime baskı


- Hurda Plastik Yıkama


- Liftli Yıkama Yağlamacılar


- Kimyasal madde deopları (Yanıcı, parlayıcı, patlayıcı)


- İmalatından sanayi atıksuyu kaynaklanan kimyasal madde üretim tesisleri


- Hurda kağıt işleme


- Ham Deri işleme


- Asit imal ve dolum yerleri


- Zirai mücadele ilacı imal ve dolum yerleri


- Pil, batarya - akü imal yerleri


- Gres yağ fabrikaları (Petrol Türevi)


- Domuz ve köpek çiftlikleri


- Entegre hayvancılık tesisleri


- İlaç sentes fabrikaları


- Ağır metal tuzu üretimi


- Cam yıkama


- Yün yıkama


- Çöp ayırma, depolama ve imha merkezi


- Açık kömür depolama


- Matbaa


- Her türlü kimyevi madde ve yakıt depoları


Yukarıda bulunmayan ve faaliyeti itibariyle kirletici olup olmadığı konusunda karar verilemeyen durumlarda ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde karar almaya İSKİ Yönetim Kurulu yetkilidir. 


16. Planlama alanının Ömerli İçme Suyu Havzası'nda kalan alanlarında plan paftalarında ve notlarında aksine bir hüküm bulunsa dahi, kamu hizmetinden ayrılan sosyal ve teknik donatı alanları hariç tüm özel kentsel ve sosyal alan, yapı alanları, konut dışı kentsel çalışma alanları ve sanayi alanlarında Emsal: 0,25 değeri aşılamaz. 


17. Planlama alanının Ömerli İçme Suyu Havzası'nda kalan kısımlarında plana dair açıklanmayan hususlarda İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği ve İSKİ Atıksu Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.


18. Bu planın onay tarihinden önce yapı ruhsatı alarak ruhsatına uygun olarak yapılaşmasını tamamlayan veya inşai faaliyeti devam eden parsellerde tadilat ruhsatı, ruhsat yenileme ve yapı kullanma izin belgesi işlemleri yapı ruhsatında yer alan iskan edilebilir inşaat alanının aşılmaması, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği'nde izin verilen fonksiyonların yer alması ve 4708 sayılı kanun hükümlerine göre gereken işlemlerin yapılması kaydıyla ruhsat aldıkları plan hükümlerine göre yürütülür. Binaların yıkılıp yeniden yapılması halinde bu plan hükümlerine göre uygulama yapılacaktır. 


19. Planlama alanında; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca 19.01.2010 tarihinde onaylanan Anadolu Yakası'na ait "Mikro Bölgeleme Projesi" kapsamında belirlenen esaslara uyulacak ve gerekli araştırmalar yapılacak olup, planlama alanında yapılacak yapılar için alınacak önlemlerin türü, şekli ve taşıma değerleri uygulama aşamasında zemin etüdü raporlarına göre belirlenecektir. 


Uygun Olmayan Alanlar "UOA" çeşitli doğal afet riskinden ve/veya jeolojik ve jeoteknik problemlerden dolayı teknik ve ekonomik önlemlerin uygun olmadığı tespit edilen alanlardır. Yerleşime uygunluk açısından çeşitli tehlikeler bulunması sebebiyle bu alanlarda yapılaşmaya gidilmemelidir.


Önlemli Alanlar "ÖA-a" nispeten mevcut problemler nedeniyle oluşabilecek tehlikelerin derecesi yüksek olan ve ortadan kaldırılabilmesi için zor ve ağır önlemlerin alınması gerekli alanlardır.


Önlemli Alanlar "ÖA-b" genelde mevcut problemler nedeniyle oluşabilecek tehlikelerin derecesi düşük olan ve ortadan kaldırılabilmesi için basit ve hafif önlemlerin alınması yeterli olan alanlardır.


Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi imar planı için tıklayın!



Geri Dön