19 / 04 / 2024

Tuzla sahili dev bir marina için doldurulacak!

Tuzla sahili dev bir marina için doldurulacak!

Gezi, toplantı ve miting alanı için Maltepe ve Yenikapı sahillerinde yapılan dolgu alanlarına bir yenisi ekleniyor. Tuzla sahili de dev bir marina için doldurulacak.



Megakent İstanbul’un dört bir yanı dolduruluyor. Doldurma işlemlerinden ilki Maltepe’de yapıldı. Miting, spor ve gezi amaçlı yapılan dolgu 3.5 kilometre uzunluğunda ve toplam 1 milyon 200 bin metrekareyi kapsayan Maltepe’deki dolgu alanı tamamlandı, hizmete açılacağı günü bekliyor. İkinci dolgu alanı ise Yenikapı’da. Miting ve gezi alanı olarak kullanılacak projenin dolgu işlemi tamamlandı ve 518 bin metrekare deniz dolduruldu. Üst yapı işlemleri ise devam ediyor.


ÇED raporu hazır


Denizin doldurulacağı üçüncü alan ise Tuzla Belediyesi tarafından yapılacak. Burası marina olarak kullanılacak. 75 bin 830 metrekarelik dolgunun yapılacağı alanın maliyeti 8 milyon 680 bin TL olacak. Projeyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde ÇED raporu hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletildi. ÇED raporuna göre dolgu işlemi İTÜ Denizcilik fakültesine 2.6 km, İDO Deniz Otobüsü İskelesine 1.9 m, Deniz Harp Okuluna yaklaşık 5.3 km, Tuzla Tersaneler Bölgesine 4.7 km, Sabiha Gökçen hava alanına 8.9 km mesafede olacak.


728 bin ton toprak


Dolgu için yaklaşık 728 bin ton dolgu malzemesi kullanılacak. Böylece denizin içine 60 metre girilmiş olacak. Dolgunun 55 bin metrekaresi yeşil alan olarak kullanılacak geri kalan yaklaşık 20 bin metrekare ise insanların kullanabileceği meydan ve gezi alanı olacak. Proje bittiğinde alanı günde bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.


Yenikapı tepki çekmişti


Yenikapı’da yapılan ve 2014 yerel seçimlerine yetiştirilmesi beklenen 1 milyon kişilik dev miting alanı yapımında ise son viraja girildi. Dolgu, İstanbul’un silüetini bozduğu için çevrecilerden ve uzmanlardan tepki toplamıştı.


Oğuz Yeter / Vatan


Geri Dön